Het belang van een gezonde bodem

Wil je genieten van heerlijke, sappige groenten en fruit? Dan moet je beginnen bij de bodem. Een gezonde bodem brengt gezonde groenten, fruit, bloemen en planten voort. Maar hoe bereik je dat? Een combinatie van de juiste luchtdoorlatendheid, vochtigheidsgraad en zuurtegraad is hét geheim voor een perfecte bodemstructuur.

Pak het grondig aan!

De bodem is letterlijk en figuurlijk de basis van je moestuin, siertuin of gazon. In de grond zitten alle stoffen die planten nodig hebben: voeding, water en zuurstof. Pas als deze elementen 100% in evenwicht zijn, groeit je gewas optimaal uit. Met de juiste bodemverbeteraar, potgrond of bemesting help je de natuur een handje.

Het perfecte evenwicht

In een gezonde bodem heerst een goed evenwicht tussen de luchtdoorlatendheid en het vochtgehalte. Een bodem mag niet te veel water vasthouden, maar ook niet te weinig. Het 1e kan je verhelpen door bv. compost toe te voegen, het 2e door schors, klei of andere absorberende stoffen toe te voegen. Kies dus zeker een goede potgrond.

Met universele potgrond geef je alle bloemen en planten binnen én buiten een goede basis. Kies je voor potgrond met Fibresmart, dan kies je voor sterke planten die moeiteloos hun weg vinden naar water. Fibresmart is namelijk een nieuwe, turfvrije technologie die leidt tot de ideale structuur en zo de drainage bevordert. Zo ben je zeker van een goed evenwicht tussen water en lucht.

Om er zeker van te zijn dat je planten de juiste hoeveelheid zuurstof en water krijgen, kan je ook een bodemverbeteraar gebruiken. Bodemverbeteraars zoals compost en humus zorgen er namelijk voor dat het aantal grote en kleine poriën in de bodem mooi verdeeld is. We raden aan om een handig kant-en-klaar product te gebruiken zoals Substral Naturen Bodemverbeteraar.

Zicht op de zuren

Een ander essentieel ingrediënt voor een gezonde bodem is de juiste zuurtegraad. Deze drukken we uit in de pH-waarde. Hoe lager dit cijfer, hoe zuurder de grond is. De ideale pH-waarde verschilt natuurlijk van grondsoort tot grondsoort, maar in het algemeen ligt deze tussen 5,5 en 6,5. Wil je de grond minder zuur maken, dan kan je kalk toevoegen.

Laat je adviseren

Besef je het belang van een perfect gezonde bodem, maar kan je nog wel wat advies gebruiken? Breng dan gerust eens een bezoek aan je dichtstbijzijnde tuincentrum en vraag raad aan de groenexperts.

Meer over dit thema