De terrastuin

Geen tuin? Meer dan een paar vierkante meter balkon of terras heb je niet nodig om al heerlijk in het groen te zitten. Met een paar mooie potten, eenjarigen, groenblijvers en een miniboompje creëer je al een echt tuingevoel.

1. Waar zit te zon?

Hou bij het kiezen van je terrasplanten in de eerste plaats rekening met zon en licht. Tegen een zuidelijke muur kan je prachtige mediterrane planten kwijt als een olijfboom, granaatappel, aardbeiboom of citrusboompjes. Combineer met lavendel, heiligenbloem (Santolina) en vetplantjes.

2. Schaduw is ook mooi

Krijgt jouw terrastuintje maar heel weinig zon? Zet potten met Vlijtige Liesjes en fuchsia - die doen het prima op een wat donkerder plek en bloeien maandenlang. Volume krijg je met een vingerplant (Fatsia); z'n opvallende ingesneden (en groenblijvende!) bladeren kunnen makkelijk een halve meter diameter halen. Tegen de muur laat je een klimhortensia (Hydrangea petiolaris) groeien.

3. Microklimaat

In een terrastuin op een zonnige en beschutte plek kan je exotische planten kwijt die elders moeilijk(er) te houden zijn. Profiteer ervan en zet minstens één palmboom (Trachycarpus fortunei), banaan (Musa basjoo) of boomvaren op je terras. Vul aan met vorstgevoelige klimmers als Toscaanse jasmijn, passiebloem, trompetklimmer of prachtrank (Eccremocarpus) in een pot met klimsteun. Opgelet, citrusbomen moeten binnen overwinteren. Zorg dat je er de plaats voor hebt, of overwinter ze in een plantenhotel.

4. Hou je aan één stijl

Je hebt al niet veel plaats; verknoei het dan ook niet met een wilde mengeling van stijlen. Hou je aan één sfeer: landelijk, met mooie terracottapotten vol hortensia en buxus; sober, met grijze, strakke bakken met grassen, of net heel kleurrijk, met felle eenjarigen in kunststof potten in vrolijke kleuren. Stem het tuinmeubilair en de kussens op de sfeer af.

5. Smulhoekje

Niets zo leuk als smullen uit eigen (terras)tuin. Zet bakken met kruiden, tomaten, sla en aardbeien tussen je bloemen. Laat op een zonnige plek Provençaalse kruiden groeien als marjolein, rozemarijn, tijm, salie en basilicum. Op een plek met wat meer schaduw groeit bieslook, kervel en peterselie. Heb je nog wat plaats over, zet dan een mini-appelaar in pot, of een struik aalbesjes.

6. Investeer in potgrond en voeding

Planten in pot kunnen hun voedingsstoffen enkel uit de weinige grond in de pot halen. Zorg dat die van de allerbeste kwaliteit is. Investeer in toppotgrond en geef je terrasplanten ook regelmatig de nodige voeding. Er is speciale mest voor citrussen, mediterrane planten, eenjarigen, geraniums...

7. Water?

Een zomer lang water geven, is best wel lastig. Heb je veel potten, dan loont het echt de moeite om in een automatisch druppelsysteem te investeren. Je hebt er met een timer en andere, met voelers in de potten. Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken en hoef je niet op zoek naar een plantenoppas.

Welke planten?

  • Balkongeranium (Pelargonium)
  • Citrusboom (Citrus)
  • Fuchsia (Fuchsia)
  • Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
  • Laurier (Laurus nobilis)
  • Lavendel (Lavandula)
  • Olijfboom (Olea europaea)
  • Passiebloem (Passiflora)
  • Phormium (Phormium)
  • Rozemarijn (Rosmarinus)

 

Meer over dit thema