Skip to main content
Home

Service menu

  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
nlfr
Home ilovemygarden

Main navigation

  • Producten
    Gazonverzorging
    Meststoffen
    Potgrond bodemverbeteraars & bodembedekkers
    Plantenverzorging- en bescherming
    Onkruidbestrijding
    Ongediertebestrijding
    Groene aanslagreiniger
  • Merken
    Substral®
    Substral Naturen®
    KB®
    Roundup®
  • Tools
    Je maandelijkse tuinkalender
    Een volledige tuinplanner met tips & tricks voor elk seizoen.
    Lees meer
    Plantengids
    Een handleiding voor de teelt en verzorging van elke plant
    Lees meer
    I love my garden plantendokter
    EHBO voor elke plant.
    Lees meer
    Potgrond calculator
    Rekent voor je uit hoeveel potgrond je nodig hebt.
    Bereken nu
    Mulch calculator
    Rekent voor je uit hoeveel mulch je nodig hebt.
    Bereken nu
    Video's
    Ontdek alle handige tuinvideo's.
    Kijk nu
  • Advies & inspiratie
    Biodiversiteit
    Duurzaamheid
    Gazon
    Grond & bodem
    Handige tuintips en weetjes
    Ongewenste gasten, ziektes en onkruid
    Planten, bomen en struiken
    Van eigen kweek
nlfr
  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
  1. Home
  2. Tools
  3. Tuinkalender
  4. juli

juli in the Garden

Kies je maand

jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Tuinkalender Juli

Voor vele onder ons betekent juli de echte start van de zomer! De grote vakantie is begonnen, iedereen ligt te zonnebaden en de BBQ’s worden bovengehaald. Juli is ook een van de drukste maanden voor tuinierders. De bloemen staan in volle bloei en de fruitbomen hangen vol overheerlijk fruit. Dit resulteert in een overvolle tuinkalender voor juli. Zo gaan we in dit artikel dieper in op welke groenten je kunt planten in je tuin en hoe je rozen en struiken kunt snoeien in juni. We geven je ook nog andere tuinklussen mee. Als je deze tuinkalender volgt, dan krijg je in een instant een zeer zomerse tuin.  

Wat kun je doen in de tuin in juli?

Natuurlijk valt er nog meer te beleven in je tuin dan hetgeen waar we dieper op zullen ingaan in deze tuinkalender. Juli is een geschikte maand om je terras zomerklaar te maken. Zo kun je een relaxerende loungeset op je terras plaatsen, je tuinmeubelen opknappen en eventueel een zomers kleurtje geven en ook de BBQ vanonder het stof halen en die schoonmaken. Je kunt ook je tuin opvrolijken met een kleurrijke hangmat en prachtige tuinstoelen.  

  • Groenten
  • Rozen
  • Bomen & struiken
suikermais planten

Suikermaïs

Suikermaïs groeit misschien niet zo uitbundig als bonen, maar je oogst is zoet, zacht en heerlijk van smaak, zeker als...

Lees meer Suikermaïs
Erwten planten

Erwten

Erwten zijn vrij eenvoudig te kweken en bieden het voordeel dat ze een van de meest verzadigende groenten in ons...

Lees meer Erwten
pronkbonen planten

Pronkbonen of Roomse bonen

Pronkbonen of roomse bonen (Phaseolus coccineus) behoren tot de makkelijkste en leukste groenten die je kunt kweken. En...

Lees meer Pronkbonen of Roomse bonen
uien planten

Ajuin

De ui (Allium cepa) of ajuin valt niet weg te denken uit de keuken en is dan ook een van de basisproducten in elke...

Lees meer Ajuin
aardappelen planten

Aardappelen

Aardappelen (Solanum tuberosum) zijn knollen die ontstaan op de wortels van de plant. Ze produceren ook een witte...

Lees meer Aardappelen
tomaten planten

Tomaten

Niets heerlijker dan vers geplukte, zelfgekweekte tomaten die nog warm zijn van de zomerzon. Verrukkelijk in je zomers...

Lees meer Tomaten
knoflook planten

Knoflook

Knoflook (Allium sativum) of look is heerlijk als smaakmaker in stoofschotels, pesto, aardappelgratin of bij groenten in...

Lees meer Knoflook
courgettes planten

Courgettes

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en behoren tot de grote familie van de...

Lees meer Courgettes
Snijsla planten

Snijsla of Pluksla

Kweek je eigen sla en oogst precies wat je nodig hebt, rechtstreeks uit de tuin. Bovendien kun je zo je favoriete...

Lees meer Snijsla of Pluksla
pompoenen planten

Pompoen

Pompoenen zijn heerlijk in soep, ovenschotels en quiches en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Je kunt er het hele...

Lees meer Pompoen
Laurierhaag: hoe planten, snoeien & meer | Ilovemygarden

Laurierhaag

Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...

Lees meer Laurierhaag
Beukenhaag planten – Planter haies - I Love My Garden

Beukenhaag

De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...

Lees meer Beukenhaag
Buxus onderhouden  – Entretien des buis - I Love My Garden

Buxus

De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...

Lees meer Buxus
Hortensia's planten – Planter hortensia - I Love My Garden

Hortensia

De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...

Lees meer Hortensia
Hoe hulst planten - comment planter le houx - Love The Garden

Hulst

De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...

Lees meer Hulst

Welke groenten kun je planten in je moestuin?

Juli is de perfecte periode om nog wat groenten in je moestuin te planten. Maar welke groenten kun je planten in je tuin en hoe? Je komt het in dit onderdeel te weten.

Juli is een uitstekende maand voor groentenliefhebbers. Je kunt namelijk zomerse en frisse groenten zoals komkommers en sla en zomerkolen zoals bloemkool, broccoli en witte kool planten. Heb je groenten zoals pompoenen en koolrapen in je serre staan? Dan is juli een zeer goede maand om die naar de volle grond te verplaatsen. Groenten die je deze maand kunt kweken zijn onder andere:

  • Spinazie
  • Biet
  • Wortelen 
  • Prei
  • Ijsbergsla (in de eerste helft van juli)
  • Rapen
  • Snijselder
  • Venkel
  • Radijzen
  • Witloof
  • Tuinkers
  • Bloemkool (in de eerste helft van juli)

Je moet die diverse groenten op een verschillende manier planten, maar toch is er een stappenplan dat je moet volgen, ongeacht welke groenten je gaat planten. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

  • Denk na over welke groenten je gaat planten: Het is belangrijk dat je checkt of je je gewenste groenten in juli kunt planten. Als dit het geval is, dan is het misschien ook handig om complementaire groenten te planten. Dit zijn groenten die samen voor een nog betere groei zorgen. Je kunt opteren om bijvoorbeeld wortels en bieslook samen te planten want de bieslook beschermt de wortels tegen ongedierte.
  • Zaai de groenten en laat ze ontkiemen: Wil je kunnen genieten van overheerlijke groenten? Dan is de zeer vanzelfsprekende stap het zaaien van de groenten. Als je groenten gaat zaaien die je wilt kunnen oogsten in juli, dan is het het beste dat je die eerst plant in turfpotjes. De wortels van de groenten gaan namelijk zeer gemakkelijk doorheen die potjes. 
  • Verpot of verplant de groenten: Vanaf het moment dat je de wortels door de bodem ziet uitsteken, mag je de groenten verpotten of in de tuin zetten. Het verpotten is belangrijk aangezien het de groei nog meer stimuleert. Als je de groenten gaat verpotten of verplanten, zetje ze op ongeveer 15 centimeter van elkaar in rijke grond zoals de Substral Naturen Universele potgrond. Zo krijgen de groenten genoeg zonlicht, voeding en ruimte om te groeien. 
  • De groenten onderhouden en verzorgen: Het is belangrijk om te checken hoeveel water, zonlicht, schaduw, etc. de groenten nodig hebben. Hou ook zeker de temperatuur, luchtvochtigheid en pH-waarde in het oog. De meeste groenten groeien namelijk het beste in vruchtbare en vochtige grond met een pH-waarde van ongeveer 6.0 of 7.0. Vergeet ook niet om de groenten regelmatig water en genoeg meststoffen zoals de Substral Naturen Moestuinmest te geven. Het is ook van cruciaal belang dat je groenten beschermt tegen ongewenste beestjes. Om ongedierte op je groenten te voorkomen, kun je opteren voor hoge kweekbakken of kweekbakken op je balkon of kun je deze Substral Naturen Polysect Spray gebruiken.
  • Snoei en oogst de groenten: De oogst en snoeiperiode hangt af van de groenten die je gekweekt hebt. Heb je sla gekweekt? Voel dan of de krop stevig is en als dat het geval is, dan mag je die oogsten. Staan er wortels in je tuin? Check dan of die een ronde of spitse vorm hebben. Als de wortels er spits uitzien, laat die dan dan nog even staan. Zijn ze rond? Dan is het oogsttijd!  

Hoe kun je rozen snoeien in juli?

In de voorgaande tuinkalenders haalden we al verscheidene keren het planten en onderhouden van rozen aan. Je zult je daarom misschien afvragen “wanneer moet ik mijn rozen snoeien”. Wel, nu is de perfecte maand. Juli is namelijk de periode waarin je de zomersnoei moet uitvoeren. De belangrijkste redenen zijn: 

  • Het verbeteren van de bloei: Ga je een roos snoeien? Dan krijg je uiteindelijk meer en grotere rozen die voorzien zijn van lange en stevige stengels en van wondermooie kleuren. Dit lijkt misschien raar, maar toch is het waar!
  • Het gezond houden van de rozen: Tijdens deze zomersnoei zijn het vooral de struikrozen die je moet snoeien. Hiermee wil je de herbloei van de rozen stimuleren. Als je de uitgebloeide of dode bloemen verwijdert, dan krijgt de plant de kans om al zijn energie en sappen te richten op de gezonde rozen en de gezonde scheuten. Dankzij deze zomersnoei wordt de steel ook dikker en sterker waardoor de struik nog steviger staat Als je de rozen nog wat meststoffen geeft zoals deze Substral Naturen Meststof wordt de plant gezonder en minder vatbaar voor ziektes. 
  • Om de rozenstruiken compact te houden: Als je de rozenstruiken niet snoeit, dan zullen die soms te groot en onoverzichtelijk worden. Snoei dus je rozen om de struiken compacter te houden.
  • Om de struiken te laten groeien zoals je wilt: Dankzij het snoeien kun je ook de groei van de rozengroei zelf sturen. Zo kun je bijvoorbeeld door het snoeien je klimroos over een pergola of over een houten constructie laten groeien.
     

Hoe onderhoud je de struiken in juli?

We hadden het al even over hoe je rozenstruiken moet snoeien, maar hoe kun je nu andere struiken zoals een buxus snoeien? Dat is waar we het nu gaan over hebben. Het is eerst belangrijk om het nodige gereedschap in huis te halen. Zo heb je gegarandeerd een ladder, haagschaar en emmer nodig om het snoeien zo eenvoudig en veilig mogelijk te laten verlopen. Je moet de struik minstens twee keer per jaar snoeien. Als je de buxus twee of meerdere keren snoeit, dan zorg je ervoor dat je buxus sterker en mooier wordt. De struik zal ook beter haar vorm blijven behouden. Tijdens het onderhouden van je buxus is het het beste dat je dit stappenplan volgt: 

  • Snoei niet in de volle zon: Snoei de buxus gedurende een bewolkte dag. Als je de struik snoeit als de zon volop schijnt, dan kan het voorvallen dat de wonden niet goed genezen en dat de bladeren van de buxus verbranden door de zon. 

  • Begin aan de bovenkant: Het is aangeraden om bovenaf te beginnen met snoeien. Als je van boven naar beneden werkt, dan kun je de buxus een mooie en nette afwerking geven. Begin je onderaan? Dan kan het zijn dat je de buxus ongelijk snoeit. Je kunt eventueel ook een koord spannen vanaf het begin van de buxus tot het einde en je schaar langs die koord bewegen. Zo voorkom je dat je scheef gaat knippen. 

  • Bewonder je snoeiwerk regelmatig: We raden ook aan om regelmatig even afstand te nemen van je buxus. Zo zie je de vooruitgang en merk je meteen of je eventueel een stukje scheef gesnoeid hebt of niet en of je een stukje struik vergeten bent. 

De buxus is niet de enige struik of haag die je deze maand mag knippen. Je kunt je ook gerust wagen aan taxus, sneeuwbes of liguster Wil je graag de buxus of de vlinderstruik snoeien in juli? Wacht daar dan nog even mee, want die struiken snoei je het beste later in het jaar. 

Tuinklusjes deze maand
Blijf je gazon bemesten zodat het weelderig, groen en gezond blijft.
Geef het gazon bij droogte voldoende water, zo voorkom je dat het gras geel wordt. Sproei best 's ochtends of 's avonds.
Snoei vroeg bloeiende, vaste planten en bemest deze om verdere bloei te verzekeren.
Hou je zomerperken in bloei door deze regelmatig af te toppen, verwelkte bloemen uit te knippen, water te geven en te bemesten.
Potplanten, bloembakken en hangende planten kunnen snel uitdrogen, geef ze daarom voldoende water.
Verzeker dat je rozen de hele zomer lang blijven bloeien door ze speciale rozenmeststof te geven.
Deze maand is ongedierte vaak talrijk aanwezig. Controleer daarom je planten dagelijks om problemen voor te zijn. In warme, droge tuinhuizen en serres kan spint een probleem vormen.
Controleer of je planten geen luis hebben op de topjes of onder het blad. Spuit ze weg met een waterstraal of nog efficiënter, gebruik Polysect.
Snoei de zijscheuten van je druivelaar tot op één blad om de vorming van trossen druiven te stimuleren.
Voorzie tomaten, pepers, aubergines en komkommers elke 14 dagen van vloeibare meststoffen voor planten, rijk aan kaliumoxide.
In de moestuin kun je mogelijks al wat oogsten: courgettes, bonen, wortels, sla, kruiden, bessen,...
Je kunt nog bladgroenten zoals sla en andijvie, zaaien om in augustus tot oktober te oogsten.
Aanbevolen producten
BE_SGAL485_SUB_PS.jpg

Substral Gazonmest All-In-One

BE_HSAT100_KB_PS.jpg

KB Herbatak Spray Pad & Terras

BE_SPFR080_SUB_PS.png

Substral Naturen Polysect Gyo Spray biologisch insecticide

BE_SNMM170_SUB-NAT_PS.jpg

Substral Naturen Moestuinmest

Vind jouw lokaal verkoopspunt

Zoek je advies van een tuinexpert? Of op zoek naar een bepaald product? Ga langs bij een winkel in de buurt voor advies.

Wat doen in de tuin in juli

Japanese tuin – Japonais jardin - I Love My Garden

10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten

Een Japanse tuin straalt rust en harmonie uit. Een ideale tuin als je een hectisch leven hebt. Zoals elk tuinontwerp, is...

Lees meer 10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten
Plantenziektes bestrijden – Lutter maladies des plantes - I Love My Garden

8 meest voorkomende plantenziekten herkennen

Plantenziektes worden vaak veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen, maar ook door insecten en andere dieren...

Lees meer 8 meest voorkomende plantenziekten herkennen
10 exemples d’aménagements de jardins avant pour vous inspirer  - I Love My Garden

10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen

Een verzorgde voortuin kan wonderen doen. Het is uitnodigend, een weergave van jouw persoonlijke smaak en een verlenging...

Lees meer 10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen
Image for juli

Explore all of our articles

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis tuintips, plantenadvies en inspiratie van onze groenexperten. Start vandaag met de creatie van je eigen groene oase.

Schrijf je nu in

Footer

  • Over ons
  • Contact
  • Merken
  • Wettelijke Bepalingen
  • Wedstrijdreglement
  • Evergreen Research Station
  • Technische info
  • Privacy en cookies
  • Cookie voorkeuren aanpassen

© 2025 Evergreen Garden Care – Alle rechten voorbehouden.

Evergreen Garden Care Belgium bvba sprl,
Dieptestraat 2 bus 11, 9160 Lokeren, België
Roundup® is een geregistreerd handelsmerk en gebruikt onder licentie

Flag of België Landkeuze
A local version of The Love The Garden website exists

Switch over if you want to find gardening products and brands available in your country.

Combined ShapeCombined Shapeicon--plusGroup