Mos in je gazon? Doe er wat aan.

Niets zo vervelend als mos in je gazon. Elke lente en herfst duikt het probleem weer op, zeker als het gras op een slecht gedraineerde bodem of in de schaduw moet groeien. Je kan het mos wel bestrijden maar als de groeiomstandigheden van je gazon niet verbeteren, blijft het probleem terugkomen.

Mos is niet één plant maar de naam voor een verzameling voorhistorische, niet-bloeiende planten. Op een plek waar ze niet gestoord worden, kunnen ze zich snel, als een sponsachtige massa verspreiden. Die vermeerdering gebeurt via miljoenen microscopisch kleine sporen op de blaadjes, die via het regenwater van de moederplant wegdrijven.

Mos in je gazon duidt op een aantal problemen:

  1. De bodem blijft (te) lang nat
  2. Er is te weinig voeding aanwezig
  3. De grond is dicht geslempt en bevat onvoldoende organisch materiaal
  4. Je gazon wordt te kort gemaaid; soms zelfs tot op de blote aarde
  5. De plek krijgt onvoldoende zonlicht

Om mos in je gazon aan te pakken is het van belang dat je de structurele problemen van de plek aanpakt, zoniet dan zal mos blijven terugkomen via de sporen die op de bodem achterblijven. Met onderstaand stappenplan geraakt je mosprobleem echt opgelost.

Stap 1. Bestrijd het mos, Maai verstandig

Hoe hoog staat je gazonmaaier ingesteld? Een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Maai nooit korter dan 2,5 cm; een gazon van 3 of 4 cm lang oogt net zo mooi en geeft mos geen kans. Maai regelmatig - minstens eens per week in het hoogseizoen - zo moedig je het gras aan om mooi breed uit te groeien. Dit is ons maaischema:

  • Maart: elke 2 weken, 3 tot 4 cm hoog
  • April: elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
  • Mei-augustus: minstens eens per week, niet korter dan 2,5 cm
  • September-oktober; elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
  • November-december: alleen bij zacht weer, 3 tot 4 cm

Stap 2. Draineer

Verbeter de drainage zodat de bodem niet doorlopend nat blijft. Maak (bij voorkeur in de lente) gaatjes over de hele oppervlakte van je gazon. Zo breng je extra lucht in de grond, kan het water makkelijker weglopen en slibt de bodem minder snel dicht. Dat kan op 2 manieren. Heb je weinig mos in je gazon, prik dan met een riek elke 15 cm zo diep mogelijk in de grond.

Bij ernstige en steeds terugkerende mosproblemen kan je beter een speciale beluchter gebruiken; die trekt op regelmatige afstand stukjes aarde uit. Borstel ze weg en vul de gaatjes met een goede bodemverbeteraar. De bodemverbeteraar zit vol organische stof en bezorgt je gazon een echte opkikker. Het stimuleert de wortels van de grasplanten om dieper te groeien, waardoor je gras er dikker en gezonder gaat uitzien.

Probeer je gazon in de zomer niet te besproeien. Ligt het er toch helemaal verdord bij, doorprik dan eerst de bodem met een riek. Zo kan het water ook effectief in de grond lopen in plaats van nutteloos weg te vloeien (of op het terrein te blijven staan en zo de bodem nog meer dicht te slaan). Gazons die regelmatig onder water staan, kunnen wel een goede afvloeiing gebruiken om van al dat overtollige water verlost te raken.

Het makkelijkst is een verzinkput op het laagste punt van je gazon. Graaf een gat van 60 cm² en 1 m diep. Leg op de bodem een laag van 60 cm grof steengruis of gebroken bakstenen, daarboven 15 cm fijner steengruis en grind en werk af met een goed doorlatende, zanderige laag grond. Blijkt zo’n putje onvoldoende om het water tijdig te evacueren, graaf dan extra draineringgrachtjes van zo’n 30 cm diep en vul ze met grind. Zo kan het water makkelijker naar de verzinkput lopen.

Stap 3. Weg met die schaduw

Probeer van de bomen in of rond je gazon wat taken weg te halen en snoei je haag een stuk korter zodat de donkere hoekjes van je gazon meer zonlicht krijgen. Zon en wind drogen de bodem sneller uit waardoor de plek weer veel minder aantrekkelijk wordt voor mos. Krijg je de schaduw niet weg, maak dan van je hart een steen en zet je gazon om in een border met schaduwminnende planten.

Stap 4. Geef voeding

Gras dat honger lijdt, kan nooit een mooi gazon worden. Voorzie het van extra energie met een aangepaste gazonvoeding in de lente, in de zomer en een derde keer in de herfst – zo krijg je je gazon er weer helemaal bovenop. In de lente gebruik je Substral Gazonmest Economic, wat extra voedingselementen bevat die geleidelijk vrijkomen, waardoor het aantal maaibeurten niet stijgt. Daarnaast is deze meststof samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen, wat eveneens een postitief effect heeft op de bodemstructuur. Ideaal is ook de combinatie zoals Substral Anti-mos en Gazonmest

Stap 5. Verlucht

Ga in de herfst met een speciale beluchtingsvork over je gazon en borstel bodemverbeteraar in de gaatjes. Er mag gerust nog een dun laagje bovenop je gazon blijven liggen; de wormen trekken het met plezier de bodem in. Vooral magere, heel lichte, zanderige bodems varen er wel bij.

Stap 6. Zaai bij

Na een intense antimosbehandeling kan je gazon hier en daar lege plekken vertonen; de vroege lente (april) of de herfst (oktober) zijn ideaal om het hier en daar opnieuw in te zaaien. Hark de bovenste grondlaag los, maak de grond heel fijn en strooi lichtjes Substral Gazonherstel uit. Bedek met een laagje compost of bodemverbeteraar, druk goed aan en hou de plek vochtig tot het zaad kiemt.

Vind je het te omslachtig, zaai dan de kant-en-klare Substral Patch Magic. Deze unieke mengeling van graszaad, meststoffen en potgrond op basis van kokosvezel laat je gras al binnen 5 dagen kiemen. De meststof zorgt dat het gras zich optimaal kan ontwikkelen en de potgrond rond de zaden vertelt je wanneer het tijd is om water te geven. Kleurt het lichtbruin, dan moet je sproeien tot de plek er weer donkerbruin bijligt. Ziet je hele gazon er armtierig uit, zaai dan in het bestaande gazon een extra laag Substral Gazonherstel een paar weken later zal je al beloond worden met een dik, donkergroen gazon dat sterk genoeg is om tegen het mos op te tornen.

 

Meer over dit thema