Kweek je eigen fruithaag

Klein fruit zoals frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien hebben niet alleen een antioxiderende werking, maar zijn ook een traktatie voor je smaakpapillen. Dit heerlijke fruit kan je makkelijk zelf kweken! Met de tips van ‘I love my garden’ weet je waar je op moet letten bij het houden van een fruithaag én ontdek je hoe je de vogels en insecten op een afstandje houdt.

Pluk zoete zaligheden uit je eigen Tuin van Eden

Frambozen, blauwe bessen, bramen, rode bessen, aalbessen, kruisbessen, aardbeien … Al dit klein fruit is supergezond en ook nog eens superlekker! Het zijn de ideale ingrediënten voor bv. een heerlijke fruittaart, verfrissende smoothie of een potje zelfgemaakte confituur. En wat dacht je van druiven? Laat je druivelaar mooi over je terras hangen en geniet puur van deze vrucht of maak er je eigen wijn van!

Stel je eens voor dat je al dit klein fruit gewoon uit je eigen moestuin kon plukken! Met onze tips voor het kweken van een fruithaag komt jouw droom een stuk dichterbij. Geniet jij straks van een fruitparadijs in eigen tuin?

Stap voor stap planten

Weet je al welk fruit je wilt kweken? Dan is het tijd voor de 1e stap naar een bloeiende fruithaag: paaltjes zetten! Zoek een lange, smalle strook grond uit en ‘plant’ eerst om de 4 meter een paal. Span vervolgens een draad tussen de palen, waarlangs je struiken zullen groeien. Vervolgens plant je elke 2 meter een struik. Vergeet geen meststof toe te voegen aan de grond, zoals Substral Naturen meststof voor fruit. Deze ideale mix van voedingsstoffen is jouw garantie op heerlijk zoet en sappig fruit. Zodra je struiken geplant zijn, overgiet je ze met water en bevestig je ze aan de palen.

Handle with care

Omdat klein fruit laag bij de grond hangende gewassen zijn, is een fruithaag perfect voor een kleiner (moes)tuintje. Het zijn wel erg kwetsbare vruchten, dus behandel ze met veel zorg en liefde. Als je het bemesten, snoeien en oogsten goed organiseert, kan er weinig fout lopen. De behoeften verschillen natuurlijk wel van plant tot plant. Zo is snoeien vooral gericht op het verwijderen van oude takken, maar bij bessenstruiken ook op toelaten van licht en zuurstof. Vraag raad aan je dichtstbijzijnde tuincentrum over de ideale verzorging van je fruithaag.

Zó houd je de vogels op een afstand

Jij bent niet de enige die houdt van blauwe of rode bessen; ook vogels zijn er dol op! Leuke beestjes natuurlijk, maar om ze nu al dat lekkers te gunnen … Om je fruithaag te beschermen tegen vogels of insecten, kan je een net of gaas spannen over je haag. Je kan ook met stokken een kooi van netten maken die je rond of onder de haag zet. Tegen vliegende insecten kan je Naturen vangplaten gebruiken. De gele kleur van de platen trekt insecten aan zoals bladluizen, vliegjes en rouwmuggen, die blijven kleven aan de lijmstrook. Zo beperk je de voortplanting, zodat je op langere termijn minder last hebt van vliegende insecten op je fruit.

 

Meer over dit thema