Lok bijen en vlinders naar je tuin

Bijen en vlinders zijn niet alleen prachtige insecten, maar ze zijn ook heel nuttig. Deze vlijtige beestjes bestuiven namelijk de bloemen van alle planten die ze bezoeken. Zo kunnen wij genieten van grotere, mooiere en meer (smaakvolle) groenten en fruit. Maar ook de natuur profiteert, want sommige planten hebben kruisbestuiving nodig om te overleven. Wil jij de bijen en vlinders vooruithelpen en zo de bestuiving in stand houden? Zorg er dan voor dat je tuin bij- en vlindervriendelijk is. ‘I love my garden’ vertelt je hoe je dat doet.

‘Steek’ een handje toe

Als we de biodiversiteit in stand willen houden, hebben we bijen en vlinders nodig. Zo simpel is het. Deze vlijtige insecten zijn een onmisbare schakel in de voortplanting van sommige planten, zoals wilde kers, bosbes, lijsterbes, heide en salie. Door de bijen en vlinders in je tuin een warm welkom te geven, help je dus niet alleen jezelf.

Het nut van vlinders en bijen

We weten allemaal dat bijen honing en was produceren, maar deze beestjes hebben een nog groter nut: bestuiving. Bijen bestuiven wel 1/3e van alle groenten en fruit, waardoor we kunnen genieten van een rijkere oogst. Onze aardbeien, frambozen, peren, appels, rapen en komkommers zijn groter, smaakvoller en mooier dankzij deze vlijtige dieren. Ook vlinders bestuiven elke bloem die ze bezoeken in je tuin en dragen zo een flinke steen bij aan de kwaliteit van onze voeding.

Wist je dat …

… honingbijen wonderlijke beestjes zijn? Ze zijn niet alleen mooi en nuttig, maar:

  • uit onderzoek blijkt dat ze hoeken kunnen berekenen en weten dat de aarde rond is
  • gaan niet altijd dood als ze andere dieren een steek geven
  • krijgen taken toegekend op basis van hun leeftijd
  • kunnen de wereld rondvliegen op 100 gr honing
  • zijn koudbloedig en kunnen dus zelf geen lichaamswarmte produceren
  • weten dat de koningin zal sterven wanneer ze haar feromonen niet meer ruiken
  • veranderen van gedrag na een koninginwissel

Tover je tuin om in een bijenparadijs …

Wil je bijen een warm welkom heten in je tuin, dan kan je een paar dingen doen om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo kan je bijen aantrekken met planten zoals lavendel, bieslook, hemelsleutel, salie en vingerhoedskruid. Onthoud dat bijen vooral gek zijn op gele, witte, blauwe en paarse bloemen. Denk bv. aan krokussen, dahlia’s, geraniums, hyacinten en rozen. Wees voorzichtig met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en ga voor ecologische producten van Naturen als je bladluis en andere plagen tegen wilt gaan.

Een andere tip om de bijen in je tuin te houden, is ze een nest aanbieden om te overwinteren. En nee, niet alle bijen wonen in een bijenkorf! Je kan zelf een klein ‘hotelletje’ maken van natuurlijke materialen. Neem bv. een stuk timmerhout en boor er gaten in van ongeveer 1,2 cm breed. Of bevestig een blik aan een boom en vul het met holle bamboestokken. Plaats je bamboehuisje op 90-180 cm hoogte. Een andere manier om holle stokken te gebruiken, is ze bundelen met een touw en aan boomtakken hangen.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook kant-en-klare nestkastjes en bijenhotels te vinden in je dichtstbijzijnde tuincentrum.

… of maak van je tuin een vlindertuin

Ook vlinders houden van kleurrijke bloemen en worden vooral aangetrokken door rode, gele, oranje, roze en paarse bloemen in je tuin. Sommige vlinders bezoeken veel verschillende soorten planten, terwijl andere het houden bij 1 of 2 plantensoorten. Populair zijn bloemen zoals margrieten, paardenbloemen, zonnebloemen, vergeet-mij-nietjes, duifkruid, grote kattenstaart en koninginnenkruid. Natuurlijk mogen we ook de vlinderstruik niet vergeten! Deze nectarrijke plant heeft zijn naam niet gestolen. Vlinders kunnen namelijk moeilijk wegblijven van zijn lichtpaarse bloemetjes. Heb je geen grote tuin? Geen nood! Vul gewoon een paar bloembakken met 1 of 2 vlindervriendelijke planten.

Behalve voedsel hebben vlinders ook nood aan water, een schuilplaats en een nest. Ze hebben geen waterbakje nodig, maar halen vocht en mineralen uit vochtrijke grond. Je kan bv. een met zand gevulde pot begraven in de grond en deze vochtig houden. Vlinders houden ook van de zon. Help ze zonnebaden door een platte steen te voorzien in je tuin. Of vlinderhotels, die vallen ook goed in de smaak bij kinderen en zijn de ideale basis voor een leuke, educatieve middag in de tuin!

 

Meer over dit thema