Het gazon is zonder twijfel één van de meest arbeidsintensieve en tijdrovende plekken in de tuin. Maar de voldoening van een goed onderhouden gazon is dan ook groot. In de zomer groeit (gezond) gras snel. Dan moet het zeker elke week worden gemaaid, maar niet te kort, zeker niet bij droog weer. Als je onze eenvoudige tips hieronder opvolgt, dan ben je zeker van een tiptop gazon, zonder dat het je al te veel moeite kost.
1. Maai regelmatig
Hoe meer je maait, hoe beter voor je gazon; maai dus zo vaak als je kan. Het stimuleert je gazon om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken, het onderdrukt ontsierende breedbladige grassen (zoals gestreepte witbol) en voorkomt dat onkruid gaat bloeien en zich in het gazon uitzaait. In normale klimatologische omstandigheden kan je onderstaand schema volgen. Bij heel droog weer, maai je het gras beter niet. Een kort gemaaide gazon heeft meer kans op uitdrogen.
- Maart: elke 2 weken
- April: elke 10 dagen
- Mei-augustus: minstens eens per week
- September-oktober: elke 10 dagen
- November-december: alleen bij zacht weer
2. Kies de juiste hoogte
Geef je gazon vooral geen superkorte scheerbeurt! Gras moet altijd voldoende hoog kunnen groeien om gezond te blijven maar toch weer kort genoeg zijn om mooi te ogen. Dat laatste is natuurlijk persoonlijk: voor de een moet het gazon er als een biljartlaken bij liggen, de ander vindt een dikke grasmat fijn. Hou er rekening mee dat een speelgazon, dat intens betreden wordt, langer moet zijn dan een siergazon waar amper iemand op loopt. Belangrijk is ook om regelmatig te maaien en om nooit in één keer meer dan een derde van het gras af te knippen. Ben je het een keer vergeten of was je met vakantie, zet de maaier dan een stand hoger en maai twee dagen later opnieuw, op de normale hoogte. Dat is:
- Maart-april, september-oktober en daarbuiten, in droogteperiodes:
- Speelgazon: 3 à 4 cm
- Siergazon: 2 à 3 cm
- Van mei tot augustus:
- Speelgazon: 2,5 à 3,5 cm
- Siergazon: 1,5 à 2,5 cm
3. Hou de messen scherp
Slijp minstens één keer per jaar de messen van je grasmaaier. Botte messen rukken het gras uit in plaats van het af te knippen en beschadigen je gazon. De topjes van het gras kleuren wit en je gazon verzwakt en is vatbaarder voor ziektes en plagen.
4. Werk de kanten netjes af
Je gazon is pas af als ook de kanten er netjes bijliggen. Ga een of twee keer per jaar met een manuele kantsnijder (een spade met een halve maansmes) rond en steek uitstekende wortels en graskluiten af. Heb je een heel groot gazon, dan kan je beter in een automatische graskantsnijder investeren. Ga elke keer dat je je gazon hebt gemaaid ook even met de kantmaaier langs. Op een zanderige bodem gebeurt het wel eens dat een graskant afbrokkelt. Snij het stuk waar de rand afbrokkelt uit het gazon en draai het een halve slag om zodat de ‘slechte’ rand nu in het gazon komt te liggen. Vul de gaten met bodemverbeteraar en zaai het gras opnieuw in. Geef water en controleer op kiemend onkruid.
5. Maaier voor elke plek
Is je gazon tussen 300 en 500 m² groot dan volstaat een elektrische maaier. Die werkt een pak stiller dan een klassieke maaier, is goedkoper en milieuvriendelijker. Je kiest zelf of je het gras wil opvangen of je het over het gazon laat uitstrooien. Wie een klein, grillig gazon heeft, kiest beter een zwenkmaaier zonder snoer, met accuenergie. Benzine grasmaaiers vormen de standaard voor een middelgroot tot groot gazon. Je hebt duwmaaiers of zelftrekkers, die een pak minder energie van je vergen. Een zitmaaier is dan weer ideaal voor grote gazons of grasvelden die er wat natuurlijker bij mogen liggen. Zo’n werkpaard is een behoorlijke investering maar heeft ook een erg lange levensduur. Robotmaaiers worden wel eens de grasmaaiers van de toekomst genoemd. Ze maaien helemaal automatisch, produceren geen afval, werken bijzonder stil en zo vaak als jij maar wil.
6. Gazon zonder afval
Je gazon maaien, betekent ook afval produceren en daar knelt vaak het schoentje. Je hebt al gauw een grote berg grasafval, het verteert slecht en gaat kwalijke geurtjes verspreiden. Met een mulchmaaier is het afvalprobleem zo opgelost. Die verzamelt het gras niet in een bak maar versnippert of mulcht het al rijdend en strooit de snippers onmiddellijk weer uit. De minutieus kleine stukjes verdwijnen gewoon tussen de sprietjes van je gazon. Je merkt er niets van en je gazon krijgt er een extra laagje meststof bovenop.