Skip to main content
Home

Service menu

  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
nlfr
Home ilovemygarden

Main navigation

  • Producten
    Gazonverzorging
    Meststoffen
    Potgrond bodemverbeteraars & bodembedekkers
    Plantenverzorging- en bescherming
    Onkruidbestrijding
    Ongediertebestrijding
    Groene aanslagreiniger
  • Merken
    Substral®
    Substral Naturen®
    KB®
    Roundup®
  • Tools
    Je maandelijkse tuinkalender
    Een volledige tuinplanner met tips & tricks voor elk seizoen.
    Lees meer
    Plantengids
    Een handleiding voor de teelt en verzorging van elke plant
    Lees meer
    I love my garden plantendokter
    EHBO voor elke plant.
    Lees meer
    Potgrond calculator
    Rekent voor je uit hoeveel potgrond je nodig hebt.
    Bereken nu
    Mulch calculator
    Rekent voor je uit hoeveel mulch je nodig hebt.
    Bereken nu
    Video's
    Ontdek alle handige tuinvideo's.
    Kijk nu
  • Advies & inspiratie
    Biodiversiteit
    Duurzaamheid
    Gazon
    Grond & bodem
    Handige tuintips en weetjes
    Ongewenste gasten, ziektes en onkruid
    Planten, bomen en struiken
    Van eigen kweek
nlfr
  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
  1. Home
  2. Tools
  3. Tuinkalender
  4. oktober

oktober in the Garden

Kies je maand

jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Tuinkalender Oktober

Oktober is niet alleen de maand waarin we pompoenen uithollen en gaan thrick-or-treating. Het is ook de periode waarin de meeste bomen, planten en bloemen in hun winterslaap gaan. Toch betekent dit niet dat er minder te beleven valt in de tuin. Nee, ook in oktober moet je de nodige aandacht aan je tuin besteden. Je moet ervoor zorgen dat je al het groen beschermt tegen de opkomende vrieskoude en je moet ook nadenken over de lente- en voorjaarsbloeiers. Wat je nu precies deze maand kunt doen in je tuin, kom je in deze tuinkalender over oktober te weten. We gaan ingaan op het planten van bomen en struiken, op wat je mag snoeien in oktober, etc. en we geven je ook andere tuintips voor oktober mee. 

Je kunt deze maand niet alleen bloemen planten, maar je moet ook al bloemen uit de grond halen. Zomerbloeiers zoals de dahlia’s en gladiolen zijn vorstgevoelig en daarom moet je ze uit de tuin halen. Trek ze uit de grond, laat ze opdrogen, leg ze weg en zet die dan in het volgend bloeijaar terug in je tuin.

  • Fruit
  • Gazon
  • Bomen & struiken
  • Bloemen en bloembollen
komkommers planten

Komkommers

Kraakverse komkommers smaken heerlijk in een salade of op een broodje en zijn door hun zachtheid onlosmakelijk verbonden...

Lees meer Komkommers
blauwe bosbessen planten

Blauwe bessen

Blauwe bosbessen of bosbessen (Vaccinium corymbosum) zijn heerlijk zo uit het vuistje, verwerkt in een muffin en...

Lees meer Blauwe bessen
Aardbeien planten

Aardbeien

Lees meer Aardbeien
frambozen-planten

Frambozen

Wil je alles te weten komen over frambozen kweken? Ontdek ons praktische advies voor het planten van frambozen in onze...

Lees meer Frambozen
Vijgen planten, telen en oogsten | Plantation, culture et récolte des figuiers | I love the garden

Vijgen

Met een vijgenstruik of vijgenboom creëer je eenvoudig een mediterrane sfeer in een tuin. Vijgenbomen doen het goed in...

Lees meer Vijgen
Avocado kweken – Culture de l'avocat - I Love My Garden

Avocado

Hou je van tropische planten en ben je een echte liefhebber van avocado of guacamole? Dan moet je zeker eens proberen...

Lees meer Avocado
Kersenboom planten – Plantation de cerises - I Love My Garden

Kersen

Hou je van fruit en ben je op zoek naar een echte blikvanger in het voorjaar? Dan is een kersenboom ( Prunus avium), met...

Lees meer Kersen
Laurierhaag: hoe planten, snoeien & meer | Ilovemygarden

Laurierhaag

Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...

Lees meer Laurierhaag
Beukenhaag planten – Planter haies - I Love My Garden

Beukenhaag

De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...

Lees meer Beukenhaag
Buxus onderhouden  – Entretien des buis - I Love My Garden

Buxus

De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...

Lees meer Buxus
Hortensia's planten – Planter hortensia - I Love My Garden

Hortensia

De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...

Lees meer Hortensia
Hoe hulst planten - comment planter le houx - Love The Garden

Hulst

De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...

Lees meer Hulst

Hoe kun je fruitbomen snoeien en planten in oktober?

Heb je appel-of perenbomen in je tuin staan? Dan kun je deze maand de allerlaatste appels en peren plukken, want de bloeiperiode van deze bomen is over. Het is daarom aangeraden dat je, vanaf het moment dat er geen fruit meer aan de bomen hangt, je een uitdunnings-snoei uitvoert. Het voordeel van het snoeien van een perenboom zonder vruchten, is dat je die boom geen wondbehandeling moet geven. Dankzij het droog en het nog steeds relatief warm weer genezen de wonden vanzelf. Moesten de wonden toch niet (snel genoeg) genezen, dan kun je de boom altijd een wondbehandeling geven met het Substral Naturen wondafdekmiddel.  

Hoe snoei je nu een perenboom? Je komt het hieronder te weten want we geven je hier een kort stappenplan mee omtrent hoe je je een peren- of appelboom kunt snoeien in oktober.

  • Check de vorm van de boom: Nu de meest bladeren op de grond liggen, zie je de echte structuur van de boom. Ga je je wagen aan het snoeien van perenboom? Dan is de eerste stap het checken of de boom in ‘evenwicht’ is. Als er bijvoorbeeld veel dikke takken aan een kant zitten, dan moet je er een paar wegknippen zodat alle kanten van de boom evenveel zware takken hebben. Deze stap is nog belangrijker als je bijvoorbeeld een perenboom in de voortuin hebt staan. Je wilt namelijk niet dat dikkere takken op de weg terecht komen. 
  • Verwijder de takken: Je moet de te dikke takken, gebroken, schurende en dode takken verwijderen. Ze zijn vatbaar voor ziektes en om de kans op schimmelziektes en insecten te verkleinen, verwijder je het beste meteen die takken. Wil je nog beter komaf maken met dat ongedierte? Pas dan deze tips toe of gebruik de Substral Naturen Polysect Spray.  
  • Snoei de fijne takken af: Knip ook de fijne en overbodige takjes af. Als je dit doet, dan kan de hele boom genieten van de winterzon en kan de wind gemakkelijk door de boom waaien.  
  • Verwijder de takken en scheuten aan de stam of aan de wortels: Zijn er takken of scheuten gegroeid aan de stam of groeien er takken uit de wortels? Haal die dan weg. De takken en scheuten nemen energie op die voorzien is voor de rest van de boom en als je die dus weghaalt, dan krijgt de kroon meer voedingstoffen en energie.  
  • Snoei de groeischeuten: Kort ook de groeischeuten voor ongeveer 1/3 in. Aangezien de fruitboom in zijn winterslaap gaat, groeit de boom. Als je dit stappenplan toepast voor het snoeien van de fruitbomen in het voorjaar, dan mag je de groeischeuten voor 2/3 inkorten, omdat de bomen tijdens die periode sneller groeien. 

Nu je weet wat je mag snoeien in oktober, is het ook belangrijk om te weten welke fruitbomen je niet onder handen mag nemen. Er zijn namelijk een paar soorten bomen die je nog even moet laten staan. Wil je druiven snoeien in oktober? Dan wacht je daar nog het beste mee. November is namelijk een geschiktere maand voor het snoeien van je druiven, want dan is de plant volledig in rust. Wil je graag aardbeien stekken in oktober? Dan ben je te laat mee, want het stekken van aardbeien gebeurt in augustus.  

Je kunt je je deze maand niet alleen bezighouden met het snoeien van fruitbomen, maar ook met het planten ervan. Oktober is een goede periode om fruitbomen te planten aangezien ze dan in rust zijn en de nodige kans krijgen om wortels te groeien voordat de winter aanbreekt. Wil je graag fruitbomen planten in oktober? Hou dan deze tips in het achterhoofd: 

  • Het plantgat moet groot genoeg zijn: Het plantgat moet zowel breed als diep genoeg zijn. Nadat je de fruitboom geplant hebt, moet je de uitgegraven grond gebruiken om het gat dicht te maken. Voeg ook wat bodemverbeteraar toe. 
  • Voorzie de nodige ruimte: Het is belangrijk dat je ruimte laat tussen de fruitbomen, want dan hebben ze de plaats om voldoende te groeien. Als je ze niet de voldoende ruimte geeft, dan floreren de bloemen niet goed genoeg. Hoe ver je de bomen van elkaar moet planten, hangt af van welke fruitbomen je hebt.
  • Ondersteun de bomen: Heb je een jonge fruitboom geplant? Voorzie dan een steunpaal. Zet die paal ongeveer 60 a 70 centimeter diep in de grond en op ongeveer 10 centimeter van de boom. Heb je een oudere fruitboom staan? Dan moet je die vastbinden aan de steunpaal met een band. Hierdoor ben je er zeker van dat elke fruitboom stevig staat tijdens de winter. 
  • Voorkom uitdroging: Dit kun je doen door de boom regelmatig water te geven of door de boom te beschermen tegen de vorst door een laagje mulch aan te brengen. 

 

Het zaaien en het onderhouden van je gazon in oktober

Omwille van de koudere temperaturen groeit het gras minder snel waardoor je je gazon minder moet afrijden in oktober. Dit betekent niet dat je je gazon kunt negeren. Het is belangrijk dat je je tuin goed onderhoudt tijdens de koudere dagen, want anders kan het zijn dat er tijdens de lente veel kale plekken verschijnen op je gazon. Als je het hele jaar door de nodige aandacht schenkt aan je gazon, dan zorg je ervoor dat je gazon steeds groen en dicht blijft. 

Hoewel je het gras minder moet maaien tijdens de herfst en winter, moet je in oktober je grasmachine toch nog eens bovenhalen. Door het gras te maaien, voorkom je de vorming van mos en als je ervoor kiest om je gras relatief hoog te maaien, dan zorg je ervoor dat er geen onkruid ontstaat. Als je van plan bent om het gazon te maaien, is het het beste dat je wacht totdat het gras droog aanvoelt en totdat de ochtenddauw weg is. Zorg er ook voor dat je de afgevallen bladeren en het bladafval van je gazon verwijdert met bijvoorbeeld een hark of bladblazer. Laat je de bladeren liggen? Dan kan het voorkomen dat je gazon weinig licht krijgt en verstikt geraakt onder al die bladeren. Je moet ook je tuin bemesten in oktober en daarvoor gebruik het beste een speciale najaarsmest zoals de Substral Gazonmest All-In-One, want tijdens de winter heeft het gras namelijk behoefte aan andere voedingstoffen dan tijdens de zomer.  

Je kunt ook graszoden aanleggen of je gras zaaien in oktober. In de vorige tuinkalender hadden we het al over hoe je grasstroken of graszoden kunt aanleggen en daarom bespreken we in dit artikel hoe je op de beste manier je gras zaait. Bij het zaaien van je gazon is het belangrijk dat je dit stappenplan volgt: 

  • Check de zuurtegraad: Als de grond de juiste zuurtegraad heeft, dan neemt het gras gemakkelijker de voedingstoffen op. Check de zuurtegraad met een pH-meter of pH-Bodemtest. 
  • Gazon verticuteren: Je moet ook je gazon verticuteren in oktober en onkruid, stenen, afgestorven wortels en andere plantresten verwijderen. Voeg ook gerust wat bodemverbeteraar, want daardoor ontwikkelen de wortels van het nieuwe gras zich nog beter.  
  • Hark de bovenste laag los: Door het losharken van de bovenste laag, krijg je een vlak gazon. 
  • Begin te zaaien: Verdeel het zaad in twee gelijke hoeveelheden. Gebruik één deel daarvan om in het gras in de lengte van je tuin te zaaien en het ander deel om in de breedte te werken. Het is ook aangeraden om meer zaden te strooien langs de zijkant.  
  • Bevorder het ontkiemen: Als je je gazon gezaaid hebt, moet je het graszaad lichtjes aandrukken of in de grond harken. Daarmee bevorder je het ontkiemen van het graszaad 
  • Geef het water: Het is belangrijk dat je je gazon genoeg water geeft zodat het goed blijft groeien.

Bomen planten en snoeien in oktober

We hadden het in dit artikel over hoe je een appel-of een perenboom kunt snoeien in oktober, maar toch mag je ook andere bomen onder handen nemen deze maand. Hoewel de meeste mensen hun bomen in het voorjaar snoeien, is het toch het beste om die snoei in het najaar uit te voeren. De bomen zijn dan in rust waardoor er minder sap verloren gaat en de kans op een dode boom vermindert. 

Zo kun je je gerust wagen aan het snoeien van een catalpa. De trompetboom, die haar naam dankt aan de klok- en trompetachtige bloemen, mag in oktober gesnoeid worden, aangezien die zeer hoog geworden kan zijn in de zomer. 

Toch mag je niet elke soort van catalpa snoeien? Heb je een bolcatalpa en wil je de bolcatalpa snoeien in oktober? Dan raden wij dit af, want aangezien die boom relatief klein blijft, moet je die pas in het voorjaar snoeien om de bolcatalpa klein te houden. Maar hoe snoei je nu het beste die ‘gewone’ catalpa? Verwijder eerst de de dode, oude, afgestorven of beschadigde takken. Op die manier houd je de boom gezond. Daarna moet je de catalpa inkorten om de groei wat te verminderen. Als je dit niet doet, dan kan de boom wel tot tien meter groot worden. 

Je kunt ook gerust de haagbeuk snoeien in oktober om zo tijdens de winter te kunnen genieten van een strak uitziende haag. Als je de haagbeuk snoeit, zorg er dan voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant, want dan krijgt de hele haag zonlicht. Om ervoor te zorgen dat de haag nog meer licht krijgt, moet je de takken die je aan de bovenkant afgesnoeid hebt, weghalen. Anders kan het zijn dat die afgeknipte takken het zonlicht tegenhouden.

Toch zijn er ook bomen en planten die je beter met rust laat deze maand. Staat de lavendel in bloei omwille van een warme zomer en wil je graag lavendel snoeien in oktober? Dan wacht je het beste met die snoei tot in het voorjaar. Als je je lavendel toch wilt snoeien, dan moet je deze tuinklus uitvoeren in september, want dan voorkom je dat de lavendel uiteen valt of dat er kale plekken optreden. Ben je van plan om een knotwilg te snoeien in oktober? Doe dit dan op de laatste dag van de maand of idealiter pas vanaf november. Ga je de knotwilg snoeien voor oktober? Dan kan het zijn dat de boom nog in het groeiseizoen is en dan laat je die beter met rust.  

Je kunt niet alleen bomen en planten snoeien, maar je kunt ook al gerust wat bomen planten in oktober. Dit is omdat de bomen en planten nu nog de kans krijgen om voldoende wortels te kweken om zo sterk te zijn tegen dat de winter aanbreekt. De grond is ook nog warm genoeg, wat voor een aangename omgeving zorgt, maar er zal nooit te veel zon optreden waardoor er geen hittegolf of langdurige droogt ontstaan. Zet ook gerust deze maand de heesters en bomen die in een pot gekweekt zijn in je tuin. Deze bomen op de juiste manier (ver)planten, lukt zeker als je deze tips volgt:

  • Vermijd vriestemperaturen: Plant nooit wanneer het vriest.  
  • Maak het gat ruim en diep genoeg: Zorg ervoor dat het plantgat groot genoeg is. Hou er rekening mee dat de grond tot ongeveer 15 cm kan zakken als je de plant in het gat zet. 
  • Voeg compost toe: Als je wat compost of meststoffen zoals de Substral Naturen Universele tuinmest toevoegt aan de grond, dan verbeter je de bodemkwaliteit en dan groeit de boom nog beter. 
  • Plant de boom niet te diep: Het is belangrijk dat je de boom niet te diep in de grond plant, want anders worden de wortelgroei en de zuurstofvoorziening belemmerd. Zorg ervoor dat de bovenste wortels net onder de grond zitten. 
  • Geef de plant veel water: Het is van cruciaal belang dat je de boom een royale hoeveelheid water geeft. 
  • Zorg voor een goed onderhoud: Je moet de bomen goed verzorgen in de winter. Verwijder de afgevallen wegharken, geef organische mest of compost aan de boom en snoei de dode en beschadigde takken weg. 

 

 

Bloeiende planten en bloemen in je tuin planten in oktober

Deze maand is ook uiterst geschikt om nieuwe planten in de tuin te zetten. Hoewel de meeste planten en bloemen niet bestand zijn tegen de opkomende vrieskou, zijn er toch enkele die de koude kunnen verdragen waardoor je de bloeiende planten kunt planten in september en oktober. Wil je nieuwe vaste planten planten in oktober? Lees dan verder! Als je een van onderstaande soorten nu je tuin zet, kun je daar aan het begin van het voorjaar en de lente van genieten. 

Ten eerste kun je kiezen voor tweejarige planten zoals Mariëtteklokje, Vergeet-mij-nietjes en Driekleurig viooltje. Deze planten vormen tijdens hun eerste groeijaar bladrozet waardoor ze gemakkelijk de winter kunnen doorkomen. Tijdens het twee jaar staan die dan samen volop in bloei en wordt je tuin een echt kleurspektakel, zeker als je overweegt om verschillende soorten samen te planten.  

Zet nu ook groenblijvende planten in je tuin, want dan bied je hen de mogelijkheid om stevige wortels te ontwikkelen voordat de koudere temperaturen en nachtvorst optreden. Je kunt ook gerust kiezen voor zelfhechtende of zelfklimmende klimplanten zoals bijvoorbeeld klimop,klimhortensia en de kardinaalsmuts. Tijdens de winterdagen fleuren die je muren en schuttingen op met hun wondermooie herfstkleuren.  

Ben je een fan van winterbloeiende heide? Dan ben je heus niet de enige, want deze plant die prachtig roze, rode, lila, paarse of witte bloemen produceert, is tijdens de koudere maanden enorm geliefd. Ze zien enorm mooi uit en blijven relatief klein waardoor ze perfect zijn voor in de border of in potten. Zet die ongeveer twee centimeter diep in de pot of tuin en op ongeveer 20 à 40 centimeter van elkaar (afhankelijk van de soort).  

Hoewel de meeste bloemen tegen oktober jammer genoeg uitgebloeid zijn, kun je nu al verscheidene lentebloeiers in de grond steken. Zo is deze maand perfect voor het planten van tulpen, lelies, narcissen, krokussen, etc. Let tijdens het planten erop dat je een gat maakt dat twee keer zo diep is als de bol en dat je de bol stevig in de grond zet. Op die manier creëer je de meest optimale groeiomstandigheden en zal bol nog voor de winter de eerste wortels kunnen aanmaken. Wil je je ook al het beste voorbereiden op de lentebloei? Zorg er dan al voor dat je de nodige tuinbenodigdheden in huis haalt tijdens de winter. 

Tuinklusjes deze maand
Bemest het gazon om het klaar te maken voor de koude winter.
Het is nu ook de perfecte moment om een nieuw gazon te zaaien.
Om de gaten in uw gazon te herstellen, is Substral Patch Magic nu het meest geschikt. Vergeet niet geregeld water te geven..
Heb je jouw voorjaarsbollen nog niet geplant? Geen paniek, oktober is de perfecte maand om dit alsnog te doen.
Plant typische winterplanten om jouw huis en tuin te voorzien van leuke winterkleuren.
Snoei rozenstruiken wanneer deze gedaan hebben met bloeien tot op de helft van de stengels. Wanneer deze niet worden gesnoeid, kunnen ze heel groot worden en makkelijker worden losgetrokken door de wind.
Als het kouder en vochtiger wordt, worden (naakt)slakken vaak weer actiever. Bescherm jouw planten dus met gepaste middelen.
Plaats citrusbomen en andere kamerplanten in een vorstbestendig tuinhuis of serre om ze te beschermen tijdens de winter.
Als de verwarming opnieuw op staat, vergeet dan niet om de bladeren van je kamerplanten geregeld te besproeien met niet-hard water op kamertemperatuur om het gebrek aan vochtigheid te compenseren.
Maak je tuinmeubels schoon voor ze op te bergen. Zoveel leuker in de lente!
Maak mooie droogboeketten met de laatste bloemen uit eigen tuin: Hortensia, Verbena, Monarda,... en voeg enkele lekkerruikende takken Eucalyptus toe.
Aanbevolen producten
BE_SGAL185_SUB_PS.jpg

Substral Gazonmest All-In-One

BE_FEMS420N_SUB_PS.jpg

Substral Anti-Mos + Gazonmest

BE_GSUN80N_SUB_PS.png

Substral Graszaad Allround

MULT020P-5411463108601-KB Multisect Plus Concentraat - Concentre 200ml.jpg

Multisect Plus

Vind jouw lokaal verkoopspunt

Zoek je advies van een tuinexpert? Of op zoek naar een bepaald product? Ga langs bij een winkel in de buurt voor advies.

Wat doen in de tuin in oktober

Japanese tuin – Japonais jardin - I Love My Garden

10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten

Een Japanse tuin straalt rust en harmonie uit. Een ideale tuin als je een hectisch leven hebt. Zoals elk tuinontwerp, is...

Lees meer 10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten
Plantenziektes bestrijden – Lutter maladies des plantes - I Love My Garden

8 meest voorkomende plantenziekten herkennen

Plantenziektes worden vaak veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen, maar ook door insecten en andere dieren...

Lees meer 8 meest voorkomende plantenziekten herkennen
10 exemples d’aménagements de jardins avant pour vous inspirer  - I Love My Garden

10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen

Een verzorgde voortuin kan wonderen doen. Het is uitnodigend, een weergave van jouw persoonlijke smaak en een verlenging...

Lees meer 10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen
Image for oktober

Explore all of our articles

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis tuintips, plantenadvies en inspiratie van onze groenexperten. Start vandaag met de creatie van je eigen groene oase.

Schrijf je nu in

Footer

  • Over ons
  • Contact
  • Merken
  • Wettelijke Bepalingen
  • Wedstrijdreglement
  • Evergreen Research Station
  • Technische info
  • Privacy en cookies
  • Cookie voorkeuren aanpassen

© 2025 Evergreen Garden Care – Alle rechten voorbehouden.

Evergreen Garden Care Belgium bvba sprl,
Dieptestraat 2 bus 11, 9160 Lokeren, België
Roundup® is een geregistreerd handelsmerk en gebruikt onder licentie

Flag of België Landkeuze
A local version of The Love The Garden website exists

Switch over if you want to find gardening products and brands available in your country.

Combined ShapeCombined Shapeicon--plusGroup