Plantenziekten bestrijden

Net zoals jij weleens ziekjes bent, krijgen ook kamerplanten soms te maken met virussen, bacteriën, schimmels of nematoden (rondwormen). Om deze plantenziektes te bestrijden, is het natuurlijk nodig dat je weet waarmee je te maken hebt. Wij zetten de symptomen van de belangrijkste kwaaltjes op een rij voor je.

Van roest tot roetdauw

Heeft je kamerplant verkleurde, opgekrulde, rottende of uitgevallen bladeren? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een zieke plant. Plantenziekten kan je helpen voorkomen door planten voldoende ruimte te geven en de juiste hoeveelheid water, licht en voeding. Let bij de aankoop van nieuwe planten ook op symptomen van ziekten en plagen. Zo voorkom je kans op besmettingen.

De belangrijkste ziektes op een rij

Ondanks alle goede zorgen, kan er altijd een kamerplant geveld worden door een ziekte. Hoe sneller je de ziekte aanpakt, hoe beter. Plantenziekten bestrijden begint bij het herkennen van de symptomen. Hieronder sommen we de tekenen op van de belangrijkste plantenziekten.

  • een laagje witte, wollige substantie op de potgrond: witte schimmel
  • zachte, rotte en grijze plekken: grijze schimmel
  • zwarte of verkleurde blaadjes aan de stam van de plant: stambasisrot
  • groeiproblemen, eventueel in combinatie met andere symptomen: tekort aan voedingsstoffen
  • een witte, bloemachtige laag op de bladeren: meeldauw
  • bruine ringen of plekjes op de bladeren: roest
  • zwarte of groene, roetachtige stipjes op de bladeren: roetdauw
  • groeiproblemen, vervormde bladeren, vergeelde bladeren, gevlekte bladeren e.d. : virussen

Bestrijd insectenplagen

Behalve ziekten, kunnen ook insecten een bedreiging vormen voor planten. Denk bv. aan luizen, trips en witte vliegen. Ontdek je beestjes op je kamer- of terrasplanten? Gebruik dan een biologisch middel zoals Substral Naturen Polysect (enkel buiten) of een andere makkelijke oplossing zijn de Substral Duo-sticks. Deze staafjes beschermen tot 3 maanden lang en geven bovendien meststoffen aan je planten.

Voorkomen is beter dan genezen

Om plantenziekten of insecten te bestrijden, moet je er eerst voor zorgen dat je kamerplanten in topconditie zijn. Substral heeft een breed gamma producten die je planten gezond en sterk maken. Denk bv. aan potgrond die samengesteld is voor een optimale drainage van het water, aan meststoffen voor specifieke plantensoorten of hydrokorrels.

Vraag raad

Wil je meer weten over het bestrijden van plantenziekten? Aarzel dan niet om raad te vragen aan je dichtstbijzijnde verdeler.

 

Meer over dit thema