Mollen zijn kleine, mooie en slimme dieren die gangen graven en een rustig leventje leiden onder de grond. Helaas zitten we met onze handen in het haar als er tal van molshopen in ons gazon opduiken…
Kennismaking met de mol
De gewone mol of Europese mol is een insectenetend zoogdier met een zwarte pels. Het dier kan 20 cm lang zijn en 150 gr wegen.
De mol is niet blind maar ziet heel slecht. Zijn ogen zijn maar een speldenkop groot en zijn vacht zit ervoor. Onder de grond is dit zintuig niet nuttig. Het gehoor van de mol daarentegen, is heel goed ontwikkeld. De twee kleine oorgaatjes stellen het dier in staat om alert te zijn bij het minste dreiging of het kleinste verdachte geluid. Ook de tastzin en het reukvermogen van de mol zijn uitzonderlijk. De haren van zijn snuit zijn extreem gevoelig voor aanraking en zijn vermogen om zijn prooi te ruiken en de exacte afstand ertussen in te schatten, maakt van de mol een prima roofdier.
De mol kan in een dag gangen van wel 20 meter lang graven
Zijn korte pootjes zijn echte graafhanden, de mol kan in een dag gangen van wel 20 meter lang graven en zijn verplaatsen aan 4 kilometer per uur!
De bloedsomloop van de mol en zijn ademhalingsstelsel en ook zijn longen zijn goed ontwikkeld en aangepast aan een omgeving met weinig zuurstof. De mol is tevreden met een klein beetje lucht. Dankzij al deze kenmerken, heeft een mol een levensverwachting van meer dan 10 jaar. In de natuur leeft de mol echter niet langer dan 4 jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de vroegtijdige slijtage van zijn tanden, waardoor hij niet kan eten.
Hoe leven mollen?
Het is absoluut zeker: de mol is uitsluitend een insecteneter! Het dier heeft geen enkele interesse in fruit, groenten of in jouw moestuin. Als de mol zich verplaatst gaat dit jammergenoeg samen met het graven van gangen. Met zijn tanden eet dit kleine roofdier voornamelijk regenwormen, slakken, duizendpoten en andere larven van verschillende insecten.
Het leven van de mol speelt zich uitsluitend onder de grond af. In februari – maart maken mollen lange gangen van 250 meter verspreid over een oppervlakte van zo’n 500m2. Het is op dat moment dat je de molshopen ziet opduiken, stapels losse aarde waar het dier de aarde naar de oppervlakte duwt om zijn gangen vrij te maken.
De kleine molshopen van ongeveer 30 cm diameter komen hebben te maken met het vrijmaken van aarde uit het stelsel jachtgangen, ‘snelwegen’. De molshopen van 60 cm diameter worden gemaakt bij de aanleg van de hoofdtunnels.
Tussen februari en april laten de vrouwtjes zich benaderen door de mannetjes, ze leven alleen maar samen tijdens de dracht. Deze periode duurt 30 dagen. Als de kleintjes na 2 maanden het nest verlaten hebben ze al hun volwassen grootte.
Hoe samen leven met mollen en wat kun je doen?
Het eerste wat je kunt doen, is het leven met een mol te aanvaarden. Jawel, mollen hebben ook hun nut. Ze dragen bij aan het luchtig houden van de grond en voor de regulering van bepaalde insectenplagen in de bodem, zoals kevers bijvoorbeeld. Verder kun je de losse aarde die vrij komt van molshopen, hergebruiken in de moestuin of in bloembakken. En als je gazon vol lelijke plekken zit, kun je je gazon opnieuw inzaaien.
In tegenstelling tot wat er wordt gezegd, de mol lijdt niet hemofilie. Vergeet de gebroken flessen en andere middeltjes zoals takken van rozen. Het dier went aan de trillingen van de zelfgemaakte molens van plastic flessen. Planten die afwerend werken zoals de kievitsbloem (Fritillaria Meleagris), kunnen zijn werking hebben maar dan moet je er zeker voldoende planten. De meest efficiënte oplossing zijn de mechanische anti-mollen vallen. Bekijk hieronder het stevige assortiment van KB.
Mollen bestrijden is niet evident, het kleine dier is slim en echt goed voorbereid om te overleven.