Je tuin inrichten volgens je persoonlijkheid

Zo huisje, zo tuintje…

Als je een huis koopt dan besteed je meestal veel tijd om het volledig in te richten naar jouw persoonlijke smaak. Het huis wordt dan een weerspiegeling van jouw karakter. Tuinliefhebbers doen vaak hetzelfde met hun tuin en terras. Wil jij ook graag je tuin inrichten, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Doe een van de tuintests en ontdek welk type tuin er bij jou past. ‘I love my garden’ geeft je daarna enkele tips om eraan te beginnen. Lees snel verder!

Ontdek je tuintype

In de zomer is het warmer en spendeer je meer tijd in je tuin en op je terras. Net zoals in je woonkamer wil je je ook daar thuis voelen. Creëer dus een aangename sfeer zodat je er zalig kan ontspannen. Maar voor je je tuin kan beginnen inrichten, moet je beslissen welke stijl je wilt hanteren. Wil je een oase van rust? Een wilde tuin met veel biodiversiteit? Een strakke tuin met een aangelegde vijver en een luxeserre? Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek! Er bestaan verschillende soorten tests om te achterhalen welk type tuin er bij jouw persoonlijkheid past. Zo is er de verkorte versie van de Garden Identity Test (GIT) en de tuintype test.

Doe het stap voor stap

Als je graag op voorhand wilt weten hoe je tuin er zal uitzien kan je gebruik maken van garDsign®. Met dit online tekenprogramma kan je je eigen ontwerp maken en je krijgt bovendien nuttige tekst en uitleg bij elke stap van het proces.

Laat je ook niet meteen volledig gaan, een tuin inrichten kost namelijk veel geld. Zorg dus eerst voor de structuur (bomen, struiken en hagen) en leg verhardingen aan op de plaatsen waar je vaak komt. Daarna kan je beginnen met de invulling (bloemen en planten).

Blijf bij je stijl

Er bestaan veel soorten tuinstijlen: romantische tuinen, terrastuinen, formele tuinen, moderne of strakke tuinen, landschapstuinen (natuurlijke tuinen), landelijke tuinen, … Welke stijl je ook kiest, trek hem door in je volledige tuin om het beste effect te bekomen. Zorg bij het inrichten van je tuin dus voor harmonie in kleur en materiaal, van de bomen, bloemen en planten tot de tuinmeubelen en tuinverlichting.

Plant je persoonlijkheid

Voor je begint met aanplanten moet je met een aantal praktische dingen rekening houden, namelijk de grondsoort in je tuin, de hoeveelheid zon, de beschikbare ruimte, hoe groot je bomen en planten gaan worden, wanneer ze bloeien, … Eenmaal je die elementen hebt bepaald kan je beplanting beginnen kiezen.

Hou je van orde en netheid en wil je een tuin die weinig onderhoud nodig heeft? Dan zijn strak gesnoeide buxushagen, aangelegde vijvers en nette stroken gazon vast iets voor jou. Ben je meer en romantisch persoon? Kies dan voor kleurrijke bloemen, geurige kruiden en creëer gezellige plekjes in je tuin met beelden, een fontein en bankjes. Ben je meer fan van een ecologische wilde tuin? Plant dan inheemse planten en ‘gemakkelijke’ bloemen zoals bodembedekkers. Als je de natuur gewoon zijn gang laat gaan zullen er spontaan boshyacinten, varens, vingerhoedskruid of wilde orchideeën opduiken.

Maak het gezellig

Nodig je graag vrienden uit bij je thuis? Dan vind je het vast ook gezellig om ’s avonds buiten te zitten. Je kan je tuin en terras nog sfeervoller maken door ze te decoreren met leuke tuinverlichting. Afhankelijk van je voorkeur kan je dan kiezen voor sfeerverlichting (spots en grondspots), verlichtingslantaarns, buitenlampen en zelfs onderwaterverlichting voor in je vijver of zwembad. Er zijn ook ecologische alternatieven zoals vuurkorven, kaarsen, theelichtjes in bokalen, windlichten of lampen die werken op zonne-energie. Zorg er wel voor dat de verlichting in de buurt van je terras niet te sterk is, of je kan wel eens last krijgen van vervelende insecten.

Creëer een paradijs

Wil je graag meer zon in je huis? Bouw dan een serre aan voor aangenamere temperaturen en meer lichtinval. Daarna kan je die inrichten zoals je zelf wilt. Je kan een binnenzwembad aanleggen zodat je ’s avonds nog kan genieten van een duik. Of maak een gezellige ontspanruimte met zeteltjes en kussens. Plaats wat decoratie en theelichtjes om de sfeer compleet te maken. Als je een binnentuin wilt, kan je kuipplanten of oranjerieplanten zetten zoals geraniums, hangviooltjes, Abutilon, Solanum, Lantana of Mandeville. In je serre zijn ze beschermd tegen de vorst en zorgen ze meteen voor meer kleur in je interieur.

Meer weten?

Wil je nog meer tips om je tuin sfeervol in te richten volgens je persoonlijkheid? Schrijf je in op onze nieuwsbrief of spring eens binnen in je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts staan je graag bij met raad en daad.

Meer over dit thema