Je eigen adventskrans maken is de perfecte manier om je voor te bereiden op het kerstseizoen. Een adventskrans is mooi, goedkoop en makkelijk om te maken en kan je zowel binnen als buiten ophangen. Daarnaast kan je zo’n krans makkelijk maken van natuurlijke materialen die je kan vinden in jouw tuin.
Benodigdheden
- Wingerd, wilg of ander flexibel hout
- Bindtouw of draad
- Bloemendraad
- Gebladerte van Hulst, Klimop, Evergreens en Coniferen
- Schaar
Stap voor stap
De basis
Stap 1
De eerste stap is om de basis van je krans te maken met flexibel hout. Neem 4 tot 5 stukken hout van ongeveer 100cm lang en vlecht deze samen. Gebruik bindtouw of draad om het vlechtwerk vast te zetten. Blijf nieuwe stukjes vlechten tot wanneer jouw basis dik genoeg is, dit hangt af van hoe groot je wilt dat je krans wordt.
Stap 2
Eens je klaar bent met vlechten moet je vlechtwerk gevormd worden tot een cirkel door de twee uiteinden aan elkaar vast te maken. Je mag de uiteinden gerust laten overlappen om ervoor te zorgen dat je krans overal even dik is. De basis is nu klaar en kan versierd worden.
Gebladerte toevoegen
Stap 3
Je kan een lint of stuk draad gebruiken om rond de bovenkant van je krans te binden en zo een lus te creëren om je krans te kunnen ophangen. Dit doe je best voor je begint te decoreren om moeilijkheden in een later stadium te vermijden.
Je kan een lang stuk gekleurde draad gebruiken om te verzekeren dat het lint goed aan de krans vastzit en te vermijden dat deze verschuift. De lus moet sterk genoeg zijn om elke beweging te weerstaan, zeker als je jouw krans buiten wilt ophangen.
Stap 4
Maak nu bundeltjes van gebladerte. Je kan alles gebruiken wat je in jouw tuin kan vinden en je er goed vindt uitzien. Gebruik genoeg groen gebladerte om de krans mee op te vullen.
Zorg dat de takjes die je gebruikt niet langer zijn dan 25cm en maak een mooi arrangement van verschillende planten. Je kan het bundeltje vastbinden met behulp van bloemendraad.
Nu kan je de bundeltjes op je basis vastmaken. Zorg ervoor dat ze de hele basis bedekken en dat ze in een goed hoek staan (zo vermijd je best hoeken van 90 graden). Je kan ook weer bloemendraad gebruiken om het gebladerte vast te maken.
Stap 5
Blijf de vorige stap herhalen tot de basis helemaal bedekt is met gebladerte. Laat hier en daar wel een gaatje om later met kleurrijke decoraties op te vullen.
Wanneer je het laatste bundeltje bevestigt, zorg er dan voor dat het uiteinde van het gebladerte onder het eerste bundeltje dat je bevestigde komt te zitten. Controleer of alles goed vastzit om te vermijden dat enkele bundeltjes loskomen en eruit vallen.
Kleurrijke decoratie
Stap 6
Wanneer je tevreden bent met je basis kan je gaatjes beginnen opvullen met twijgjes, besjes, gedroogde bloemen, rozenbottel, appeltjes en gedroogd fruit. Je kan ervoor kiezen om één soort bloem of kleur te gebruiken, maar kan ook kiezen voor een combinatie.
Wanneer je decoratie op de krans bevestigt, kan je best werken in een klokvorm. Daarbij plaats je de mooiste versieringen op 12, 3, 6 en 9 uur en verdeel je extra versiering er dan gelijk tussen.
Stap 7
Wanneer al je versieringen vast zitten, gebruik dan een schaar om uitstekende deeltjes bij te snijden. Jouw krans is nu compleet en is klaar om opgehangen te worden. Dit kan zowel buiten of binnen aan een deur of muur, aan de schoorsteenmantel of laat de krans gewoon ergens tegen leunen.
Je kan ook strikjes, linten, dennenappels, rozemarijn, maretak of rozen gebruiken om iets lekker geurend toe te voegen.
Verzorging van een adventskrans
Controleer jouw krans regelmatig, het zou kunnen dat het gebladerte of de bloemen aan vervanging toe zijn naarmate jouw krans langer blijft hangen. Als alternatief kan je altijd plastieken replica’s en een schuimbasis gebruiken om een krans te maken die het hele jaar door mooi blijft.