Hoe plant je zelf een boom?

Een boom is heel waardevol in de tuin. Als de bladeren van de boom vallen, het kouder wordt en de dagen korter, dan is hét ideale moment voor het planten van een boom. Hoe kies je een geschikte boom en hoe zorg je ervoor dat jouw boom een succes wordt?

Tijdstip

De hele winter lang kun je een boom planten, van november tot en met april na het vallen van de bladeren en – heel belangrijk - zolang het niet vriest. Dit niet alleen voor de boom zelf maar ook is een put graven in bevroren grond, ook niet echt een aanrader…

Koop je boom in een goed tuincentrum of kwekerij in de buurt. Zorg bij het transport dat de wortels niet uitdrogen. Uitdroging is de grootste vijand van jonge wortels. Wikkel een plastiek of doek rond de wortels als je de boom met een aanhangwagen naar huis brengt. Plant de boom bij voorkeur nog dezelfde dag. Kan je pas de dag nadien kunt planten, houd de wortels dan vochtig en maak ze enkele uren voor het planten vochtig in een bak water.

Waar planten?

Waar kun je best je boom planten? Houd rekening met de volwassen grootte van de boom en zorg voor voldoende ruimte. Verzeker je van een plaats op voldoende afstand van de scheidingslijn, minimum 2 meter. Ga zeker na wat de plaatselijke regelgeving is.

Plantopening

Graaf met een spade een put met afmetingen 3 maal de breedte van de wortel en 2 keer zo diep als de hoogte van de wortel. Vermijd een ‘bloempot-effect’ en maak bij vaste (klei)grond de wanden van de put los, zodat de wortels er niet op afbuigen. Zo niet loop je het risico van een onstabiele boom.

Verwijder de jute of het gaas rond de wortelkluit. Het wordt niet aanbevolen om de wortels te snoeien alvorens de boom te planten. Plaats de boom in de opening 5 cm hoger dan de hoogte waar de boom bij de kweker in de grond zat. Je zult de aftekening hiervan zien op de stam. De boom zakt nog na het planten.

Meng de aarde met goed verteerde compost of Substral Naturen bodemverbeteraar. Gebruik nooit onverteerde mest, dan verbrandt de boom en sterft deze af. Vul het plantgat met aarde en het compostmengsel in lagen van 20 cm terwijl je ondertussen de stam en wortel van de boom beweegt. Giet enkele emmers water in het plantgat zodat de openingen tussen de wortels ook vol aarde komen te zitten. Stamp de grond goed aan en vul geleidelijk de put. Als deze gevuld is, zorg je voor een lichte verhoging rondom de boomstam zo breed als de wortels. Zo houd je het water binnen de wortelzone.

Boompalen

Gebruik per boom 2 tot 3 boompalen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind de stam stevig vast met brede banden om te vermijden dat deze vergroeien of schuren op de stam. Lange palen zijn niet goed voor de ontwikkeling van de wortels. De boom ontwikkelt minder wortels dan met korte boompalen. Kastanjehout is duurder maar beter dan grenen hout. Bij grenen palen worden namelijk giftige stoffen gebruikt en kastanjehout gaat ook langer mee.

Met goede verzorging en veel geduld, is dit het begin van een mooie boom in jouw tuin. Geniet ervan!

Meer over dit thema