Hoe een rattenplaag aanpakken?

De animatiefilm Ratatouille mag je dan wel gecharmeerd hebben, werkelijk ratten in huis hebben, of nog erger in de keuken, is een echte nachtmerrie!

Zwarte en bruine ratten

De zwarte rat, ook wel Rattus, scheepsrat, pestrat of huisrat genoemd, is te vinden in het veld gezien deze rat vochtigheid vermijdt. De bruine rat daarentegen, ook de Rattus Novegicus, rioolrat of stadsrat genoemd, zoekt vooral vochtige plaatsen zoals kelders op. De bruine rat is meestal de rat die bij ons problemen veroorzaakt. De zwarte rat wordt in mindere mate in onze streken aangetroffen.

De bruine rat is een omnivoor en knabbelt net zo gemakkelijk aan granen, fruit en vlees in de buurt van ons huis, op stortplaatsen of in rioleringen. Zoals de naam niet doet vermoeden komt de Rattus Norvegicus oorspronkelijk uit Azië, van waar deze werd meegebracht in de middeleeuwen. De bruine rat is het meest voorkomende knaagdier in de buurt van mensen, gezien deze leeft van menselijke voeding.

De rat leeft vooral ’s nachts ondanks zijn slechte gezichtsvermogen, dat gecompenseerd wordt door een overontwikkelde reukzin. De bruine rat is ook een uitstekende hardloper die 100 meter kan afleggen in 10 seconden, 2 meter kan springen en 72 uur kan zwemmen. Dus behoorlijk moeilijk om op te sporen… De bruine rat meet tussen de 30 en 50 cm van kop tot staart, hij leeft in zeer hiërarchische kolonies, het is een productief dier dat 4 tot 7 nesten van 7 tot 14 jongen per jaar kan krijgen. Het mannetje leeft ongeveer 4 jaar, het vrouwtje wordt niet ouder dan 3 jaar.

De rol van de rat in de natuur

Of je het nu leuk vindt of niet, ratten spelen een rol in de voedselketen! Hoewel ze algemeen worden beschouwd als "afstotend", leven ratten waar mensen leven terwijl ze zich voeden met onze afval. Dus hebben ze een ecologische rol door onze riolering schoon te maken, waardoor ze niet verstopt raken!

Hoe kun je ratten bestrijden?

Wat zijn de tekens van de aanwezigheid van ratten ?

Als ze in de riolering van onze steden actief zijn, is het uiteraard een heel ander verhaal dan om ze in huis te hebben... Dus hoe weten we of ratten zich in onze huizen hebben gevestigd?

Als je lawaai hoort in scheidingswanden of in het leidingnet, als elektrische draden kapot geknaagd zijn en je zelf geen huisdier hebt die dit kan gedaan hebben, als verpakking van voedsel beschadigd is, als je let op de aanwezigheid van uitwerpselen of urine met aanhoudende geuren in de kelder of bij water op de benedenverdieping… Geen twijfel meer mogelijk, dit zijn de onbetwistbare tekens van de aanwezigheid van ratten.

Gezondheids- en andere risico's...

Het is duidelijk dat de rat als die naar onze huizen verhuist, een echte plaag is. We denken daarbij als eerste aan onze voorraadkast... Maar dit is niet het ergste!

Hoe de strijd aangaan tegen ratten?

Voor ons huis houdt een rattenplaag risico’s in, door te knagen aan elektriciteitsdraden kunnen ratten brand veroorzaken, ze kunnen ook de isolatie van onze muren aantasten en verzwakken, naast knabbelende leidingen in alle genres, stel je die van gas voor! En hoe zit het met hun snelle vermenigvuldiging, die een echte nachtmerrie kan worden als het niet wordt gestopt. Maar nogmaals, dit is niet het ergste ...

Van ratten is bekend dat ze virussen en bacteriën bij zich dragen, waarvan sommige heel ernstig zijn voor de mens. Besmetting kan plaatsvinden via de vlooien en teken die ratten bij zich dragen, door hun uitwerpselen op ons voedsel of door direct contact, en ook door de beet van zo’n beest. We hebben het over ziektes zoals pest, tyfus, leptospirose...

Wat helpt tegen ratten?

De beste preventieve manier om ervoor te zorgen dat je geen ratten hebt, is door een kat te hebben! Alleen al de aanwezigheid van de katachtige zorgt ervoor dat knaagdieren gaan lopen.

Controleer en blokkeer alle openingen waarlangs de rat het huis binnen zou kunnen. Afval moet in een afgesloten vuilnisbak worden bewaard, levensmiddelen moeten ontoegankelijk bewaard worden en de kelder moet vrij zijn van voorwerpen en materialen waarin ze zich kunnen nestelen. Met hun sterk reukvermogen hebben ratten een enorme hekel aan de geur van peper, salie, munt, citroengras en laurier. Strooi dus met peper of plant deze planten in je tuin.

Als je de aanwezigheid van ratten opmerkt, kun je ze verjagen door een katoenen doek te drenken in etherische oliën van munt of citroengras, of ze de oorlog verklaren. En deze laatste oplossing is nog steeds de beste gezien de gezondheidsrisico's... De rattenval is de eerste oplossing. Je kunt ook een voedingspasta maken die bestaat uit gips en bloem, de ratten worden snel geëlimineerd door dit natuurlijke preparaat door te slikken.

Maar als de plaag te omvangrijk is, aarzel dan niet harde middelen in te schakelen met vallen of rattengifproducten. Je hebt ze in de vorm van korrels in zakjes of kleine blokjes of pasta's die erg praktisch zijn om in dubbele wanden en nauwe plaatsen te gooien. Het is duidelijk dat we van ‘Ratatouille’ houden, maar dan alleen in de cinema!

Meer over dit thema