Kruiden en aromatische planten: hoe verzorgen

Je hebt geluk bij het tuinieren... Keukenkruiden hebben maar weinig verzorging nodig... Vooral als je ze goed combineert, zullen ze groeien alsof het een lieve lust is!

Wintervaste aromatische planten

Vele aromatische planten zijn wintervaste planten die elk jaar teruggroeien, die gedijen van april tot oktober en waarvan het luchtgedeelte bij de eerste wintervorst verdwijnt en de lente daarop weer verschijnt!

 • Bieslook staat graag in de zon in goed afgewaterde grond. In de buurt van aardbeien beschermt hij deze tegen vruchtrot.
 • Munt houdt van zon en niet te doorweekte aarde (of beter grond, want het is beter hem in een pot te kweken).  Plaats hem vlakbij kool waarbij hij heel goed gedijt en tegelijkertijd het koolwitje (een plaagvlinder die kool vreet) weghoudt. Dragon verkiest een zonnige plek, in goed afgewaterde aarde. Plaats hem bij aubergineplanten voor gelukkige koppels.
 • Oregano, ook wilde marjolein genoemd, houdt van zon en goed afgewaterde aarde. Zet hem naast chili voor een win-winsituatie.
 • Zuring gedijt even goed in de zon, half in de schaduw of zelfs volledig in de schaduw! De grond moet fris zijn, mulch de grond met vlas- of hennepstro.
 • Bonenkruid is dol op zon en houdt van goed afgewaterde aarde. Zet hem dicht bij meloenen, wat gunstig is voor de fruitvorming.

Vanaf de herfst begint het luchtgedeelte van deze aromatische planten te verdrogen. Maar geen paniek, dat is helemaal normaal! Laat ze tijdens de winter gewoon zo staan en in de lente hoef je alleen de droge blaadjes weg te knippen zodat de plant opnieuw groeit... Het is net als magie!

Struiken en heesters

Deze categorie is interessant dankzij hun gebladerte en soms ook hun bloemen.

 • Tijm is gek op zon en heeft geen bijzondere verzorging nodig. De grond is bij voorkeur heel goed afgewaterd, en zelfs droog. In de buurt van paprika's bevordert hij de snelle ontwikkeling van mooie vruchten. Rozemarijn moet in de zon en uit de tocht gezet worden, in lichte grond die het water niet vasthoudt. Plaats hem in de buurt van bonen, een zuiderse groente waarop hij een bijzondere invloed heeft.
 • Citroenverbena moet in de volle zon staan, beschut tegen koude wind en vorst, in lichte en goed afgewaterde grond. Vanaf -5°C sterft de plant af, bedek ze dus bij hevige vorst. Zet hem in de buurt van boontjes om bladluizen weg te houden.

Aromatische planten

Tuinsalie staat graag in de zon. Laat de aarde tussen twee gietbeurten drogen. Ze houdt van het gezelschap van erwten. Laurier houdt van een zonnig plekje, maar tolereert ook halfschaduw. Een afgewaterde grond is perfect voor hem. Deze plant dien je elke lente te snoeien door de dode of gebroken takken weg te snijden en de plant opnieuw een esthetische vorm te geven.

Eenjarige aromatische planten
Deze planten gaan slechts één jaar mee en verdwijnen voor altijd. Ze moeten elk jaar opnieuw geplant of gezaaid worden. Deze eenjarige planten bevriezen vanaf de eerste herfstvorst. Je kunt ze dus uittrekken en op de komposthoop gooien.

 • Het kweken van basilicum houdt een kleine tegenspraak in: hij staat immers graag in de volle zon zijn voeten altijd nat... Mulch de grond!  Plaats basilicum vlak bij tomaten om bladluizen te verjagen en de vruchten te versterken. Koriander houdt dan weer van de volle zon, laat de grond tussen twee gietbeurten drogen. Partner hem met wortelen, hij zal zich hier opperbest voelen en houdt bovendien de wortelvlieg weg.
 • Dille herzaait zich van jaar tot jaar praktisch vanzelf! Hij houdt van een plekje in de zon weg van de wind en de aarde moet goed afgewaterd zijn. Dille stimuleert de groei van komkommers en omgekeerd.
 • Kervel groeit het liefst op een half beschaduwde plek, in frisse grond. Hij houdt van het gezelschap van sla, probeer ze dus dicht bij elkaar te zetten.

Tweejarige aromatische planten

Deze planten hebben één levenscyclus en ontwikkelen zich tijdens twee opeenvolgende seizoenen.

 • Peterselie houdt van de zon, maar past zich ook aan op een half beschaduwde plek en verkiest een frisse bodem. Begiet de grond regelmatig of mulch hem met vlas- of hennepstro. Peterselie voelt zich in zijn nopjes bij tomaten en asperges. Eens de cyclus gedaan is, verwelkt de plant. Gooi ook deze planten op de komposthoop.

Geef alle aromatische kruiden tijdens het seizoen speciale meststof voor kruiden van Substral Naturen. Volg de dosering en de voorgeschreven periodes nauwkeurig. Het is niet aangeraden deze te overschrijden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de planten.

Meer over dit thema