Ze zijn heerlijk in de taart, de soep en in stoofschotels en zitten boordevol vitamines en mineralen. Pompoenen zijn een smakelijke herfst- en wintertraktatie. Volg onze eenvoudige gids om zelf pompoenen te kweken en krijg een enorme oogst.
De beste pompoenen om zelf te kweken
Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, van de enorme ‘Dill’s Atlantic Giant’, die tot 800 kg kan wegen, tot de kleine ‘Jack Be Little’ die een doorsnede heeft van maar 7 cm. Ook populair is de flespompoen of butternut.
De meeste pompoenen hebben ruimte nodig, maar als je geen grote tuin hebt, kun je ook kleinere pompoenen als klimplant kweken. Wil je iets anders dan de traditionele pompoen met de oranje schil, dan zijn er ook pompoenen met een gestreepte, knobbelige schil en zelfs ook witte of blauwe pompoenen. Je kan wel zeggen dat er voor elke smaak een pompoen is! Hier een paar voorbeelden:
-
Pompoen ‘Evergold’ – de klassieke pompoen, de perfecte pompoen om mee te koken en figuren in te snijden.
-
Pompoen ‘Becky’ – gladde oranje vruchten met een doorsnede van ongeveer 20 cm en heel lekker vruchtvlees.
-
Pompoen ‘Munchkin’ – een kleine soort die vruchten krijgt met mooie geplooide oranjeschil.
-
Pompoen ‘Queensland Blue’ – een bijzonder soort met een blauwgroene schil en rijk, zoet oranje vruchtvlees.
Benodigdheden om zelf pompoenen te kweken
Dit is wat je nodig hebt om zelf perfecte pompoenen in je tuin te kweken.
Voor het zaaien:
-
9 cm potjes
-
Labels
-
Kweekbakken of doorzichtig plastic folie
Voor het planten:
-
Compost of stalmest
-
Spade
-
Leisteen of bakstenen
Voor het kweken van pompoenen als klimmers:
-
Houten palen van ongeveer 2 meter hoogte
-
Binddraad
Pompoenen kweken uit zaad
Zaai de pompoenpitten vroeg in het jaar binnen. Het beste is om dit midden tot eind april te doen, omdat de planten een lang groeiseizoen hebben.
-
Vul de 9 cm potjes met zaai- en stekgrond.
-
Plant de zaden 2,5 cm diep, op hun zijkant.
-
Geef de potjes water en zet ze in een kweekbak of in doorzichtige plastic zakken in een goed verlichte ruimte bij een temperatuur van ongeveer 20°C. De zaden ontkiemen binnen vijf tot zeven dagen.
-
Haal de potjes na het ontkiemen uit de kweekbak of plastic zak en laat de zaailingen in een serre of op een zonnige vensterbank doorgroeien tot ze groot genoeg zijn om geplant te worden.
Pompoenen planten
Wanneer je de pompoenen kan planten, hangt af van het weer. Pompoenen groeien namelijk niet in de kou. Wacht dus tot eind mei of begin juni voordat je ze op een zonnige, beschutte plek plant.
Maak al een paar weken voor het planten plantgaten. Graaf voor elke plant een gat van ongeveer 20 cm breed x 20 cm diep. Houd 2-3 meter ruimte tussen de planten en tussen de rijen.
Vul elk gat met compost of goed verteerde stalmest. Pompoenen zijn hongerige planten en hebben een rijke, vruchtbare grond nodig om goede vruchten te produceren.
Om pompoenen als klimmers te geleiden, sla je drie stevige palen rond het plantgat in de grond. Knoop ze aan de bovenkant bij elkaar, zodat er een soort wigwam ontstaat. Zorg ervoor dat het bouwwerk goed stevig is, want zelfs de kleine pompoenplanten kunnen tegen de oogsttijd heel zwaar worden. Laat steeds 1 meter ruimte tussen pompoenplanten die je tot klimplanten opkweekt.
Laat de zaailingen eerst een week afharden voor je ze gaat planten. Zet de potjes met zaailingen overdag buiten en haal ze 's avonds weer naar binnen.
Plant één zaailing per plantgat. Druk de grond stevig aan en geef goed water.
Verzorgingstips voor pompoenen
Pompoenen hebben goede verzorging nodig tijdens de groei. Geef ze zeker één keer per week goed water en bij zeer warm, droog weer tot twee keer per week. Giet het water op de grond rond de plant en niet op het blad om de kans op schimmelziekte te verkleinen. Als je pompoenen kweekt als klimmers, bind dan steeds de nieuwe stengels ook weer vast aan de steunpalen.
Geef de plant zodra de vruchten zichtbaar worden, één keer per twee weken voeding met een hoog kaliumgehalte, zoals bijvoorbeeld tomatenvoeding. Schuif een stuk leisteen onder elke pompoen of leg ze op bakstenen om ze van vochtige grond te houden en ze te beschermen tegen slakken en rotting. Pompoenplanten produceren meestal twee tot drie vruchten per plant, hoewel de kleinere variëteiten er ook meer kunnen produceren.
Belangrijke stappen bij het oogsten van pompoenen
-
Laat de vruchten zo lang mogelijk aan de planten rijpen voor de beste smaak. Is er kans op vroege vorst, bescherm de pompoenen door ze af te dekken met karton en stro.
-
Klop zachtjes op de pompoenen om te beoordelen of ze geoogst moeten worden. Als ze hol klinken, zijn rijp en klaar om te oogsten.
-
Gebruik een snoeischaar om pompoenen van de stam af te knippen en laat hierbij een lange steel aan de pompoen zitten.
-
Voordat je de pompoenen goed kunt bewaren, moet eerst de schil genezen zijn. Laat de vruchten ongeveer 10 dagen in de zon liggen. Leg ze bij slecht weer in een serre of op een zonnige vensterbank.
-
Bewaar de pompoenen als de schil uitgehard is in een goed geventileerde, koele ruimte, bij een temperatuur van ongeveer 7-10°C. Controleer regelmatig op tekenen van rot en gooi eventueel aangetaste vruchten weg. Opgeslagen pompoenen kunnen tot zes maanden goed blijven.
Eventuele problemen met pompoenen
Pompoenen kunnen aangetast worden door meeldauw, een schimmelziekte die witte poederachtige sporen op de bladeren achterlaat. In zware gevallen kan echte meeldauw de groei van de planten belemmeren. Droogte maakt planten vatbaarder voor de schimmelziekte. Verklein de kans op infectie door de planten regelmatig water te geven, maar zorg hierbij wel dat je niet morst op de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren en gooi ze weg.
Bij koud weer groeien de vruchten soms niet of vallen ze van de plant als ze nog heel klein zijn. Dit komt doordat de bloemen bij koud weer niet bestoven worden. Zodra het weer warmer wordt, lost het probleem zich meestal weer op.
Of het nu pompoenen zijn voor de keuken of als decoratie, of allebei, zelf pompoenen kweken is leuk en de moeite waard. Begin vandaag nog met kweken en geniet in het najaar van een heerlijke oogst.