Weet jij hoe je je planten water moet geven?

Geef eens een drink in je tuin

Niet alleen jij, maar ook je planten moeten voldoende water drinken om gezond te blijven. Je kan je planten helpen door ze op de juiste manier water te geven. Wist je bv. dat het uitmaakt in welk dagdeel je je planten bewatert en dat je beter 1x in de week een flinke slok geeft i.p.v. elke dag een beetje? ‘I love my garden’ vertelt je wanneer, hoe en hoe vaak je je gieter in de hand moet nemen om je planten in optimale vorm te houden.

Planten bestaan voor 95% uit water. Net als jijzelf hebben je planten dus nood aan voldoende water. Als ze uitdrogen, kunnen ze stoppen met groeien en zelfs doodgaan. Water halen ze grotendeels uit de grond, maar in de lente en zomer hebben je planten extra vocht nodig.

Hoe vaak geef ik water?

Je planten te weinig water geven is niet goed, maar met een overdaad aan water kan je je plant verdrinken. Een vochtige grond is bovendien een broeihaard van ziekten en schimmels. Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.

Kies het juiste moment van de dag

Vooral in de zomer is het belangrijk dat je je planten 's ochtends vroeg of 's avonds laat van water voorziet. Zo vermijd je verbranding door de zon en hebben je planten tijd genoeg om het vocht op te nemen. Wil je in de zomer een snelle verdamping voorkomen? Bescherm de voet van je plant door er Naturen Hennepstrooisel op te strooien of vers afgereden gras.

De juiste manier van besproeien

Veel mensen besproeien hun planten van bovenaf, maar zo is de kans groot dat het water nooit de wortels bereikt. Giet het water dus altijd op de voet van de plant. Een 2e reden is dat langdurig natte bladeren makkelijker ziek worden. Een algemene regel: ‘luister’ naar de behoeften van je planten. Dit doe je door te kijken naar de bladeren. Geef je ze te veel water, dan zien ze er geel en verwelkt uit. Droge en ‘knapperige’ bladeren verraden dan weer een tekort aan water.

Nog een manier om je planten water te geven, is met omgekeerde petflessen. Steek de flessen omgekeerd in de grond en vul ze met water. Op deze manier moeten de wortels actief op zoek naar water en worden ze sterker.

’Lees’ de bladeren van je planten

Aan de vorm en kleur van bladeren kan je niet alleen zien of planten te veel of te weinig water krijgen. Ze vertellen je veel meer:

  • gebrek aan zonlicht: verkleurde en hangende bladeren
  • tekort aan kalium: gele randen en topjes
  • tekort aan stikstof: gele top en hoofdnerf
  • tekort aan calcium: misvormde blaadjes
  • tekort aan zink: lichte verkleuringen tussen de grote nerven
  • tekort aan ijzer: gele bladeren met kleine, groene nerven
  • tekort aan magnesium: witte streepjes rond de nerven

Een waterval aan vragen?

Heb je nog vragen over planten water geven? Spring dan gerust eens binnen bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. Hier vind je ook al het nodige gereedschap, zoals gieters, tuinslangen en sproeiers.

 

Meer over dit thema