Trendy groen voor binnen

De juiste plant in de juiste pot geeft jouw interieur een fikse boost. Speel op trendy en ga voor bromelia's in zotte sixties-kleuren, de Gatenplant of Monstera, de Polyscias in 50 tinten groen of de betoverende bloemen van de amaryllis.

Zotte Bromelia-sixties

Bromelia's zijn echte sixties-planten, met hun felle snoepkleuren en héél opvallende vormen. Hun flamboyante look trekt alle aandacht, of je nu kiest voor rood, geel, oranje, paars of tweekleurig. Onder dat exotisch uiterlijk schuilt een ijzersterke plant die in woeste oerwouden letterlijk bovenop de takken van bomen overleeft.

Ze bloeien lang, tussen 3 en 6 maanden, maar doen dat helaas maar één keer. Houd je plant daarna over, tot ze nieuwe stekjes vormt, en kweek die zelf op; een jaar later kan dan de volgende generatie bloemen opduiken. Zet je bromelia's in het licht maar uit de volle zon. Giet één keer per week regenwater op kamertemperatuur bovenin de kelk en besproei ze, zeker in de zomer, af en toe met de plantenspuit.

Polyscias in 50 tinten groen

Deze tropische schoonheid is kampioen in de bladvariatie, van rond of hartvormig tot gegolfd of gekarteld, in heel verschillende tinten groen, met zelfs hier en daar een bontbladig buitenbeentje. Sommige vormen een flinke stam, als een boom, andere groeien als een meerstammige struik; ze worden makkelijk 1 tot 1,5 meter hoog. Polyscias houdt van vocht, warmte en gefilterd licht (of lichte schaduw) - een kamertemperatuur rond 20 °C is ideaal.

Tocht is nefast. Benevel de bladeren regelmatig met de plantenspuit maar gebruik geen kalkrijk leidingwater, dat laat witte vlekken achter; regenwater op kamertemperatuur is ideaal. Giet zuinig, Polyscias houdt z'n voeten liever te droog dan te nat. Voeg zeker één keer per maand voeding voor groene kamerplanten toe aan het water.

Blikvanger amaryllis

Zeker in de donkere maanden monteren de fascinerende amaryllissen (Hippaestrum) met hun op en top kleurrijke bloemen de moraal flink op.  Het is één van de meest stijlvolle en imposante woonplanten, met haar lange, smalle bladeren en statige stelen waar imposante bloemen in alle tinten wit, roze en rood aan verschijnen; er zijn zelfs groene, gele en oranje amaryllissen, en bloemen met strepen of randen.

Deze bloembol koop je bloeiklaar in een pot of als droge bol, en plant je dan zelf uit. Zorg dat de bol voor een derde boven de aarde uitsteekt. Zet je amaryllis op een lichte plek, bij gewone huiskamertemperatuur (ca. 20°C) en draai de pot regelmatig, zodat de bloemstengel niet schuin naar het licht toe groeit. Zorg dat de aarde altijd licht vochtig aanvoelt. 

Meer over dit thema