Wat zijn de tuintrends?

Heb je plannen om je tuin aan te pakken? Heb je hiervoor inspiratie nodig? Dan ben je bij Ilovemygarden, op het juiste adres met een overzicht van de tuintrends. Wat zijn de huidige trends voor de tuin? We kunnen dit kort samenvatten: groen, milieuvriendelijk, een rustgevende tuin om in te leven als verlengstuk van je woonruimte.

Hoe meer groen, hoe beter

Al enkele jaren is het een stijgende trend naar meer groen in de tuin. Tot enkele jaren terug was het vanzelfsprekend om je tuin volledig te bestraten maar nu groeit het besef dat het niet langer zo kan. Niet alleen helpt het je om het regenwater vlotter weg te krijgen, denk ook aan de vogels en de bijen en ga voor meer groen in jouw tuin. Denk nu niet dat meer groen ook meer werk betekent. Er zijn heel eenvoudige manieren zonder extra werk om meer groen toe te voegen aan je tuin. Kies bijvoorbeeld voor traaggroeiende struiken in je border of voor een groene onderhoudsarme haag. Zo creëer je een heerlijke schuilplaat voor vogels en krijg je meer leven in je tuin. Lees nog meer tips voor minder werk bij de trend ‘onderhoudsvriendelijke tuin’.

Omdat we met steeds meer mensen op een beperkte oppervlakte wonen, komt de ‘tiny garden’ trend als geroepen. Wees verrast hoeveel je al kunt op een enkele vierkante meters als je je groene plek goed aanpakt! Dit kan gaan van je balkon tot geveltuin en van mini-kas tot moestuintafel. Kies bijvoorbeeld een krukje voor je koffietje, een pot of mooie rieten mand met hoge grassoorten en je hebt je eigen groene oase van rust op je balkon, tuin of terras.

Ook in huis is groen hot. Op Instagram, in woonmagazines, overal duiken planten op in het interieur, de urban jungle-trend. Ook als je geen tuin of terras hebt, kun je dankzij planten in huis het ‘groene gevoel’ krijgen. Het huis mag een verlengstuk van de tuin worden en vice versa.

Planten in huis

De vierseizoenentuin verlengt je woonruimte

Altijd buiten, dat is de tuintrend van 2020. Maar jammergenoeg is het niet altijd mooi weer, dus dan klinkt dit niet heel aanlokkelijk. Hier zijn een aantal oplossingen voor: de overkapping, zo verleng je jouw woonruimte en zit je het hele jaar droog. In de herfst en winter zit je lekker beschut en warm bij een terrasverwarmer en in de zomer heb je een schaduwrijke plek om van de tuin te genieten. Plaats er een buitenkeuken in met kookplaat maar het kan ook met een barbecue, pizzaoven, smoker, wok of kook in je eigen tuin met kampeer kookspullen. Laat die winterbarbecue maar komen !

Wil je een tuin die het hele jaar groen is en mooi bloeit? Kies dan voor wintergroene borders met de skimmia, olijfwilg, rhododendron of buxus. Winterbloeiers heb je met de winterjasmijn, toverhazelaar, viburnum en de favoriete helleborus.

De klimaatbestendige & watervriendelijke tuin

We weten het allemaal: het klimaat verandert, we krijgen meer extremen: lange periodes van droogte, hevige regenbuien, warme winters. Daar speelt deze tuintrend op in. Je kiest ervoor om je tuin aan te passen aan het veranderende klimaat.

Slimme oplossingen voor water

Klimaatbestendige tuinHet is een goed idee om water op te vangen, het komt bij droogte zeker van pas. Gebruik een regenton, laat een dakgoot uitmonden in een vijver of gebruik een bewateringssysteem. Op vaste verhardingen kan het regenwater moeilijk weg, dat kan voor wateroverlast zorgen. Leg daarom niet je hele tuin vol met verharding. In borders, op het gazon, maar ook op bodembedekkers zoals grind, leisteenschilfers of sierschors is het risico minder. Je terras leg je aan met een lichte daling richting het gazon of naar de borders toe, zo kun je plassen voorkomen. Werk met afvoerputjes of goten als je grond weinig water opneemt. Er bestaan ook natuurlijke oplossingen zoals een grindkoffer of infiltratievlak die ervoor zorgen dat het water rustig kan wegzakken.

Klimaatbestendige tuin

Beplanting

Creëer schaduw door het planten van bomen. Op warme dagen geniet je heerlijk van de schaduw. Op regenachtige dagen dan nemen de bomen veel water op, waardoor je minder snel last hebt van wateroverlast. Pas de beplanting in je tuin aan en hou daarbij rekening met de natte en droge, zonnige en schaduwplekken in je tuin zijn. Zo kan een plant die niet tegen natte voeten kan, beter niet in een border staan waar veel regenwater wordt afgeleid.

Duurzame & milieuvriendelijke materialen

Bij een grondige verbouwing van je tuin, wil je er uiteraard zo lang mogelijk kunnen van genieten. Daarom kies je best voor duurzame materialen, ze zijn meestal iets duurder maar ze blijven langer mooi zodat je ze dus niet hoeft te vervangen. Beter voor de portemonnee maar ook voor het milieu dus. Als je kiest voor hout, let dan op de duurzaamheidsklasse om te rekening te houden hoe lang het hout kan meegaan. Ook thermisch gemodificeerd hout kan een geschikte oplossing zijn. Door een milieuvriendelijke behandeling krijgt minder duurzaam hout een langere levensduur.

De onderhoudsvriendelijke tuin

We hebben het allemaal (te) druk en dit heeft ook invloed op de tuin. Een tuin kan veel onderhoud vragen. Tuinieren kan ontspannend werken maar er zijn meestal ook genoeg andere dingen om te doen… Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin die je de komende jaren veel werk zal besparen? Hou dan in je tuinplannen dan rekening met de volgende tips.

Bodembedekkers & trage groeiers

Daar waar planten staan, groeit niks anders, ook geen onkruid. Bodembedekkers zijn dus ideaal om onkruid te voorkomen. Ook grind is hiervoor een goede opties. Dit hoef je alleen af en toe te harken. Kies bij het kiezen van planten voor je tuin, voor beplanting die je niet vaak hoeft te snoeien. Als haag snoei je een liguster 2 keer en een taxus maar één keer per jaar. Kies je voor groenblijvende planten, bomen of heesters, dan heb je geen bladverlies al in het najaar en moet je de bladeren niet opruimen. Dat is ook weer een klusje minder.

Duurzame materialen

Duurzame materialen moet je niet zo dikwijls te vervangen. Neem als voorbeeld houtsnippers en cacaodoppen. Houtsnippers zijn veel goedkoper, maar verteren binnen een aantal jaar. Cacaodoppen zijn een grotere investering, maar zijn gaan veel langer mee. Al aan het voordeel van gladde terrastegels gedacht? Op tegels voor je terras met een gladde bovenlaag krijgen algen en groene aanslag bijna geen kans, gladde tegels kun je veel makkelijker netjes te houden. Dat is dus ook alweer werk gespaard.houten terras

Robotmaaier

Automatisatie steekt overal de kop op, dus ook in de tuinsector. Zo is de robotmaaier al meer en meer ingeburgerd, het aanbod is sterk uitgebreid en de prijzen zijn lager geworden. Dankzij slimme sensoren rijdt de robot om alle obstakels heen. En hij maait enkel in jouw tuin, niet bij de buren...

De ontstress-tuin

Steeds meer mensen hebben last van stress op het werk. Stress kan negatieve gevolgen hebben, van burnout tot andere ernstige ziektes. Het is daarom heel belangrijk dat je kunt ontspannen. Je tuin heeft een kalmerend effect en kan je daarbij helpen. Je tuin is immers de perfecte plek om te onthaasten en altijd in de buurt als jij thuis bent. Bij een ontstress-tuin denk je misschien meteen aan een jacuzzi, sauna of wellness . Maar dit is geen must. Als je de ruimte hebt, kun je een jacuzzi of sauna neerzetten. Soms is dit haalbaarder dan je denkt, er zijn immers ook opblaasbare jacuzzi’s. Kijk eens op een tweedehandssite of je een goede kans ziet. Uiteraard kun je hier ook heel ver in gaan en enorme units plaatsen.

houten terras

Tot rust komen en  ontspannen, dat is het uitgangspunt van deze tuintrend. De tuin wordt een oase van rust waar je helemaal zen kunt zijn en je weer kan opladen na een drukke dag. Codewoord is rust en eenheid. Dus geen schreeuwerige kleuren of harde vormen, maar wel zachte tinten en organische materialen die een eenheid vormen. Ook de beplanting heeft zachte kleuren, subtiele bloemen en fijne bladstructuren.natuurtuin

natuurtuin

Een mooie houten terras maakt deze nieuwe tuintrend helemaal af. Ook kun je met ovalen of ronde vlonders werken en deze uitsparen en daar een mooi vijverelement of beplanting in plaatsen. Je creëert een rustige sfeer met tuinmeubilair in wittinten of een lichte kleur, gemaakt van lichte, transparante materialen.

Hangmanden met planten aan de dakoversteek geven je tuin een huiselijke en extra groene uitstraling. Je kunt ook mooie ronde rieten manden als bloempotten plaatsen met daarin hoge, bloeiende grassen. Ruisend riet werkt heel rustgevend, ze vormen de buffer tussen de drukke buitenwereld en jouw zen-tuin.

Onthaasten in het groen
Groen in je tuin werkt onthaastend en vermindert stress. Geniet van de zon op je gezicht en neem rustig de tijd om buiten te zitten. Maak een lekker zitplekje tussen het groen waar het lekker ruikt. Kies als beplanting lavendel of seringen. Denk hoe rustgevend het geluid van de wind tussen grassen kan zijn, het geluid van vogels of van zacht kabbelend water. 

Yoga
Wist je dat rustig bewegen helpt om je stress te verminderen? Ook dat kan je in je tuin toepassen. Zelfs als je niet veel ruimte hebt kun je een matje op de grond leggen en yoga-oefeningen doen. Heb je een terrasoverkapping of een tuinberging? Daarin kan perfect een hometrainer zetten. Denk in kleine oplossingen, die kunnen een groter verschil maken dan je denkt...

Meer over dit thema