De winter is de periode bij uitstek om gezellig binnen te zitten met familie of vrienden. We maken het extra leuk met lekker eten & drinken, muziek en sfeervolle accessoires. Een lekkere geur in huis maakt het plaatje compleet. En nee, dan hebben we het niét over die chemische luchtverfrissers, maar wél over heerlijk geurende bloemen en planten. ‘I love my garden’ zet een aantal toppers op een rijtje én vertelt je hoe je je eigen natuurlijke luchtverfrisser maakt.
Weg met die spuitbussen!
Vergeet chemische luchtverfrissers! De onderstaande 10 planten brengen een heerlijke, natuurlijke geur in je huis of tuin, die elke spuitbus overtreft.
1. Geurgeranium
Er bestaan veel soorten geraniums, waaronder een aantal hemels ruikende geurgeraniums. De bladeren van de rozengeranium verspreiden bv. een krachtige rozengeur, terwijl de appelgeranium ruikt naar … juist: appel! Heb je liever ander fruit? De blaadjes van de citroengeranium vullen je huis met een frisse citroengeur. Ook de pepermuntgeranium geeft een heerlijk frisse geur af. De blaadjes van deze Zuid-Afrikaanse plant kan je trouwens heel goed gebruiken in de keuken. Snijd ze fijn en meng ze bv. met ijs. De kleine, witte bloemetjes zijn de ideale garnering voor ijs, salades en cocktails.
2. Jasmijn
Er bestaan heerlijk ruikende Jasmijnsoorten zoals de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn. Deze sierlijke plant staat niet alleen heel mooi in je huis, maar zijn witte bloemetjes verspreiden in de zomer ook een heerlijke geur. Hoewel de sterjasmijn ook floreert in een pot, is hij een geboren klimplant. Zet je hem buiten, kies dan een plekje waar je hem goed ruikt. Gebruik gaas, stokken of een klimhelp om hem omhoog te helpen.
3. Rozemarijn
Rozemarijn ken je waarschijnlijk als keukenkruid, maar deze plant ruikt ook fantastisch. De geur doet denken aan de zomer, zwoele barbecueavonden en de zonsondergang, en geeft je een instant goed gevoel. De geur van rozemarijn kan ook een positief effect hebben op je geheugen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Het remt namelijk ‘slechte’ enzymen die het normaal functioneren van je brein tegenhouden. Natuurlijk blijft rozemarijn ook dé smaakmaker in je aardappelen, wild en rood vlees, soep en cocktails. Redenen genoeg dus om deze wonderplant in huis te halen!
4. Lavendel
Dit bekende paarse kruid verspreidt een zoete geur, die al decennialang gebruikt wordt in zeep en parfum. Lavendelolie ken je uit de aromatherapie, net zoals de zakjes lavendelkorrels die menig kledingkast opfrist. Lavendel kan je heel makkelijk in huis laten groeien, zolang ze voldoende licht en warmte krijgt. Je hebt er bijna geen omkijken naar want ze heeft maar af en toe water nodig en geen meststoffen.
5. Viooltjesorchidee
Omdat de bloemen van deze orchidee lijken op een viooltje, noemen we de Miltonia ook wel viooltjesorchidee. Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar ruiken ook vaak bijzonder lekker. Deze Zuid-Amerikaanse schoonheid betovert je steeds weer met haar exotische, lichtzoete geur. Wil je ze in huis halen, dan moet je er wel een beetje tijd en aandacht voor over hebben. De Miltonia houdt van vocht en warmte. Zet haar in de schaduw of in de lichte zon, benevel haar regelmatig met de plantenspuit en dompel haar wortels elke week even onder in water. Vergeet ook geen plantenvoeding, zoals Substral Orchideeënmeststof.
6. Gardenia
De gardenia of Kaapse jasmijn heeft roomwitte of lichtgele bloemetjes die een opvallende geur verspreiden. Vooral ’s avonds word je betoverd door zijn sterke, zoete geur. Deze sierheester kan je zowel in pot als in volle grond kweken. Hij houdt van licht; zet ‘em dus in de zon of lichte schaduw.
7. Seringenstruik
Een seringenstruik ruik je eerst voordat je hem ziet! Zijn geur is zeer specifiek, maar varieert van soort tot soort van mierzoet tot zwaar. Haal dus niet te veel exemplaren in huis! Seringen behoren tot de olijffamilie en hebben prachtige, vaak lila bloemetjes. Zet deze sierheester op een zonnig, waterdoorlatend plekje.
8. Kamperfoelie
Houd je van zoet, dan hou je van de geur van kamperfoelie. De paarsrode of gele bloemetjes van deze klimplant hullen je tuin ’s avonds in een heerlijk zoet parfum, dat ook vlinders aantrekt. Deze klimplant zet je niet in huis, maar in de volle grond. Kamperfoelie gedijt zowel in de schaduw als in de zon, maar de bloemetjes groeien uitbundiger in de zon. Let er wel op dat je kamperfoelie niet te dicht bij andere planten zet, want hij is in staat om zelfs een jonge boom te verstikken.
9. Munt
Een plant die wél makkelijk binnen groeit, is munt. Dit kruid wordt gebruikt als smaak- en geurstof in bv. thee, tandpasta en muntsnoepjes. Maar zijn frisse geur kan ook je huis opfrissen. Het goede nieuws is: zelf munt kweken is een makkie. Kies een zonnig plekje uit en houd de grond goed vochtig. Extra meststoffen hoef je niet te geven; munt groeit sowieso als kool. Gebruik de blaadjes om je gerechten en desserts op smaak te brengen of maak er verse muntthee mee. De muntplant is heerlijk veelzijdig!
10. Roos
Er bestaan ontelbaar veel rozensoorten, maar 1 ding hebben ze gemeen: ze ruiken heerlijk! Vooral gele en oranje rozen zijn een traktatie voor je neus. Hoe voller de bloemen zijn, hoe sterker de geur. Je kan je rozen een boost geven met Substral meststof voor rozen. Hoewel je rozen meestal in perken en borders vindt, kan je sommige soorten ook in een pot planten. Of je nu kiest voor volle grond of pot, rozen houden van veel zon, veel water en een goede luchtcirculatie.
Maak je eigen luchtverfrisser
Heb je niet genoeg aan goed geurende planten, maak dan je eigen natuurlijke luchtverfrisser met essentiële oliën. Vul hiervoor een waterverstuiver met een half kopje zuivere alcohol en vul verder aan met water. Voeg ten slotte een paar druppels olie toe zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse en lavendel voor een heerlijke geur. Nadat je dit mengsel een paar uur hebt laten trekken, kan je overal in huis naar hartenlust sproeien.