Mijn eerste moestuin

Je eigen groenten kweken is gezond, lekker en goedkoop. Iedereen kan moestuinieren; meer dan een paar vierkante meter en een half uurtje per week heb je niet nodig.

Hoe begin je er aan?

Zoek een plek met minstens 6 uur zon per dag waar de bodem niet te nat is en je makkelijk bij kan. Vaak is een afgedankte zandbak, een verwaarloosde kruidentuin of een overtollig strookje gazon al voldoende. Start je moestuin in februari of maart, zodra de bodem wat opgewarmd is. De ideale moestuingrond is leem of zandleem; kleigrond is zwaar en compact en is vaak te nat voor je groenten; zand houdt het water en de voedingsstoffen dan weer amper vast. Besteed veel aandacht aan de voorbereiding van de bodem voor je met planten en zaaien start.

De frustratie van ondermaatse of zieke groenten of zelfs een totaal mislukte oogst achteraf kan groot zijn. Maak je nieuwe moestuinplek onkruidvrij en spit het stukje grond om. Maak de bovenste laag goed los, strooi er een flinke laag Substral Naturen Bodemverbeteraar overheen en werk in. Die extra portie organische stof zal de kwaliteit van je bodem verbeteren en ervoor zorgen dat je eerste groenten makkelijk kunnen wortelen.

Geef je nieuwe moestuin ook meteen een royale basisbemesting mee; de kans is groot dat je zopas veroverde stukje grond nog erg schraal is. Werk Substral moestuinmest of Universele Tuinmest in de bovenste laag en besproei om de korrels sneller te laten opnemen. 

Welke groenten?

Start met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt: sla (in verschillende soorten), radijzen, spinazie, wortelen, prei, courgettes en pompoenen. Hark de grond fijn en trek een rechte groef (een touwtje helpt). Laat je niet vangen aan de klassieke beginnersfout en zaai liever wat te dun dan te dik. Grotere zaden zoals radijzen zaai je wat dieper, fijn zaad zoals van wortelen, oppervlakkig. Druk goed aan met de achterkant van je hark en ga er met een fijne gieter over. Zet een naambordje aan het begin van elke rij.

Voorzie een aparte plek voor reuzenplanten als courgettes en pompoenen. Je kan ze makkelijk zelf binnen voorzaaien, vanaf april, in een bakje met Zaai- en stekgrond van Asef . Het zijn makkelijke groeiers die een grote oogst opleveren maar ook veel mest nodig hebben. Geef ze bij het planten een stevige portie Moestuinmest en nog een keertje daarna, eens ze goed geworteld en gegroeid zijn.

Heb je een serre of kan je voor een (plastiek) afdak zorgen, probeer dan ook eens wat tomaten. Het zijn planten die, mits wat warmte, snel groeien en kilo’s overheerlijke vruchten opleveren. Ze zijn ook dol op mest; geef ze elke week van april tot september vloeibare Substral Naturen Meststof Tomaten en kruiden. Geef tomaten nooit water op de bladeren maar enkel aan de voet; van natte bladeren krijgen ze schimmels.

Zorg voor afwisseling

Heb je de smaak van het moestuinieren te pakken en wil je nog wat uitbreiden, dan kan je beter een teeltplan opstellen. Door elk gewas jaar na jaar een andere plek te geven, houd je de bodem gezond en verklein je de kans op ziekten en plagen. Verdeel je tuin in drie blokken en zaai en plant je groenten van eenzelfde familie bij elkaar: koolsoorten (kolen, broccoli, paksoi…), peulvruchten (erwten, bonen) en wortelgewassen (wortels, bietjes, knolselder, aardappel…). Tomaten, sla en uien kunnen de lege plekken vullen.

Schuif de groenten per familie elk jaar één blok op. In een grote moestuin kan je de blokken verfijnen, en een zes- of achtstelsel uitproberen. Met een teeltplan geef je elke groente precies wat ze nodig heeft: kalk en veel mest voor de kolen, een gemiddelde bemesting voor de knollen en wortelgewassen en een beetje organisch materiaal voor de peulvruchten.

Belagers te lijf

Helaas, zodra de eerste jonge slablaadjes en courgetteplantjes tevoorschijn komen, willen ook ongenode gasten meesmullen. Gelukkig bestaan er tal van (biologische) middeltjes om je daarbij te helpen. Substral Naturen Limex Bio tussen je planten beschermt ze van vraat, zonder schade te berokkenen aan huisdieren, egels of vogels.

Bij warm en vochtig weer kunnen er bladluizen opduiken, zoals de zwartebonenluis op je boontjes. Besproei je planten met Substral Naturen Polysect zodra je de eerste luizen opmerkt. Sommige groenten zoals boontjes, courgettes, komkommers, pompoenen, tomaten en aardappelen kunnen, afhankelijk van de weersomstandigheden, last krijgen van witziekte of valse meeldauw. Je kan ze behandelen met Substral Naturen Cuprex Garden.

Nog meer voordelen

Wist je dat een moestuin van 40m², goed voor een gezin van 1 volwassene en 2 kinderen, tot £866 (winkelwaarde) aan groenten per jaar kan opbrengen (*)? Trek je daar de investering aan tuinmateriaal, zaden en plantgoed af, dan heb je zo’n £722 winst over. Bovendien houdt een moestuin je fit. Reken voor een tuin van 40m² op een half tot één uur werk per dag, tussen april en juni; op jaarbasis kom je makkelijk aan 200 uren. En al die tijd ben je in de gezonde buitenlucht, doe je onbewust 101 lichaamsoefeningen en hou je je kinderen actief bezig. En dat, terwijl de inspanning niet groter is dan een rustig rondje fietsen.

(*) Studie van VELT, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren

 

Meer over dit thema