Tijd voor tomaten

Tomaten, ze zijn er in alle vormen, kleuren, maten en gewichten. Maar welke soort je ook in je tuin hebt, er gaat niets boven de smaak van een zelfgekweekte tomaat. En wist je dat tomaten echt niet moeilijk zijn om te kweken? Dit lukt ook zonder serre.

Tomaten zaaien of planten

Je kan kiezen om tomaten zelf te zaaien, dat kan al vanaf april. Je kunt ook kleine tomatenplantjes kopen. Alles hangt af van je eigen voorkeur. Denk wel aan de Ijsheiligen! De Ijsheiligen zijn voorbij midden mei, en dan kan je aan de slag met jouw gekochte tomatenplantjes. Let er wel op dat je een tomatenras voor buitenteelt kiest. Deze rassen zijn beter resistent tegen ziektes en hebben ook bij koudere temperaturen een goede oogst.

Voorbeeldrassen voor buitenteelt zijn Kumquat F1 – olijftomaat – zwart/oranje tomaatje, San marzano – roma tomaat – superlekker voor sauzen en soepen, Hazel gold – vleestomaat – oranje van kleur, Indigo Fahrenheit Blues – kerstomaat – donkerblauw van kleur, Sungold F1 – kerstomaat – gele kleur, heel zoet van smaak of Huang Se Chick Woon – middelgrote tomaat – lichtgeel van kleur.

Tomaten in de moestuin

Tomaten voelen zich goed in de moestuin. Wil je echter succesvolle tomaten, dan moet je een aantal dingen in je hoofd houden:

  • Kies voor je kleine tomatenplantjes onmiddellijk een goed plaatsje uit. Dat plaatsje kan in je moestuin, maar waarom ook niet in een pot op je terras of balkon? Een algemene regel: zorg voor voldoende zonlicht! Geef je tomaten dus een zonnig plekje, maar vermijdt te fel zonlicht. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is. Hou hier zeker rekening mee.
  • Zorg voor een bodem rijk aan organisch materiaal. Veel compost is echt noodzakelijk om je planten het hele jaar door te stimuleren om te groeien. Hiervoor is de Bodemverbeteraar of Moestuinmest van Substral Naturen de ideale oplossing. Plant tomaten niet elk jaar op dezelfde plaats. Ideaal is als je in je moestuin een teeltplan hebt toegepast, zo staan je tomaten elk jaar op een nieuw plekje. Doe je dit niet, dan kan je bodem namelijk ‘bodemmoeheid’ vertonen. Dit wil zeggen dat tomaten jaar 1 met alle voedingsstoffen aan de haal gaan, en er voor de tomaten in jaar 2 niet zo heel veel meer overblijft. Wissel ze dus elk jaar van plaats.

Niet zo thuis in de wereld van het teeltplan? In het artikel ‘Teeltplan?’ lees je er meer over. Heb je niet zo heel veel plek om je tomaten elk jaar een nieuw plaatsje te geven? Zorg er dan voor dat je elk jaar je bodem vernieuwt en een grote hoeveelheid organisch materiaal toevoegt om je bodem opnieuw te verrijken of bemest met Tomatenmeststof van Substral Naturen.

Tomaten in pot

Tomaten voelen zich ook perfect thuis in een pot op je terras of balkon. Het enige wat ze vragen om goed te groeien, is een goede potgrond. Tomaten hebben nood aan een potgrond die zorgt voor een goede drainage maar tegelijkertijd ook voldoende water vasthoudt om ervoor te zorgen dat de kluit niet uitdroogt. Belangrijk om weten is dat er verschillende soorten tomaten zijn. Sommige zullen het goed doen in pot, andere soorten voelen zich beter in de moestuin. Informeer je dus goed bij het aankopen van je tomaten.

Waar je zeker moet op letten bij het aankopen/planten van een tomatenplantje:

  • De plant wordt het best uitgeplant wanneer de eerste bloemtros zichtbaar wordt.
  • Laat de plant vooraf afharden zodat je een dikke stengel bekomt met een donkere kleur.
  • Kies voor een plant die mooie groene blaadjes heeft. Anders is er al heel snel een eerste bemesting nodig.

Welke soort je ook kiest, of waar je ze ook plant, het planten op zich van tomaten is heel gemakkelijk:

  • Maak een voldoende groot plantgat, zodat de wortels van de plant er goed in passen.
  • Zet de plant in het plantgat en vul het plantgat terug op met grond.
  • Druk lichtjes aan (opgelet: niet te hard. De wortels moeten nog lucht krijgen)
  • Geef water.
  • Zorg voor voldoende steun en zet er een bamboestokje naast.

Soorten tomaten

We gaven het hierboven al even aan. Tomaten heb je in alle vormen, kleuren, maten en gewichten. Wat ook voor een verschil zorgt, is de groeiwijze van een tomaten. Bij tomaten onderscheiden we namelijk 3 verschillende groeiwijzen: struik, kleine klimmer of klimmer. Een klimmer die bedoeld is voor in de serre, plant je dus beter niet in een pot. Vraag goed na vooraleer je tomatenplantjes aankoopt.

Heb je al van volgende begrippen gehoord? ‘Indeterminatie’ of ‘determinatie’. Dit betekent of een tomaat getopt moeten worden of niet. Determinatie wil zeggen dat deze soorten tomaten zelf zullen stoppen met groeien. Indeterminatie wil zeggen dat je moet toppen en dat doe je best rond 10 augustus. Het toppen van je plant is belangrijk omdat de plant vruchtjes zal blijven aanmaken. En die vruchtjes vragen veel energie, maar raken niet meer volgroeid.

Water geven en bemesten

Heb je gekozen voor een tomaat in pot, dan moet je regelmatig extra meststof toedienen. Een tomaat in pot vindt namelijk niet alles wat hij nodig heeft in de pot en zal dus een extra duwtje kunnen gebruiken. Een gouden regel is dat je nooit teveel meststof mag geven in het begin van de groei. Anders krijg je te maken met ‘krulkoppen’. Wees echter niet gealarmeerd als je krulkoppen ziet verschijnen. Dit wil enkel zeggen dat de plant te veel energie heeft. Krulkoppen verdwijnen naarmate de plant meer energie nodig heeft om vruchten te maken. En of het nu gaat over tomaten in pot of in de moestuin, geef enkel extra meststof wanneer de plant er om vraagt!

Ziet je plant er niet zo fris uit, of zie je enkele gele blaadjes verschijnen? Dan is het tijd om te bemesten. Wees echter voorzichtig, want overdaad schaadt. En kies voor een meststof speciaal voor tomaten, zoals Substral Naturen Meststof voor Tomaten en kruiden. Nadat de planten buiten in de volle grond uitgeplant zijn (na 15 mei), kunnen de planten ongeveer 2 maanden doen met de voeding. Hierna zal je merken dat het blad wat lichter gaat worden. Als je dit opmerkt, kun je wat voeding geven. Je kunt ook Substral Naturen meststofstaafjes gebruiken voor de perfecte dosering en minder werk. Je drukt ze aan de voet van de plant in de grond en geeft water. Je zult merken dat de planten ook meer mooie vruchten zullen vormen als je de planten voldoende voeding geeft.

Het water geven is ook iets wat de nodige aandacht vraagt. Geef je namelijk te onregelmatig water, dan verhoogt de kans op neusrot. Bij verkeerd water geven zie je ook heel snel barsten verschijnen. Kies er dus liever voor om dagelijks een kleine hoeveelheid water te geven (zeker bij warme zomerdagen). Heb je tomaten in pot, hef dan de pot eens op. Lijkt die je licht? Geef dan wat extra water. Of voel eens aan de potgrond. Je kan ook werken met een laagje cacaodoppen of mulch. Dit zorgt ervoor dat water minder snel verdampt.

Tomaten verzorgen

Belangrijk is om minstens 1 keer per week de planten goed na te kijken op "dieven". Dit zijn kleine uitschieters of blaadjes die ontstaan in de oksels van de hoofdstengel. Als je deze niet weghaalt - wordt ook wel 'tomaten luizen' genoemd, zal de plant overwoekeren. Het ziet er leuk uit, maar het is niet positief voor de oogst. Alle voedingstoffen gaan dan namelijk naar het aanmaken van heel veel blad in plaats van naar de bloemen waar uiteindelijk vruchten uit ontstaan.

Tomaten in nood

Tomaten buiten kweken gaat soms hand in hand met enkele ziektes. We spraken al van neusrot (dat voorkomt door het onregelmatige water geven), maar ook ziektes zoals meeldauw, aardappelziekte, bladvlekkenziekte, wortelrot… komen voor op tomaten. Zorg er dus voor dat er voldoende luchtcirculatie is tussen de verschillende planten. Want natte bladeren en warme temperaturen zijn de ideale broedplaatsen voor vele ziektes.

Met of zonder serre, je kunt zelf heel makkelijk tomaten kweken en oogsten. Heel veel succes !

 

Meer over dit thema