Orchideeën verzorgen voor dummies

Hoe je orchidee verzorgen? Er bestaan heel wat soorten orchideeën. Elke soort heeft prachtige kleuren en krijgt meerdere keren bloemen. Om die redenen zijn deze planten ook enorm populair. Maar een orchidee verzorgen en onderhouden is niet altijd even evident. ‘I love my garden’ zet de vuistregels voor jou op een rijtje.

Instapbloem

Er zijn heel veel verschillende soorten orchideeën in allerlei verschillende kleuren en maten. De meeste types bloeien gedurende enkele maanden, na een snoeibeurt groeien deze opnieuw. Maar let op! Elke soort vereist verschillende verzorgingstechnieken. Als je eraan denkt om orchideeën in huis te halen, begin dan best met een “gemakkelijke” kamersoort zoals de Phalaenopsis (de vlinderorchidee). De richtlijnen hieronder gelden dan ook voor dit type orchidee.

De juiste omgeving

De meeste orchideeën groeien in de natuur op bomen of rotsen in het tropisch regenwoud. Dat betekent dat ze niet houden van aarde, van stilstaand vocht of van te veel mest. Ze houden wel van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Een plekje op de vensterbank gericht naar het oosten of het westen is dus ideaal.

Orchideeën verdragen een minimumtemperatuur van 16° en een maximumtemperatuur van 32°, maar ze verkiezen kamertemperatuur en een vochtige omgeving. Zet ze dus best op een plek met een hoge luchtvochtigheid een temperatuur tussen 18 en 25 graden. Hou ze wel uit de buurt van tocht en verwarmingstoestellen of kachels, anders droogt je orchidee uit.

Aangepaste grond en mest

Orchideeën zitten het liefst in luchtige grond met voldoende drainage. Geef je orchideeën één keer om de 2 weken een beetje speciale orchideeënmest. Van november tot en met januari is het aan te raden om geen mest te geven.

Niet te veel water

Een orchidee is erg gevoelig voor schimmels en wortelrot. Ze kunnen veel luchtvochtigheid verdragen, maar houden niet van stilstaand water aan hun voeten. Geef ze dus één keer per week water op kamertemperatuur en geef pas opnieuw water als de aarde weer droog is. Als je bang bent om te veel water te geven, kan je ze in een pot met gaten zetten. Zo kan het teveel aan water gemakkelijk wegstromen.

Vermijd om het water op het hart van de plant te gieten, mik op het grondmengsel. Gebruik bij voorkeur ook regenwater. Orchideeën houden niet van te veel chloor en kalk, wat vaak aanwezig is in kraantjeswater.

Besproei je plant en zeker de kleine knopjes als de luchtvochtigheid in de kamer laag is. Dit kan je doen met speciale orchideeënspray. Zo voorkom je dat ze uitdrogen en ze niet tot bloei komen.

Snoeien en bloeien

Als de stengel van een orchidee verkleurt dan is hij aan het afsterven. Op dat moment kan je hem afknippen zodat er daar nieuwe bladstengels kunnen groeien. Zet je orchidee na het snoeien ook even in koelere temperaturen, maar zorg nog steeds voor voldoende zonlicht.

SOS Orchidee

Wil je je orchidee redden of wil je er enkele in huis halen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer handige tips of ga eens lang bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts leggen je met veel plezier uit hoe je welke orchidee precies moet verzorgen. Geniet ervan!

 

Meer over dit thema