Is je terras klaar voor de winter?

De temperatuur zakt nu pijlsnel: hoog tijd om je kuipplanten te beschermen tegen de kou. De grootste koukleumen haal je naar binnen; de sterkste kunnen buiten hun mannetje wel staan.

Sterke mediterranen

Van alle mediterrane planten zijn vijgen zonder twijfel de sterkste; je kan ze probleemloos buiten laten overwinteren. Zet de pot van de grond, haal het waterschaaltje weg en prop de ruimte tussen de plantpot en de sierpot goed dicht met noppenfolie. Wordt de vorst te streng, pak het bovenste deel dan in met vliesdoek, oude lakens of jutezakken. Gebruik geen noppenfolie voor de kruin, dat gaat schimmelen en rotten. Andere mediterrane planten als Agapanthus, rozemarijn, laurier, granaatappel, Choisya, de aardbeiboom, Phormium, palmbomen en olijfbomen kunnen op een zonnige plek uit de noordoostenwind, tijdens een zachte winter (tot zo'n -8°C) buiten blijven. Schuif ze dicht bij elkaar. Ligt je terras niet zo beschut, zorg dan voor een plantenjas van vliesdoek of een op maat gemaakte verwarmde jas. Jonge planten haal je de eerste twee winters altijd beter naar binnen.

Naar binnen!

De grootste koukleumen zijn de citrussen. Citroen-, appelsien- en mandarijnbomen moeten nu meteen naar binnen; onder 5°C ondervinden ze al schade. Alleen de limequat en de driebladige citroen Poncirus trifoliata verdragen een tikje vorst. Ook je balkongeraniums, fuchsia, oleander, Brugmansia, Lantana, Solanum, Plumbago en Abutilon moeten binnen overwinteren.

Voor de grote verhuis verwijder het onkruid uit de potten en snoei te lange takken tot de helft in; fuchsia mag je tot op dertig centimeter inkorten. Woon je in de stad, dan kunnen je planten wel wat langer op het terras blijven; het is er altijd een paar graden warmer. Geef je planten binnen geen mest meer en enkel water wanneer de bovenste 5 cm potgrond droog is. Alleen citrusbomen, die 's winters bloeien, kunnen wel wat extra aangepaste voeding en water gebruiken.

Waar overwinteren?

Overwinter je terrasplanten niet in je huiskamer: daar is het veel te warm. Planten die hun bladeren verliezen, kunnen naar een donkere kelder, garage of berging, waar het tussen 5 en 10°C is. Bladhoudende terrasplanten als laurier en olijf hou je op een frisse plek met veel licht. Overwinter je je planten in een serre, zorg dan dat de temperatuur altijd boven het vriespunt blijft, bijvoorbeeld met een elektrische heteluchtkachel met thermostaat. Geen plaats? Breng je planten naar het plantenhotel. Soms kun je hiervoor ook terecht bij een lokaal tuincentrum.

 

Meer over dit thema