Je hebt beslist geen groene vingers, diepgaande kennis of een kast vol materiaal nodig om succesvol kamerplanten te houden. Meer dan een liefdevolle verzorging en wat simpele regeltjes volstaan om je huisplanten het jaar rond mooi en gelukkig te houden.
Verwaarloosde kamerplanten zullen misschien niet afsterven maar vroeg of laat zullen ze een trieste indruk geven, er slordig bij staan, vol stof of vliegjes. Als je al weet welke plant welk soort verzorging nodig heeft, ben je al een heel eind op weg. Dan is het alleen nog spelen met de hoeveelheid licht, vochtigheid, water, warmte en voeding. Het evenwicht daartussen vinden, is de sleutel tot succes.
Basisbehoeften van planten
Warmte
Kamerplanten hebben het liefst een gelijkmatige temperatuur – felle schommelingen moeten echt wel vermeden worden. Koude tocht en ijzige vensterbanken zijn nefast. Het liefst gedijen onze binnenplanten in een temperatuur van zo’n 20 graden; uitzonderingen zijn bijvoorbeeld cyclamen, die het liever wat frisser hebben, tussen 10 en 15 graden.
Licht
De meeste kamerplanten hebben behoorlijk wat licht nodig maar er zijn er gelukkig ook heel wat, vooral de soorten met dikke groene bladeren, die het gedurende een bepaalde periode prima doen in een schaduwhoekje. Planten met bloemen of exemplaren met gestreept of gevlekt blad overleven alleen op een heel lichte plek. Direct (middag)zonlicht tijdens de zomer is voor geen enkele kamerplant goed tenzij voor cactussen en vetplanten. In de winter kan een streepje zon dan weer absoluut geen kwaad.
Vocht
Bijna al onze manieren van verwarmen zijn te droog voor het gros van de kamerplanten. Wist je dat centrale verwarming in de winter lucht genereert die net zo droog is als die in de Sahara-woestijn? Besproei de bladeren van je planten regelmatig met de waterspuit of creëer een microklimaat door ze wat dichter bij elkaar te zetten en de ruimte tussen de teeltpot en de sierpot op te vullen met mos.
Water
Hoewel water geven zowat het simpelste klusje lijkt dat er bestaat, blijkt het toch doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. Geef nooit zomaar klakkeloos water maar voel eerst met je vinger aan de potgrond. Zolang de grond niet droog aanvoelt, wacht je beter met begieten. Een vaste regel per plant bestaat er niet – planten hebben afhankelijk van het seizoen en de plek waar ze staan, andere waterbehoeften. Vallen de bladeren slap, beginnen ze te verwelken en vallen zowel de oude als de nieuwe bladeren af, dan heb je te veel water gegeven. Uiteindelijk zullen ook de stelen, de bloemtop en de wortels bruin kleuren en wegrotten. Groeit je plant nog amper, gaan de bladeren verwelken, zien de topjes er bruin en droog uit en vallen de oude bladeren af, dan was je te karig.
Voeding
Zoals elk levend wezen moeten ook planten regelmatig gevoed worden om te blijven groeien. Verse potgrond bevat alle nodige voedingsstoffen voor minstens 6 weken; daarna is extra Substral plantenvoeding nodig. Geef geen mest in periodes dat de plant in rust is.
Kamerplanten verzorgen
Zorg voor een geschikte standplaats: Staat de plant niet te veel in de zon? Of op een te donkere plaats? Staat de plant te droog of geef je te overvloedig water? Dit verschilt naar gelang het type plant maar de meeste planten houden er niet van om met hun wortels in het water te staan. Bij de verzorging hoort ook blaadjes verwijderen die er geel of verdroogd uitzien. Bij bloeiende planten zal het weghalen van verwelkte bloemen de vorming van nieuwe bloemen bevorderen.
Voorkom ziektes
Hou je planten sterk en gezond met regelmatig wat Substral vloeibare meststof. Je kamerplanten kunnen immers met een aantal ziektes te maken krijgen zoals schildluizen, witte vlieg en wolluis. Behandelen is heel eenvoudig: gebruik een efficiënte combinatie van meststof en insecticide zoals de Substral Duo-stick om deze gedurende enkele weken te beschermen.
Hou je kamerplanten netjes
Planten met stofvrije bladeren zullen al het beschikbare licht opnemen en op die manier sterk en gezond blijven. Stof de bladen af met een zachte, vochtige doek terwijl je het blad met de hand ondersteunt. Planten met fijne blaadjes kun je ook zachtjes afspoelen onder een kraan of handdouche. Heel praktisch! Zorg dat er geen water in de pot blijft staan! Cactussen, vetplanten of harige planten zet je beter niet onder de kraan. Je kunt ze afstoffen met een zachte droge borstel.
Laat ze glanzen
Voor extra glans en finishing touch kun je je kamerplanten behandelen met een bladglansspray. Dit product zorgt niet alleen voor glans maar beschermt ook tegen schildluizen. Enkel te gebruiken op planten met stevige lederachtige bladeren, niet op nieuwe of harige blaadjes.
Geef de wortels ruimte
Als planten groeien, zullen de wortels geleidelijk aan de pot volledig vullen. Heel veel water geven is dan de boodschap gezien er nog maar weinig voedingsstoffen aanwezig zijn. Wens je je plant te laten groeien, dan is het tijd om de plant in een grotere pot te verplanten. Wel is het zo dat bloeiende planten meestal beter bloeien als ze wat ingeperkt worden. Maar na een tijdje zal verpotten toch ook nodig zijn.
Verpotten
De beste periode om kamerplanten te verpotten is als ze goed aan het groeien zijn, meestal in de lente of vroege zomer. Hoe pak je dat aan?
- Geef de plant overvloedig water voor je start.
- Kies een bloempot die één of twee maatjes groter is dan de oorspronkelijke pot en leg een laagje Substral kamerplantenpotgrond.
- Haal de plant uit zijn pot en zet de wortel in de nieuwe pot.
- Vul de ruimte rond de wortel met Substral kamerplantenpotgrond en duw zachtjes aan.
- Geef opnieuw voldoende water en zet de plant de eerste dagen niet in direct zonlicht.
Als je niet wil dat de plant groter wordt, knip dan enkele van de buitenste wortels af bij stap 3 en haal de aarde eraf. Ga dan verder met stap 4.
Substral kamerplantenpotgrond is gebruiksklaar en makkelijk in gebruik voor alle soorten groene en bloeiende kamerplanten. Het mengsel bestaat uit zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige natuurlijke grondstoffen, voornamelijk turf en Osmocote meststof, die ervoor zorgen dat het water goed wordt vastgehouden. Zo kan de plant langere tijd over voldoende water beschikken.