Hoe de juiste kantmaaier of grastrimmer kiezen?

De meeste tuinliefhebbers willen een mooi perfect afgewerkt vlak gazon. Probleem is dat je met je grasmachine niet overal bij kunt. Denk maar aan de lange sprieten rond bomen, paaltjes, de schommel of aan de tuinafsluiting omhoog klimmen … Een kantenmaaier of ook wel grastrimmer of strimmer genoemd, biedt de oplossing. Je kunt je grasranden bijwerken en makkelijk stukken gras maaien waar je met een gewone maaier niet bij kunt.

Kies de juiste grastrimmer of kantenmaaier

De meeste grastrimmers bestaan uit een handvat, een steel en onderaan het maaigedeelte. Dit mechanisme bestaat uit 1 of 2 nylondraden, of kunststof messen, die met hoge snelheid ronddraaien en zo gras en onkruid maaien. De nylondraden zitten in de trimmer op een rol gemonteerd. De grastrimmer zal de nylondraad opgebruiken, waarna je dus na een tijdje een nieuwe rol moet plaatsen. Dikwijls zijn grotere toestellen voorzien van 2 nylondraden. Toestellen met kunststof messen zijn zeker ook te overwegen; nooit heb je het probleem van het breken van de nylondraad.

Stroom, accu of benzine?

Een van de zaken waarop je op kan letten bij aanschaf van een grastrimmer is de voeding. Grastrimmers zijn te verkrijgen met een snoer of met een accu.

Elektrische grastrimmers die aangesloten zijn op een stopcontact zijn meestal krachtiger. Wel ben je minder flexibel, je bent gebonden aan het stopcontact. Je hebt niet overal in de tuin stroomvoorziening. Maaiers met snoer hebben een lengte van een tiental meter. Je kunt zelf wel voor meer bewegingsruimte zorgen door een verlengkabel te gebruiken. Rol deze zeker uit om verhitting te voorkomen. Een groot nadeel is dat je goed moet opletten dat je de snoer per ongeluk niet mee doorsnijdt. Dit kan iedereen overkomen, dus ook jou.

Benzine: Grastrimmers op benzine is meestal een professioneel model robuustere bosmaaiers, deze zijn echter wel duurder in aanschaf én onderhoud. De voordelen spreken voor zich: niet gebonden aan een stopcontact en net zo krachtig als een trimmer op stroom. Ze maken nogal lawaai, en je moet een voorraad brandstof in huis hebben. Deze modellen zijn vooral geschikt voor de grote tuinen en zware klussen met taai, lang gras en onkruid.

Een grastrimmer op een accu zorgt voor veel bewegingsvrijheid. Een accu grastrimmer of accu kantenmaaier is zeer handig voor tuinen waar stroomvoorziening niet direct voorhanden is. Ook als je geen zin hebt in gesukkel met verlengsnoeren is het een goede keuze. De accu moet wel regelmatig opgeladen worden. Het kan handig zijn om een tweede accu aan te schaffen.

Snijbreedte

Nog een belangrijk aandachtspunt is de snijdbreedte. Een breedte van 20-25 cm is geschikt voor een gemiddelde tuin. De meeste maaiers beschikken over een kantelbare trimkop. Zo kan je ook verticaal werken en bijvoorbeeld de boord van een haag bijwerken.

Ergonomie

Denk ook aan de ergonomie. Toestellen met een verstelbare of telescopische steel kunnen je het werk een stuk eenvoudiger maken. Besteed eveneens aandacht aan de handgrepen. De machine moet makkelijk te hanteren zijn. Let er ook op dat de machine zo licht mogelijk is. Geen overbodige luxe als je er lange tijd mee wil werken. Soms is een draagband voorzien, die zorgt ervoor dat een deel van het gewicht op je schouder steunt.

Bosmaaier

Een aparte categorie is nog de bosmaaier. Een bosmaaier is eigenlijk een heel zware uitvoering van een grastrimmer. Bosmaaiers zijn geschikt voor zeer ruig terrein, grof onkruid, riet. Bosmaaiers hebben dikwijls een mes in de vorm van een ronde schijf.

Veiligheid

Hou je enkele veiligheidsregels bij gebruik van kantmaaiers. Verwijder stenen en ander puin voordat je begint te werken met een kantmaaier. Zo vermijd je dat steentjes plots in de lucht geslingerd worden of verstrikt geraken in de draad.
Als bescherming draag je best een lange broek, stevige schoenen en een veiligheidsbril. Bij bosmaaiers op benzine is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Dit type toestellen maken veel lawaai.
Vergeet niet de stekker uit het stopcontact te halen of de accu te verwijderen bij onderhoud of het plaatsen van een nieuwe nylondraad. Maak de kantmaaier na gebruik goed schoon.

Meer over dit thema