Help de egels in je tuin

Stekelige vriendjes

Wie houdt er nu niet van koddige egels en hun spitse neus, kleine oogjes en honderden stekeltjes? Maar egels zijn niet alleen schattig, het zijn ook zeer nuttige diertjes. Als er voldoende groen aanwezig is, kan je ze vaak vinden in jouw tuin waar ze knabbelgrage insecten, slakken, kevertjes en wormen opeten. Lees hieronder wat je kan doen om van je tuin een aangename egelhuis te maken.

Ongediertebestrijder

Je honden en katten zijn misschien geen fan van egels, maar ze hebben wel degelijk een nut in je tuin. Ze blijven gelukkig braaf van je groenten en fruit af, maar verorberen wel rupsen, wormen, slakken, kevers en duizendpoten. Zo kunnen de insecten en andere vervelende beestjes geen schade meer aanrichten in je (moes)tuin.

Maak van je tuin een egelparadijs

Wacht je op bezoek van egels in je tuin? Hier zijn enkele tips om het aantal stekelige bezoekers te verhogen:

  • Voorzie water, (vochtig) voedsel en de nodige beschutting
  • Vermijd het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in je tuin of kies biologische producten. Egels eten namelijk heel wat insecten en slakken. Als je hun voedsel vergiftigt dan vergiftig je ook de egels.
  • Zorg dat egels zich gemakkelijk kunnen verplaatsen tussen jouw tuin en de omringende tuinen. Plaats dus een haag of voorzie doorgangetjes in je omheining van ongeveer 15 op 15 cm.
  • Egels kunnen wel zwemmen, maar verdrinken vaak als de randen van tuinvijvers te hoog zijn. Leg een loopplankje zodat egels veilig uit de vijver kunnen klimmen.
  • Wees in de winter voorzichtig als je bladeren of compost gaat scheppen. Egels houden daar vaak hun winterslaap.

Bouw een logeerplaats

In de herfst, als het kouder wordt dan 10°C, maken egels hun nest klaar om in winterslaap te gaan. Daarvoor zoeken ze liefst een droge, beschutte plek en bekleden die met droge bladeren, takken, gras en mos. Wilde tuinen zijn dus een ideale uitvalsbasis voor egels, ze verstoppen zich namelijk graag in composthopen, struikgewas of tussen afgevallen bladeren, boomstronken en takken. Egels zullen dus minder vlug hun nest maken in ‘nette’ tuinen, maar als je toch graag een slaapplaats wilt voorzien voor egels kan je een egelhuis kopen of je kan er gerust zelf een maken.

Voorzie maaltijden

Wat egels eten is sterk afhankelijk van het seizoen. Normaal eten ze wormen en insecten die ze in het bos kunnen vinden. In het voorjaar staan er vooral rupsen, kevers en regenwormen op het menu. In de zomer en het najaar geven ze de voorkeur aan seizoens-insecten zoals oorwormen, kevers, duizendpoten, wormen, pissebedden en kleine slakken. Egels verkiezen over het algemeen ook zachte, ongewervelde dieren boven meer krokante kevers.

Een gevarieerde tuin met een paar onbewerkte stukjes biedt normaal gezien genoeg voedsel voor egels. Maar je kan ook extra voedsel voorzien zoals honden- of katteneten, meelwormen, ongezouten pindanootjes of rauwe eieren gemengd met pindakaas, spek of muesli. Je kan ook kiezen voor de voedselmengeling in jouw tuincentrum. Met het extra eten kunnen ze meer reserve opbouwen voor tijdens hun winterslaap. Geef ze wel absoluut geen koeienmelk. Die kunnen ze maar gedeeltelijk verteren, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden of zelfs doodgaan. Water en kattenmelk kunnen dan weer geen kwaad.

Wat kan je nog doen?

Wil je graag weten wat je nog kan doen voor de egels in je tuin? Schrijf je in op onze nieuwsbrief op breng een bezoekje aan je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts geven je met veel plezier meer tips.

 

Meer over dit thema