Onkruid verwijderen op een duurzame en natuurlijke manier

Onkruid is een doorn in het oog van iedere tuinliefhebber. Het verwijderen van onkruid is ook geen geliefd klusje, maar het moet gebeuren. Hoe kun je onkruid verwijderen op een natuurlijke manier?

Waarom op een natuurlijke manier onkruid verwijderen?

Onkruid is zeer ongewenst. Woekerende onkruidplanten nemen je border over en belemmeren de groei van je mooie planten. Daarom willen we onkruid graag verwijderen. Het is belangrijk dit op een duurzame en natuurlijke manier te doen. Op die manier belast je het millieu niet en beschadig je je andere planten niet. Verwijder onkruid daarom met de hand of maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen

Er zijn gelukkig ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen te verkrijgen. De serie KB Herbatak is een ecologische, snelwerkende onkruidbestrijder. Het werkt op basis van azijnzuur, een stof die al in de natuur voorkomt. Wanneer je deze stof in geconcentreerde vorm op ongewenste planten spuit, werkt dit als een verdelger. Je merkt het resultaat al binnen een uur.

Hulpmiddelen voor onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen met de hand is een zeer goede methode, alleen kost dit wel even wat moeite. Schoffelen of onkruid trekken kost tijd, maar er zijn gelukkig hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken om het klusje iets te vergemakkelijken. Onkruiden die geen penwortel hebben, kun je met behulp van een onkruidschraper verwijderen. Doe dit bijvoorbeeld tussen de tegels van je terras of langs de rand van je borders. Sommige onkruiden wortelen diep, met een penwortel; deze moet je met wortel en al verwijderen. Je kunt dit doen met de Naturen onkruidtrekker. Dankzij dit hulpmiddel hoef je niet te bukken, wat rugpijn voorkomt.

Onkruid voorkomen

Je kunt onkruid niet voorkomen, maar je kunt wel maatregelen treffen om het zoveel mogelijk tegen te gaan. Onkruid groeit voornamelijk op kale grond, probeer dit in je tuin zo veel mogelijk te voorkomen. Zo kun je kiezen voor bodembekkers, dichtgroeiende plantjes die zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voorbeelden van deze planten zijn Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek) voor een zonnige tuin en Vinca minor (maagdenpalm) voor de schaduwtuin.

Je kunt de bodem ook met ander, natuurlijke materialen bedekken. Denk bijvoorbeeld aan een laag van boomschors of cacaodoppen; onkruid kan hierdoor moeilijker ontkiemen.

Onkruid in het gazon voorkomen en bestrijden

Ook in het gazon kan onkruid voorkomen. Dit gebeurt voornamelijk als het gazon in een slechte conditie is en de grasmat wat dunner is. Om onkruid en mos in het gazon tegen te gaan, kun je een aantal maatregelen treffen:

  • Zorg ervoor dat de grond de juiste zuurtegraad heeft, van ongeveer 6 pH. Mos groeit goed op grond met een lage zuurtegraad. Je kunt de zuurtegraad verhogen door kalk te strooien.
  • Maai niet te kort. Gras dat korter is dan 3 cm laat meer licht door, wat onkruid de kans geeft om te groeien.
  • Verticuteer het gazon in ieder geval een keer per jaar, in het voor- of najaar. Door het gazon met behulp van een verticuteerhark of -machine te verticuteren, kam je als het ware al het mos en onkruid uit het gazon. Zaai hierna kale plekken opnieuw in.
  • In een dichte grasmat krijgt onkruid minder kans. Bemest het gazon daarom regelmatig; in het voorjaar en de zomer, en strooi in het najaar eventueel nog speciale najaarsgazonmest.

Meer over dit thema