Hoe kies je de juiste kerstboom? En hoe houd je de boom mooi?

Een echte kerstboom is niet te evenaren om te zorgen voor die echte kerstsfeer in huis. Alleen al de geur zorgt voor de nostalgie die typisch is voor de eindejaarsdagen. Wist je ook dat de spar ook goed is voor de milieu? Echte kerstbomen zijn duurzaam, recycleerbaar en tijdens hun groei zijn ze een habitat voor dieren, absorberen ze koolstofdioxide en andere gassen. Je kiest voor een echte boom maar je hebt echt geen zin in een kerstboom die na een week zijn naalden al verliest? Vanaf begin december is het aanbod zo massaal in de tuincentra en doe-het-zelfzaken, dat het elk jaar weer moeilijk beslissen is welke boom te kiezen. Welke mogelijkheden zijn er en waar moeten we op letten?

Soorten kerstbomen

Hieronder een overzicht van de meest populaire variëteiten die in de meeste tuincentra te verkrijgen zijn, telkens met hun pro’s en contra’s om je te helpen bij het kiezen.

De Nordmann

De Nordmann-spar (Abies nobilis) is momenteel een aanrader als kerstboom binnenshuis. Zijn glanzend groene naalden prikken niet en zijn dichtbegroeid wat ervoor zorgt dat deze boom makkelijk te decoreren is. Wat betreft zijn sterke takken, deze geven voldoende ondersteuning aan lampjes en andere versieringen en zorgen voor een prachtig effect. De Nordman behoudt zijn naalden heel goed. Nadelen van de Nordmann zijn de hoge prijs en het feit dat deze boom geurloos is.

Nordmann kerstboom
Nobele spar

De nobele spar is een prachtige naam voor een hele mooie boom (Abies nobilis). De naalden zijn heel zacht en blauwgroen van kleur. De takken zijn compact en mooi gevormd. Deze spar heeft een typsiche sparrengeur wat de boom perfect maakt als kerstboom in huis. Te meer omdat deze spar weinig naalden verliest. Echt een nobele keuze dus.

Blauwspar
Fijnspar

Deze beroemde “dennenboom” wordt in grote aantallen geplant voor bosexploitatie. Het is de klassieke keuze als kerstboom, de sterke takken zorgen ervoor dat de boom makkelijk te versieren is. Wel durven de naalden nogal prikken en vallen ze snel uit in een verwarmde woonkamer. Hou de boom zo lang mogelijk buiten en zet hem in een frisse kamer met zo weinig mogelijk verwarming om zo lang mogelijk gespaard te blijven van naalduitval. Het grote voordeel van de fijnspar is de relatief lage prijs en de lekkere geur van de boom.

Fijnspar
Blauwspar

Zoals zijn naam het aangeeft, is de kleur van deze boom eerder blauw-grijs, wat heel mooi contrasteert met kleurrijke decoratie. Met daarbij nog zijn sterkte takken en feestelijke geur en weinig naalduitval is dit type spar een plezier om als kerstboom te kiezen. Meestal heeft deze boom een brede basis, heel geschikt om geschenkjes onder te verbergen.

Een kerstboom met wortel, in pot gekweekt of gekapt?

De meeste verkochte kerstbomen zijn de gekapte sparren. Die zullen in een droge en warme woonkamer iets meer naalden verliezen, maar zijn de goedkoopste optie.

Bomen met kluit zijn ook een mogelijkheid. Let wel, de resterende wortels zijn dikwijls nogal beperkt. Bij het uitsteken wordt maar een deel van de wortels uitgespit en kan de boom na de feestdagen niet altijd even makkelijk te overleven. Let er bij de aankoop op dat er voldoende fijne haarwortels aanwezig zijn; die zorgen voor de opname van water. Eenmaal in huis is het belangrijk om de boom in een grote pot met aarde te planten en regelmatig water te geven.

Een andere optie zijn de kerstbomen die in pot gekweekt werden. Ze zijn meestal wel duurder, gezien ze in een pot langzamer groeien en meer intensieve zorgen nodig hebben dan bomen die in volle grond. Het voordeel van deze in pot gekweekte bomen is dat je met hun vrij goed wortelgestel het meest kans hebt om de boom meerdere jaren als kerstboom te kunnen gebruiken.

Kerstboom hergebruiken

Een kerstboom met wortel en zeker de kerstbomen in pot gekweekt, zijn de moeite waar om te hergebruiken in de tuin en/of het jaar nadien terug als kerstboom. De kerstboom kun je buiten planten als het niet vriest. Laat de boom wennen aan de buitentemperatuur en plant hem daarna buiten. Wil je de de boom in de tuin om te laten groeien? Haal dan de pot weg door deze los te snijden. Maak een mooi diep plantgat en plaats de boom erin. Vul aan met potgrond of tuinaarde en geef voldoende water. Geef de eerste zes maanden elke week één emmer water. Geef organische meststof voor het behoud van een mooie kleur. Hou zeker rekening met de standplaats, sparren kunnen heel hoge bomen worden.

Wil je vermijden dat de boom te groot wordt om als kerstboom te hetgebruiken? Plant de spar met pot in de grond en zorg ervoor dat de pot nog 10 cm boven de grond uitsteekt. Geef zeler 2 maal per week 1 emmer water. En extra water bij het uitlopen van de nieuwe scheuten. Van april tot oktober geef je elke maand een kleine hoeveelheid organische meststof. Plant de boom op een goed zichtbare plaats zodat je de boom niet vergeet. Achter het tuinhuis, is hij meestal geen goed idee...

Tips & trics om jouw gekapte kerstboom zo lang mogelijk goed te houden

  • Houd de boom zo lang mogelijk buiten tot het moment dat je tijd hebt om deze in huis te zetten en te versieren
  • Maak een nieuwe insnijding van ongeveer 13 mm aan de basis van de stronk. Dit zal helpen om goed water op te nemen zodat je minder last hebt van naaldenverlies
  • Plaats de boom in een pot die waterdicht is. Ideaal is een pot met een waterreservoir. Dit zorgt ook voor stabiliteit.
  • Een kerstboom drinkt gemakkelijk een halve liter water per dag. Zorg er dus voor dat het waterreservoir altijd vol is.
  • Zorg voor een zo fris mogelijke omgeving voor jouw kerstboom. Zet de boom sowieso niet naast de verwarming of kachel.
  • Het is niet aan te raden een boom te kopen die in een net heeft gezeten. Heb je toch zo’n boom, haal het net eraf zodra je thuis komt. Zoniet zal de warmte in het net kruipen wat het verlies van naalden zal versnellen.
  • Verwijder de minder mooie onderste takken. Gooi ze niet weg. Je kunt er een mooie sierstuk voor aan de voordeur mee maken.

En nu het leukste: Geniet ervan om je kerstboom samen met je partner of je (klein)kinderen te versieren! Alvast een mooie kerstperiode toegewenst !

 

Meer over dit thema