Een sterke gazon begint in de herfst bij Ilovemygarden.be Na een zomer van droog en warm weer kan je gazon deze herfst wel een opkikkertje gebruiken. Mits de juiste verzorging zal het op tijd kunnen recupereren om mooi groen en gezond de winter in te gaan.
Weg met die bladeren
Herfstbladeren verstikken het gazon: haal ze zo vaak als je kan weg. Wacht niet tot alle bladeren afgevallen zijn – tegen dan is het gras het gevecht tegen dat natte, koude, rottende deken al verloren. Maak minstens één keer per week je gazon vrij; een hark, een klassieke bladborstel (of ‘heksenbezem’) of een bladzuiger of -blazer zijn ideaal. Ook de meeste grasmaaiers zullen de bladeren mee opzuigen en vermalen.
Voer bladafval niet af; het is een excellente grondstof voor de composthoop. Je kan de bladeren ook op een afzonderlijke hoop of in een bladkorf verzamelen; na twee jaar heb je prima bladaarde. Weet dat sommige bladeren als eik, berk, beuk, plataan en wilde en tamme kastanje trager verteren dan andere.
Harken maar
Mulchmaaiers vangen het gras niet op in een bak maar versnipperen het en strooien de restjes meteen weer op het gazon. Dat spaart een hoop werk en afval en de snippers vormen een prima grondstof voor het gras en houden in de zomer de verdamping tegen. Maar soms vormt er zich in de herfst een viltlaagje, waardoor het regenwater nog moeilijk kan doorsijpelen, de groei van het gras stilvalt en schimmels zich sneller gaan ontwikkelen. Die viltlaag kan je nu makkelijk weghalen met een bladhark met lange, verende tanden, een doodgewone tuinhark of, voor heel grote gazons, een harkmachine.
Controleer je gazon vooraf op mos en behandel het indien nodig een paar weken vooraf met een mosdodend product zoals Substral Anti-mos + gazonmest. Doe je dat niet, dan zou het wel eens kunnen dat je door het harken de sporen van het mos over je hele gazon verspreidt en het probleem alleen maar groter wordt. Substral Anti-mos werkt veel minder bodemverzurend dan ijzersulfaat, geeft geen vlekken op beton of tegels en is onschadelijk voor planten in de buurt.
Water en lucht
Een dichtslibbende bodem is helaas één van de meest voorkomende gazonkwalen. Gelukkig kan een flinke verluchting in de herfst het probleem al een heel stuk verhelpen en de bodem weer doorlaatbaar maken. Prik met een riek of met een speciale manuele of automatische beluchter flink wat gaatjes (van 4 tot 10 cm) in de grasmat; zo kan de regen de bodem makkelijker indringen en krijgt je gazon weer de broodnodige lucht. Zeker bij gazons waar regelmatig over gewandeld of op gespeeld wordt, is een jaarlijkse herfstbeluchting een must. Geef in de lente nog een tweede verzorgingsbeurt met de verticuteermachine.
Voed je gazon
Na een zomer lang maaien snakt je gras naar voedsel om mooi groen en sterk de winter in te gaan. Kies een speciale herfstbemesting voor gazon zoals Substral Biofert Plus. Wat je ook gebruikt, volg altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je zal al snel beloond worden met een diepgroen gazon dat er deze lente weer sterk en fris bij zal liggen.
De juiste strooier
Heb je een groot gazon, dan kan je de mestkorrels sneller en makkelijker uitstrooien met een strooier dan met de hand. De Evergreen EasyGreen is een regelbare, roterende breedwerpstrooier waarmee je je gazonmest heel uniform kan uitspreiden, over een breedte van wel twee meter. Ook wie regelmatig brede lanen of een weitje moet bemesten, spaart met de ‘Easy Green’ een pak werk uit. De Evergreen EasySpreader+ is een valstrooier voor minder grote oppervlaktes, waarmee je je gazonmest dan weer heel gelijkmatig kan uitstrooien. Beide strooiers kan je ook gebruiken om je gazon (opnieuw) in te zaaien; je slaat dus twee vliegen in een klap.
Herstelwerk
Droogte, intense betreding of plasjes van hond of kat kunnen hier en daar gele of lege plakken in je gazon vormen. Of zet je je grasmaaier op een te lage stand, dan kunnen eventuele bultjes in je gazon gescalpeerd worden en ook daar een lege plek achterlaten. De herfst is het uitgelezen moment om dergelijke kale stukken opnieuw in te zaaien.
Hoe ga je hierbij te werk? Prik met je hark of vork gaten van zo’n 2,5 cm diep en hark de bovenste cm helemaal los, tot een fijn zaaibed. Strooi graszaad gelijkmatig uit en bedek met een fijn laagje compost of bodemverbeteraar. Druk goed aan (bijvoorbeeld met de achterkant van je spade of een plank waar je even overloopt) en besproei regelmatig. Gebruik graszaad dat speciaal ontwikkeld werd voor herstellingen, zoals Substral Gazonherstel. Dat kan gewoon door het bestaande gazon heen worden gezaaid. De zaden zijn omhuld met een biologisch afbreekbaar laagje dat niet alleen tegen vogels, mieren en muizen beschermt maar ook voor een heel snelle kieming en een gezonde wortelvorming zorgt.
Vind je dat alles te omslachtig of te lang duren, dan is er de kant-en-klare Substral patch magic Gazonherstel 4 in 1. Deze unieke mengeling van graszaad, voedingselementen en kokosvezel herstelt elke lege plek in je gazon en verandert zelfs van kleur wanneer het tijd is om de plek te begieten. Als dat niet makkelijk is?