Terrasplanten: van pot tot plant

Bloemen in potten of bakken zijn de ideale manier om een terras op te vrolijken. Ze zorgen gedurende een lange periode voor kleur op je terras en bovendien lukt dit zonder veel moeite!

Planten

Alles start met het aanplanten. Belangrijk is dat je een pot of bloembak kiest met goede drainage, openingen om een ophoping van water in de pot te vermijden. Leg bovenop de drainagegaten een laagje gravel of scherven. Heb je terracotta potten dan leg je beter eerst een laagje plastic omdat in deze soort potten het water ook langs de wanden kan verdwijnen. Belangrijk om als basis een goede potgrond te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld rododendrons, azalea’s of camelia’s plant gebruik je best een potgrond speciaal voor zuurminnende planten. Er zit namelijk veel verschil tussen een potgrond voor zuurminnende planten en een potgrond voor buxus bijvoorbeeld.

Na het aanleggen van een drainagelaag en het kiezen van de potgrond, ben je klaar om te starten met planten. Hou bij het aanplanten rekening met de grootte van je planten. Als je werkt met verschillende planten samen, zet je best iets grotere planten in het midden van de pot. Op die manier hebben ze geen kans om iets kleinere planten te domineren. Bij het aanplanten van een pot kan je zelf creatief aan de slag gaan met kleuren en soorten planten. Naast de meest bekende bloemen zoals fuchsia’s, petunia’s en geraniums kunnen ook rozen, lavendel, begonia’s, lelies en zelfs kruiden zoals rozemarijn gebruikt worden. Of waarom kies je niet voor een kleine moestuin op je terras? Veel groenten en fruit passen perfect in potten. Denk maar aan tomaten, sla, boontjes, ajuinen, pepertjes, aardbeien, vijgen… Probeer eens pluksla, zo heb je de hele zomer verse sla bij de hand.

Voeding

Om ervoor te zorgen dat je planten goed groeien zal je extra voeding moeten geven, zoals de biologische universele meststof van Substral Naturen bijvoorbeeld of Substral meststof voor bloeiende planten en geraniums. Hou ook hier weer rekening met de soort plant die je hebt, voor elke plant bestaat er een aangepaste meststof.

Meer over dit thema