Tuin vakantieklaar maken: voorbereiding en verzorging

Tijdens de zomer gaan we graag op vakantie, we laten ons huis en tuin dan even achter. Maar juist tijdens de zomer, als het warm en droog is, heeft je tuin aandacht nodig. Zo maak je je tuin vakantieklaar.

Water geven

In een warme zomer is het grootste probleem tijdens je afwezigheid de droogte. Er valt in de zomer te weinig regenwater om je planten vochtig genoeg te houden en je moet zelf water geven. Je zou een buur kunnen vragen een paar keer langs te komen om je tuin van water te voorzien, maar als dit geen optie is zul je een andere oplossing moeten vinden. Je kunt gebruik maken van een automatisch besproeiingssyteem. De sproeiers stel je in via een computer en vervolgens wordt gedurende je vakantie de tuin netjes op de ingeplande momenten besproeid. Een andere optie is een automatisch druppelsysteem.

Planten in potten en bakken

Planten in potten en bakken drogen sneller uit dan planten die in de volle grond staan. Verplaats de potten en bakken als dit mogelijk is, zodat ze niet in de volle zon staan. Zet schotels onder de potten en vul deze met water; dit helpt om het uitdrogen van je planten te voorkomen.

Tip: met behulp van een waterflesje maak je zelf gemakkelijk een reservoir. Snijd een klein gaatje in de onderkant van het flesje en zet het flesje met dit gaatje naar beneden in de pot. Vul deze met water en dankzij het kleine gaatje wordt het water geleidelijk aan afgegeven aan je plant.

Hanging baskets of hangplanten kun je het best bij iemand anders onderbrengen; deze hebben op warme en droge dagen veel water nodig en drogen zeer snel uit.

Gras maaien

Vlak voor je weggaat, maai je het gazon. Is het vruchtbaar weer, maai dan iets korter dan normaal, maar niet korter dan 3 centimeter. Als je het gras te kort maait, kan het verschroeien door de zon.

Nieuwe beplanting

Plant liever geen planten vlak voor je vertrekt. Deze vergen in het begin, zeker tijdens warme dagen, vaak meer onderhoud omdat ze veel water nodig hebben. Wacht hier liever mee tot je weer terug bent van vakantie.

Voor je weggaat

  • Onkruid verwijderen – als je voor vertrek nog onkruid wiedt, heb je minder werk als je terugkomt, maar er is nog een reden om dit te doen. Als er geen onkruid in de grond zit, blijft er meer vocht over voor de andere planten en zullen deze dus minder snel uitdrogen.
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen – Pluk bloemen die uitgebloeid, of bijna uitgebloeid zijn, voor vertrek. Dan is de kans groter dat je bij terugkomst nog steeds mooi bloeiende planten in de tuin hebt. Dit geldt ook voor rijpe vruchten in de moestuin. Laat je plant geen energie verspillen aan (al) rijpe vruchten en voorkom rotting. Door ze te plukken, word je bij thuiskomt misschien wel weer verrast door nieuwe vruchten.
  • Tuinmeubelen opruimen – Je weet nooit wat het weer doet, terwijl jij ver van huis bent. Ruim daarom de tuin ook goed op voor vertrek. Tuinmeubelen, de parasol en de barbecue kun je het best opbergen in het tuinhuis of berging. Mocht het dan stormen, dan kunnen ze in ieder geval geen schade aanrichten of kapot gaan. Heb je een (opzet)zwembad, jaccuzzi of hot tub in de tuin? Dek deze dan voor vertrek ook goed af. Geniet van je vakantie !

 

Meer over dit thema