Onderhoudsarme tuin: mooi & gemakkelijk

Mooie groene borders of juist borders vol bloeiende planten. We willen allemaal graag een mooie tuin, maar hebben niet altijd tijd om er veel onderhoud in te steken. Er zijn gelukkig veel mooie, makkelijke planten met weinig onderhoud. Laat je inspireren voor een mooie, onderhoudsarme tuin.

Algemene tips voor een onderhoudsarme tuin

Wie van een mooie tuin wil genieten, zonder er al te veel werk aan te hebben, kan voor een aantal onderhoudsvriendelijke opties kiezen. Hier moet je van tevoren al rekening mee houden, bij voorkeur al bij het ontwerpen van je tuin.

  • Verharding: Opritten, tuinpaden en terrassen vragen vaak veel onderhoud. Er groeit onkruid tussen de tegels of je krijgt last van groene aanslag. Dit onkruid kun je op een duurzame manier verwijderen, maar het kost vaak wel flink wat tijd en moeite. Er zijn tuintegels die behandeld zijn tegen groene aanslag, waardoor je hier minder last van hebt. Tegels van graniet of basalt zijn ook goed tegen algen bestand. Om minder last te hebben van onkruid moet je zorgen dat je tegels goed ingevoegd zijn met onkruidvrij voegzand. Wil je nooit meer onkruid tussen je tegels? Gebruik dan bij de aanleg speciale voegmortel.
  • Bodembedekking: Door de kale grond tussen de planten in je border te bedekken met schors, houtsnippers of cacaodoppen krijgt onkruid bijna geen kans. Je kunt ook kiezen voor groene bodemdekkers. Dit zijn lage, vaak kruipende planten die de kale grond in de tuin bedekken. Enkele voorbeelden hiervan zijn Pachysandra en maagdenpalm of Vinca (beide ook geschikt voor een tuin met veel schaduw), kattenkruid (Nepeta) en vrouwenmantel of Alchemilla (beide geschikt voor een zonnige plek).
  • Water geven: Tijdens drogere periodes kun je flink wat tijd kwijt zijn aan het water geven van je planten of gazon. Je kunt kiezen voor een automatisch beregeningssysteem. Bijvoorbeeld door sproeiers bij je gazon of border te plaatsen of door een druppelsysteem aan te sluiten. Er zijn ook eenvoudige oplossingen, zoals buisjes of flesjes die je bij je planten kunt plaatsen en met water kunt vullen, waarna dit langzaam aan de plant wordt afgegeven; hierdoor heb je minder werk.
  • Robotmaaier: Een gazon vergt vaak flink wat onderhoud. In de zomer moet je al gauw twee keer per week maaien. Je kunt kiezen voor een robotmaaier, Dat scheelt tijd en moeite. Ga voor een stille robotmaaier, die dit klusje voor je opknapt. Let daar op bij aanschaf, sommige modellen zoemen als een oude ijskast.

Robotmaaier Gardena Substral

 

Onderhoudsvriendelijke planten

Beplanting is erg belangrijk. Je wil dat je tuin mooi oogt, zonder er veel werk aan te hebben. Er zijn genoeg planten die relatief weinig eisen hebben, maar je tuin toch laten stralen. Kies bijvoorbeeld voor struiken en vaste planten, zodat je niet jaarlijks opnieuw hoeft te beplanten. Ter inspiratie:

  • Choisya – Ook glansmispel of oranjebloesem genoemd. Deze groenblijvende struik bloeit in mei-juni uitbundig met stervormige, witte bloempjes. Struiken zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en dat geldt ook voor deze. Wanneer hij te groot wordt, kun je hem gewoon wat terugsnoeien.
  • Hortensia - Deze bekende tuinplant is ’s zomers een lust voor het oog en vergt vrij weinig onderhoud. Er zijn veel verschillende soorten, zoals de populaire ’Annabelle’. Deze geeft prachtige bolvormige bloemen. Een keer per jaar snoei je de plant. In april snoei je hem dan tot ongeveer 15 cm boven de grond terug. Ook in de winter komen de gedroogde bloemhoofden tot hun recht, ook binnenshuis in een vaas is dit een mooie blikvanger.
  • Kerria - Ook bekend als ranonkelstruik. Hij doet het zowel tijdens natte als droge periodes goed. Hij bloeit in april met mooie, gele bloemen. Na de bloei kun je hem snoeien door oude takken weg te knippen.
  • Amandelboompje - Prunus triloba is een mooi, klein boompje dat in het voorjaar bloeit met roze bloempjes. Snoei elk voorjaar direct na de bloei de uitgebloeide takken flink terug.

 

 

Meer over dit thema