Help! Slakken en naaktslakken...

Slakken en naaktslakken zijn een van de meest voorkomende plagen voor tuinplanten. Ze zijn in groten getale aanwezig en kunnen snel heel wat verschillende planten opeten en vernietigen, vooral die met jonge en zachte blaadjes. Wat je standaard op het vlak van tuinieren ook moge zijn, niets is frustrerender dan de groenten en planten die je het hele seizoen zo liefdevol hebt verzorgd kapot gevreten door slakken of naaktslakken aan te treffen. Ook al ben je de meest waakzame tuinier, kan het gebeuren dat je op een ochtend opstaat en ziet dat je hosta's of sla in de loop van de nacht vernietigd zijn door dit slijmerig ongedierte. Er zijn vele verschillende methoden die deze slijmerige schrokoppen wel niet volledig elimineren, maar hun aantallen toch aanzienlijk verminderen. Kies de methode die werkt voor jou.

Hoe herken je ze?

Het is waarschijnlijk niet echt nodig om je te vertellen hoe ze eruitzien. Hun slijmerige sporen zeggen je meteen waar ze vandaan gekomen zijn en waar ze naartoe gegaan zijn nadat ze hun buikje vol gegeten hebben met de bladeren van talrijke tuinplanten, met inbegrip van jonge planten en zaailingen, groenten en hosta's.

Wist je dat tot 90% van de naaktslakken in je tuin zich overdag onder de grond verstopt? En dat er gemiddeld tweehonderd naaktslakken in één kubieke meter grond wonen? Dit betekent dat er in een gemiddelde tuin tot 15.000 naaktslakken zitten en dat zijn er ook nog de gewone slakken! Ze houden van zacht en vochtig weer, maar zullen ook in de winter wanneer de temperatuur boven 5°C blijft van de partij zijn - hongerig - en 's zomers zelfs 's nachts.

Symptomen

Gaatjes, of bij hevige plagen, volledig of bijna volledig kaalgevreten. Ze komen heel vaak op hosta's voor, ook sla is favoriet. Knollen (aardappelen, wortelen, etc.) of bollen met gaatjes. Er zijn niet altijd slijmsporen.

Wat kun je tegen slakken doen?

Geen enkele tuin zal ooit vrij zijn van slakken en naaktslakken. Je aanpak moet bestaan uit het beschermen van kwetsbare planten. Maar, als je een slak of naaktslak ziet, neem je ze het best op en ontdoe je je ervan. Gooi ze niet over de omheining; ze hebben een “thuisinstinct” en zullen terugkomen. Hoewel er vele soorten naaktslakken zijn, eten en beschadigen ze niet allemaal planten. Sommige zijn vleeseters en eten zelfs andere naaktslakken op! Vele van de schadelijke naaktslakken brengen hun tijd grotendeels door in de grond.

Er zijn vele slakbeheersingsmiddelen zoals Slakkenbarrière van Substral Naturen, die aan het oppervlak geplaatst worden en als een barrière de slakken en naaktslakken weghouden van de planten. Dit kan ook met verbrijzelde eierschalen, schelpen, grind en zelfs steenkoolas. Deze middelen hebben een beperkt succes en beheersen de naaktslakken die in de grond wonen niet.  Hou in het oog hoe effectief de barrière is, want sommige onverschrokken naaktslakken slijmen hun weg er gewoon over!

Slakkenkorrels, al dan niet biologisch

Een effectieve manier om je planten te beschermen tegen de schade door slakken en naaktslakken is een verdelgingsmiddel zoals het biologische Limex Bio van Substral Naturen of de klassieker KB Limex Ultra. Verspreid de slakkenkorrels dun over de grond rond kwetsbare planten. Dit werkt tegen alle slakken wanneer ze actief zijn, tijdens zachte, vochtige perioden.

Slakkenkorrels blijven een van de meest makkelijke én doeltreffende methode voor het bestrijden van slakken en naaktslakken. Lees de aanwijzingen op de verpakking zeker en volg ze, want je moet niet te veel korrels gebruiken. Februari of begin maart is een goede periode om ze te gebruiken, voordat het voorplantingsseizoen van de naaktslakken en slakken begint.

De bieraanpak

Nodig je slakken uit voor een drankje. Sommige tuiniers gebruiken biervallen. Hoewel deze doeltreffend kunnen zijn tegen naaktslakken, kunnen ze ook kortschildkevers en andere kevers vangen, die natuurlijk vijanden van naaktslakken zijn. Vul een confituurpot half op met bier. Steek hem in de grond met de rand ongeveer 1 cm boven het grondoppervlak (dit voorkomt dat de goeieriken zoals kevers erin vallen). De geur van bier trekt naaktslakken gegarandeerd aan. De naaktslakken gaan op zoek naar de bron van de geur, vallen in de val en worden zo dronken dat ze er niet meer uit kunnen kruipen! Nee hoor, ze verdrinken gewoon! Alternatieven voor bier omvatten druivensap, water met gist in en koude koffie met suiker.

Moedig andere dieren die slakken en naaktslakken eten aan

Vogels, egels, salamanders en padden zijn allemaal verkikkerd op naaktslakken, dus doe wat je kunt om ze naar jouw tuin te lokken. Probeer je tuin vogelvriendelijker te maken, en leg misschien ook een vijver aan om van je tuin een ongewenste plek te maken voor de slijmerige wezens! Egels eten slakken en naaktslakken. Nog een natuurlijke vijand is de gewone egel. Zie dat je genoeg spleten hebt in je omheining om egels 's nachts vrije toegang te bieden.

En laten we ten slotte de goede oude waakzaamheid niet over het hoofd zien. Een nachtelijke patrouille kan de ergste misdadigers op heterdaad betrappen en hoewel dat het probleem niet oplost, kan het wel de schade aanzienlijk beperken.

We horen jouw tips graag

Slakken en naaktslakken zullen altijd een demper zijn op onze inspanningen in de tuin. Maar er zijn heel wat opties beschikbaar die helpen bij de oorlog tegen slakken en naaktslakken. We horen graag welke technieken jij al dan niet met succes hebt uitgeprobeerd tegen de slakken en naaktslakken in jouw tuin. Hoe gekker, des te beter en als je foto's hebt, zien we ze graag. Misschien heb jij wel een horrorverhaal over slakken of naaktslakken dat je kwijt wilt. Werd jouw mooie bloemenperk vernietigd, toen je even je rug omdraaide? Deel het zoals altijd met ons op onze social media-kanalen. Op naar een zomer zonder slakken en naaktslakken!

Meer over dit thema