Meer biodiversiteit voor een gezonde en natuurlijke tuin

Help de natuur een handje

Wil je van je tuin of moestuin een aangename uitvalsbasis maken voor allerlei soorten (wilde) planten en dieren om een gezond evenwicht te creëren in je natuurlijke tuin? Je hebt er absoluut niet veel plaats voor nodig en kan alles bewerkstelligen met natuurlijke producten. Lees snel verder en ontdek hoe je met behulp van biodiversiteit je tuin kan transformeren tot een gezonde, gevarieerde en natuurlijke omgeving.

Een natuurlijke tuin

Met een paar simpele trucs kan je meer biodiversiteit creëren om van je tuin een ‘natuurlijke’ tuin te maken. Biodiversiteit slaat op de grote verscheidenheid aan planten, bloemen en verschillende dieren en insecten die aanwezig is in je tuin. Een groot misverstand is dat je alleen biodiversiteit kan creëren als je tuin heel groot is en er wild en onverzorgd bij ligt, maar niks is minder waar. Je hebt niet veel plaats nodig, want ook stadstuintjes, groendaken en geveltuinen kunnen perfect omgetoverd worden tot een heuse biotoop. Het enige dat je moet doen is je tuin of delen van je tuin ongerept laten. De natuur zorgt voor de rest.

Vuistregels voor biodiversiteit

Als je een gevarieerde, natuurlijke tuin wilt dan zijn chemische producten absoluut uit den boze. Om biodiversiteit te stimuleren is het een goed idee om plaatsen te voorzien waar dieren en insecten hun nest kunnen maken, zo zullen ze vlugger geneigd zijn om naar je tuin te komen en er te blijven. Zorg daarom ook voor voldoende water, onderdak en voedsel, en dan bedoelen we niet alleen vetbollen, maar ook planten, bloemen, zaden, noten, bessen en ander fruit.

Betere bestuiving & natuurlijke bescherming

Een natuurlijke tuin met veel geurige en kleurrijke planten is zeer aantrekkelijk voor allerlei insecten die een positieve invloed kunnen hebben. Vlinders, bijen en hommels zorgen namelijk voor betere bestuiving van de bloemen en planten in je (moes)tuin. Hierdoor komen er ook veel lieveheersbeestjes, duizendpoten en egels af op je tuin die zorgen voor natuurlijke bescherming van je planten en gewassen. Lieveheersbeestjes bestrijden bijvoorbeeld blad- en schildluizen, duizendpoten maken korte metten met naaktslakken, wormen en spinnen en egels verorberen duizendpoten, kevers, slakken rupsen en andere beestjes.

Help ze de winter door

Omdat ze je tuin zo goed beschermen loont het om ze tijdens de winter een onderkomen te bieden. Zo komen zoogdieren en insecten veilig de winter door en zijn ze er in de lente weer om je tuin te ontdoen van knabbelgrage en schadelijke insecten. Egels en andere zoogdieren schuilen graag tussen afgevallen bladeren en in holle boomstronken. Insecten kan je een handje helpen door insectenhotels te installeren.

Meer weten?

Wil je nog meer tips om meer biodiversiteit te creëren in je natuurlijke tuin? Breng een bezoekje aan je dichtstbijzijnde tuincentrum of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meer over dit thema