Waarom en hoe je gazon sproeien?

Trakteer je grastapijt op een glaasje

Net als jij, heeft je grastapijt in de zomer ook extra veel dorst. Je gazon regelmatig sproeien is essentieel als je uitdroging wilt voorkomen. Uitgedroogd gras ziet er dor en vaal uit, en kunnen kale plekken vertonen. Niet meteen een aantrekkelijk decor voor een bbq, feestje of gewoon een relaxte zomeravond in de tuin. Water geven is dus de boodschap, maar weet jij ook hoe, hoe vaak en wanneer je je gazon moet bewateren?

In juli kunnen de temperaturen flink oplopen. Om je gazon te behoeden voor uitdroging is goed sproeien dus een must. Wij vertellen je hoe je dat doet.

Voorkom verbranding

Behalve uitdrogen, kan je gazon ook verbranden. Je gras is dan van de een op de andere dag geel geworden. Mogelijke oorzaken zijn de (zoute) urine van huisdieren, het strooien van te veel mest of het bemesten op een nat gazon. En het klinkt als een contradictie, maar ook water sproeien in volle zon kan leiden tot verbranding. De waterdruppels op je grassprieten kunnen namelijk werken als een vergrootglas en zo de zon vrij spel geven. In alle gevallen is de oplossing water, water, water!

Zó moet je sproeien

Het is niet alleen belangrijk dát je je gazon besproeit, maar ook dat je stilstaat bij hoé je dat doet. Zo is het beter om een paar keer een flinke hoeveelheid water te geven i.p.v. regelmatig een klein beetje. Wil je zeker weten dat je voldoende water hebt gegeven? Zet dan een lang glas op de grond tijdens het sproeien. Wanneer het glas vol is, heb je voldoende water gegeven.

Zoals je hierboven kon lezen, geef je je gras beter geen water overdag. Als je je grasmat bewatert in volle zon, kan je gazon namelijk verbranden. Daarom sproei je best ’s avonds of eventueel ’s morgens. Zo ben je er bovendien zeker van dat het water niet verdampt.

De vochtbehoefte van je gazon is natuurlijk ook afhankelijk van de bodemstructuur. Zandgrond heeft bv. meer water nodig dan een kleigrond, omdat het vocht hier snel verdwijnt in de bodem. Als het kwik stijgt tot boven de 25 graden, raden we aan om 2 uur te sproeien op een zandgrond en 80 minuten op een kleigrond. Is het warmer dan 30 graden? Bevochtig een zandgrond dan 3 uur en een kleigrond 2 uur per dag.

Gebruik regenwater i.p.v. leidingwater

Het feit dat er in leidingwater veel kalk zit, is een nadeel voor alle zuurminnende planten. Kies liever voor regenwater om je gazon te sproeien. Regenwater is niet alleen goed voor alle gewassen, maar is ook een voordelige en ecologische manier om je tuin te besproeien.

Vang het hele jaar door het water op in een regenton en gebruik het tijdens de zomermaanden voor je grasmat.

Perfect groen in 3 dagen

Volg je alle tips op voor het besproeien van je gazon, maar is je grasmat nog niet perfect groen? Geef je gazon dan een boost met Substral GreenMax. Dankzij deze efficiënte meststof ziet je gazon er binnen 3 dagen weer groener en sterker uit. Ideaal als je binnenkort een barbecue of tuinfeestje wilt organiseren!

Meer tips?

Wil je nog meer tips of ben je op zoek naar een bewateringssysteem om je gazon te sproeien? Breng dan een bezoek aan je dichtstbijzijnde tuincentrum. De experts staan steeds klaar met het juiste advies.

 

Meer over dit thema