Feest in de tuin!

Een verjaardag, een bruiloft, de start van de zomer, de weegschaal die 3 kg minder aangeeft … Er is altijd wel een reden voor een party! Het goede nieuws is dat we in juni elk feestje buiten kunnen vieren. Maar is jouw tuin helemaal klaar voor het feestgedruis? ‘I love my garden’ vertelt hoe je zorgt voor een prachtig groen gazon en kleurrijke bloemen. En natuurlijk fluisteren we je ook nog wat tips in voor easy to make tuindecoratie en zomerse hapjes.

Geef je gasten een warm welkom

Heb je binnenkort een of meer feestjes in je tuin gepland? Het is toch veel leuker om je gasten te ontvangen in een schone, groene en fleurige tuin. Wees daarom voorbereid en zorg dat je tuin er tiptop uitziet. Maar denk ook al eens na over food en decoratie. Met onze tips maak je in een handomdraai de mooiste accessoires. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens voordelig.

Begin bij het begin: het gazon

Werp een kritische blik op je tuin en verwijder alles wat niét thuishoort op een sfeervol tuinfeest. Denk bv. aan blaadjes of ander tuinafval en speeltjes van huisdieren of kids. Vergeet ook je terras niet! Ga met een bezem over de tegels en verwijder alle onkruid in de voegen. Geef eventueel je tuinmeubelen een sopje en check of de zitkussens schoon zijn.

Is je tuin opgeruimd? Dan kan je het gras maaien. Een ideale lengte is 3 à 4 cm. Let erop dat je het gras niet te kort maait, zodat het niet uitdroogt en je het risico op kale plekken, onkruid en mos beperkt. Zijn er al kale plekken te bespeuren in je tuin? Met Substral Patch Magic lap je de kale plekken in je gazon binnen 5 dagen weer op. Wil je ook groener gras? Gebruik Substral GreenMax en binnen 3 dagen kan je genieten van een groener grastapijt!

Creatief met bloemen

Bij een feest in de tuin horen natuurlijk ook prachtig bloeiende bloemen en planten. Geef ze een duwtje in de rug met een beetje meststof, zoals Substral universele tuinmest. Deze magnesiumhoudende mest is ideaal voor alle sierteelten en stimuleert een mooie, volle bloei. Knip eventueel een paar mooie knoppen af en gebruik ze als tafeldecoratie. Je kan je bloemen in vaasjes of lege flessen/potjes zetten, maar het kan ook creatiever. Hang je bloemen bv. op zoals een guirlande, zet ze in lege flesjes die je ophangt in een boom, decoreer er je cocktails mee of gebruik bloemetjes om je servetrolletjes mee op te fleuren.

Een grote bloembol kan een mooi, hangend decoratiestuk zijn. Deze eyecather kan je makkelijk zelf maken met een steekschuim in bolvorm. Bloemen met stevige stelen, zoals lelies, kan je rechtstreeks in het schuim duwen. Als je het steekschuim eerst even in water legt, zuigt deze zich helemaal vol met water en gaat je bloemstuk nog langer mee.

Onweerstaanbare doe-het-zelf ideetjes

Heb je de smaak te pakken en sta je te springen om het feest in je tuin aan te kleden met eigen creaties? ‘I love my garden’ heeft een paar inspirerende en budgetvriendelijke tips voor je verzameld:

  • gebruik bruin kaftpapier of bakpapier als tafelkleed en laat je gasten erop tekenen
  • leg geen saaie tafelloper, maar gebruik een fleurig strookje cadeaupapier
  • houd je drankjes koel met bevroren bessen i.p.v. ijsblokjes
  • vul een kruiwagen met ijs en leg er je drankjes in
  • serveer je salades in kartonnen frambozen- of bessenbakjes op vloeipapier

Hapje van de zomer

Ook zomerse hapjes mogen niet ontbreken op je tuinfeest. Heb je een moestuin? Oogst dan kleurrijke groenten & fruit en maak er een frisse salade mee. Denk bv. aan sla, radijzen, worteltjes, courgettes, tomaten, appels en kruiden

Maak sangria met rozenblaadjes

Op een zwoele zomeravond gaat een glaasje sangria er altijd in! Je presenteert je glazen en schenkkannen extra feestelijk door er rozenblaadjes in te strooien. Gebruik hiervoor uiteraard onbesproeide en onbehandelde rozen. Pluk de blaadjes in de ochtend, dan geven ze de meeste geur af. Wil je de rozensmaak toevoegen aan je sangria, maak er dan eerst een siroop van. Dit doe je door 1 kopje gewassen rozenblaadjes te mengen met 1 kopje suiker (of alternatieven zoals ahornsiroop en agavesiroop), 1 kopje water en een theelepel citroensap.

Om rozensangria te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 fles rosé
  • 1/4 tot 1/3 kop rozensiroop
  • 1/4 tot 1/3 kop bloemenlikeur zoals St. Germaine
  • 1 à 2 eetlepels verse, gewassen rozenblaadjes
  • eventueel muntblaadjes als versiering

Breng de ingrediënten voor de siroop zachtjes aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Laat de rozenblaadjes zeker 12 tot 24 uur weken en filter ze er dan uit. Giet vervolgens alle ingrediënten in een kom en laat het drankje zeker 2 uur in de koelkast staan voordat je het opdient in grote glazen schenkkannen met ijsblokjes. Santé!

Meer over dit thema