Bloembollen voor blije bijen

Met lentebloembollen zorg je al vroeg voor interessante voedselfabriekjes in je tuin. De eerste bijen en hommels worden immers al wakker in februari: vanaf een temperatuur van 9°C vliegen ze uit, op zoek naar de allereerste nectar en stuifmeel. Maar in de meeste tuinen valt er op dat moment amper wat te rapen.

Vooral kleine, natuurlijke bolletjes zijn het interessantst voor bijen, en laten die nu net ook de makkelijkste van alle bloembollen zijn. Je plant ze één keer en laat ze dan rustig 'verwilderen' en uitbreiden, met elk jaar meer bloemen als gevolg. Je kunt ze makkelijk kwijt onder hagen, tussen struiken, in de borders of in het gazon: ze brengen er kleur maar worden nooit te hoog en storen niet.

Vijf maanden nectar en kleur

Plant niet eender wat: bijen zijn selectief. Je kunt zelf je mengeling samenstellen of een speciaal bloembollenpakket voor bijen kopen, dat is samengesteld door bijenhouders. Zo'n pakket bevat een mix van lentebloeiers die de tuin bijna vijf maanden lang, van februari tot half juni kleur en nectar geven.

De meest dankbare bloemen voor bijen zijn krokussen (waaronder de prachtige paarse 'Ruby Giant' en 'Whitewell Purple'), blauwe druifjes, anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), botanische tulpjes (Tulipa linifolia) en de imposante en fascinerende Bulgaarse ui (Nectaroscordum). Al deze bollen staan er om bekend veel nectar en stuifmeel te produceren. Combineer ze eventueel met andere interessante bloembollen voor bijen zoals vogelmelk (Ornithogalum umbellatum), wilde hyacinten (Hyacinthoides non-scripta) en sterhyacinten (Scilla siberica).

September en oktober zijn excellente bollenplantmaanden. Graaf een plantgat en plant de bloembollen met het puntje omhoog, en drie keer zo diep als de hoogte van de bol. Strooi een handvol bodemverbeteraar beneden in het plantgat en geef meteen na het planten water. Plant niet hier en daar een bol maar leg meteen flinke groepen aan van 20 tot 100 bollen bijeen, dat maakt het de bijen een stuk gemakkelijker. Niet alleen de bijen zullen ervan genieten!

 

Meer over dit thema