Je maandelijkse tuinkalender
Tuinkalender December
December is ongetwijfeld de meest feestelijke maand van het jaar! Kerst, nieuwjaar, Sinterklaas, etc.. Dit betekent veel tijd doorbrengen aan tafel met vrienden en familie en misschien iets minder in je tuin. Dat is op zich niet zo erg, want december is een relatief kalme maand op vlak van tuinklussen. Dit is omdat de tuin, de fauna en flora nu in hun winterslaap zijn en dan laat je die beter even met rust. Toch zijn er een paar tuinklussen die je kunt uitvoeren in december en daar gaan we in deze tuinkalender dieper op ingaan.
Welke tuinklussen kun je uitvoeren in december?
In dit artikel hebben we het over het snoeien van rozen, maar toch mag je je ook wagen aan het snoeien van fruitbomen. Zo mag je alle fruitbomen (behalve de kersenbomen) bijsnoeien op voorwaarde dat het niet vriest. Als je bomen zoals appelbomen, perenbomen en kersenbomen snoeit bij vriestemperaturen, dan kan het namelijk voorvallen dat de wonden bevriezen en dat de boom niet goed geneest. Je moet deze maand ook de nodige aandacht besteden aan de groenten in je tuin. Heb je bijvoorbeeld wintergroenten zoals de diverse kolen of prei staan? Dan mag je die deze maand oogsten. Probeer ook nog eens je moestuin om te spitten zodat je de luchtcirculatie in de grond bevordert. Zorg er wel voor dat je dit doet als de grond nog zacht is en als het niet vriest. Als de grond al hard is omwille van de vriestemperaturen, dan kun je die moeilijker omspitten.
Rozen snoeien in december
Nadat je je rozen op deze manier geplant hebt, vraag je je waarschijnlijk af “hoe en wanneer snoei ik rozen”? Wel, hoewel november de rozenmaand bij uitstek is, kun je ook nog gerust je rozen snoeien in december. Ga je de rozenstruik snoeien in het najaar? Dan zorg je ervoor dat je plant “winterklaar” is. Een gesnoeide rozenplant staat namelijk nog steviger op zijn poten en daardoor is die beter bestand tegen de wind, vorst en winterse temperaturen. Het doel is om de rozenstruiken af te snoeien tot ongeveer 40-50 centimeter boven de grond. Wil je weten hoe je moet rozen snoeien voor de winter? Ontdek dan dit stappenplan:
- Check of je alle (scherpe) benodigdheden hebt: Het is belangrijk dat je steeds een scherpe haagschaar of snoeischaar hebt want daardoor verloopt het snoeien gemakkelijker en veiliger. Je moet ook zeker handschoenen en beschermende kledij aantrekken, want zo bescherm je je beter tegen ongelukken met het gereedschap en ook tegen de takken, doornen, etc. van de rozen(struiken).
- Begin met de kleine takjes: Je moet ook de kleine takjes afknippen. Deze takken zullen nooit rozen dragen en ze nemen de energie op die beter door dikkere takken gebruikt kan worden. Als je met deze takjes komaf maakt, dan zorg je dat de rozenstruik volgend jaar voller en mooier staat.
- Neem een stapje terug: Daarna is het belangrijk om even de rozenstruik grondig te bekijken. Als je de kleine takjes verwijderd hebt, zal je beter kunnen inschatten welke grotere takken je eventueel zult moeten verwijderen. Het is belangrijk dat je meteen het snoeihout weghaalt, want zo krijg je een beter overzicht van je snoeiwerk.
Dit stappenplan moet je toepassen als je rozenstruiken wilt snoeien, maar hoe neem je nu bijvoorbeeld de andere rozenplant onder handen? Voor de stamrozen kun je bovenstaand stappenplan gebruiken, maar de rozen moeten op tot 15 centimeter boven de grond afgeknipt worden. Je moet ook de stamrozen bij -10 graden bedekken met een zwarte plastic vuilniszak. Prik daar enkele gaatjes in prikken en vul die zak met stro, want dat beschermt de stamrozen tegen de vrieskoude. Wat met de klimrozen? De eerste twee jaar moet je de klimrozen niet snoeien, aangezien je ze de kans moet geven om een stevig takkengestel te laten groeien. Na die twee jaar kun je dwarstakjes terug knippen tot ongeveer 3 cm van de hoofdtak. Hou een oog per tak over. Heb je te maken met verschillende dikke takken? Kies dan beste tak met de meeste zijtakjes als hoofdtak en snoei de andere dikke takken weg. Zo zorg je dat er meer rozen in bloei zullen staan!
Hoe vaste planten planten in december?
Ben je een liefhebber van prachtige vaste planten? Dan is december de ideale maand voor je. Hoewel je misschien denkt dat de meeste planten tijdens deze maand binnen gezet moeten worden, kun je in december ook nog wondermooie vaste planten plaatsen in je tuin die de winter relatief gemakkelijk zullen overleven. Voordat we ingaan op welke planten je mag planten, willen we je even meegeven dat er toch een paar vaste planten die je het beste niet meer plant gedurende deze maand. Wil je graag de winterheide planten in december? Dan ben je daar jammer genoeg net iets te laat mee. De ideale plantperiode van deze plant met kleine kleurrijke bloemen ligt namelijk net iets vroeger. Je kunt deze plant het beste planten tussen september en november. Ben je een fan van Skimmia? Dan raden wij aan om deze groenblijvende plant met heerlijk geurende witte bloemen al te planten in september, zodat die de kans krijgt om voldoende wortels te kweken om zo goed mogelijk de winter door te komen.
Hoewel je dus het planten van de Skimmia en de winterheide het beste achterwege laat, kun je wel nog andere planten in de pot of in je tuin zetten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Helleborus of kersroos. Als je winterharde planten zoals die wilt planten, is het aan te raden om dit stappenplan te volgen:
- De juiste grond: Het is belangrijk dat je grond kiest die rijk is aan humus en de nodige kalkhoeveelheid bevat. De grond moet ook goede drainerende eigenschappen hebben, want de plant staat niet graat te nat. Als je de plant geplant hebt, kun je ook gerust wat bodembedekker zoals het Naturen Hennepstrooisel toevoegen voor een nog betere grond. Ook de Substral Naturen Bodemverbeteraar doet wonderen aangezien het rijk is aan organische stoffen.
-
Kies de perfecte locatie uit: Bij het (her)planten van de Helleborus moet je die op een beschutte en halfschaduwrijke plaats zetten. De plant is namelijk een bos- en schaduwplant.
-
Plant ze niet te diep: Heb je in de pot gekweekte kerstrozen gekocht? Dan mag je die niet dieper in de grond zetten dan toen ze in de pot stonden. Als je die dieper plant dan dat ze in de pot stonden, dan kan het zijn dat de plant slecht groeit en bloeit.
-
Voeg compost toe: Het is belangrijk om de compost toe te voegen, maar wacht daar nog even mee tot in het voorjaar. Je kunt in plaats van compost ook gerust wat beendermeel toevoegen.
-
Geef de plant genoeg water: Zoals vermeld is het van cruciaal belang dat je de plant genoeg water geeft. Zorg er wel voor dat de plant niet te nat staan, want anders kan er bijvoorbeeld verrotting optreden. Je kunt die wortelrot voorkomen door voor goed doorlatende grond te kiezen of de plant in een verhoogd plantbed te planten.
-
Maak komaf met plagen en ongedierte: Jammer genoeg is de Helleborus niet bestand tegen ziektes en ongedierte. Het kan zijn dat de bladvlekkenziekte je Helleborus teistert en als je aangetaste bladeren vindt, dan moet je die onmiddellijk verwijderen. Het kan ook zijn dat er muizen op je Helleborus afkomen, want die komen graag knabbelen van de zaailingen en de gesloten bloemen. Om dit te voorkomen, plant je de Helleborus het beste in potten op plaatsen waar de muizen minder snel aankunnen.
Je kunt deze maand ook gerust de Calocephalus brownii of het zilverstruikje planten. Deze kleine en bolvormige heerser is enorm populair vanwege de zilveren en grijze kleur. De reden waarom de populariteit gedurende december nog stijgt, is omdat het zilverstruikje vaak gebruikt wordt in kerststukjes. Als je een kleurspektakel wilt creëren, dan moet je die zeker eens combineren met bijvoorbeeld paars of blauwe bloemen zoals Hedera arborescens en Gaultheria procumbens. Maar waar moet je nu rekening mee houden als je de Calocephalus brownii wilt planten? Wel, hier zijn enkele tips:
- Zet het groen op de juiste plaats: Het is belangrijk dat je de plant op een schaduw met zon of halfschaduw zet. Zorg er ook voor dat je de plant op een warme plek en uit de wind zet, want dan is de kans het grootste dat de plant goed de winter doorkomt.
- Opteer voor de juiste grond: Net zoals bij de Helleborus moet je waterdoorlatende grond kiezen die goed drainerende eigenschappen heeft. Je wilt namelijk niet dat de plant te nat blijft staan. Om de grond te optimaliseren, kun je ook gerust de Substral Naturen Moestuinpotgrond toevoegen want die zorgt voor een nog betere groei.
- Water geven: Na het planten moet je het zilverstruikje ook water geven, maar zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, want net zoals bij de andere planten, kan teveel water in een keer wortelrot veroorzaken.
- Bescherm tegen de vorst: Het is belangrijk dat je de plant beschermt tegen de vorst. Deze plant is een matig winterharde plantje en als die te koud staat, dan kan het zijn dat de plant afsterft. Heb je de plant in een pot gezet? Plaats de pot dan tijdens enorm koudere dagen of als er vorst optreedt op een warmere en lichte plek. Maak de plant onderdeel uit van een tuinborder? Dan moet je die afdekken.
Een van de meest voorkomende combinatie is het zilverstruikje met de Bergthee. Hoewel de plantperiode van de Bergthee iets vroeger ligt (meestal rond november), willen we je in deze tuinkalender toch enkele tips meegeven omtrent die plant zodat je die op de perfecte manier kan combineren met het zilverstruikje. Als je de Bergthee wilt planten, hou dan zeker deze tips in het achterhoofd:
- Zet ze in de zon of halfschaduw: Aangezien de Bergthee een winterharde tuinplant is, kun je die het beste in de zon of halfschaduw zetten. Je kunt de Bergthee zowel in potten op je terras of balken zetten en ook in de volle grond.
- Kies voor de juiste grond: Het is van cruciaal belang dat je de Bergthee in een zure grond zet. Om de juiste zuurtegraad te creëren, kun je gerust wat tuinturf of een dikke laag humus toevoegen aan de grond. Hierdoor blijft de grond luchtiger waardoor de wortels beter zullen groeien. Zorg er ook voor dat je kiest voor grond die waterdoorlatende eigenschappen heeft en die nooit te droog zal worden.
- Zorg voor een goed afwateringsysteem: Of je de plant nu in bakken zet of in je tuin, het is belangrijk dat je voor een goed afwateringsysteem zorgt. Zoals vermeld moet je daarvoor voor goed doorlatende grond kiezen. Deze soort van grond zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen. Heb je de plant in een pot gezet? Probeer dan wat gaatjes in de bodem van de pot te maken zodat het water daaruit kan wegvloeien. Als die niet mogelijk is, breng dan eerst een laagje hydrokorrels aan en leg daarop de verse potgrond zoals de Substral Naturen Universele Potgrond.