Een dierenparadijs in je achtertuin
Ben je geen fan van strak aangelegde tuinen, maar heb je het liever ‘au naturel’, dan is een biotuin misschien wel iets voor jou. Een biotuin respecteert natuur, milieu en dier. Je creëert als het ware je eigen stukje natuur in je achtertuin. Welke planten kies je? Hoe trek je dieren aan? Voor welke decoratie kies je? ‘I love my garden’ legt het allemaal uit. Want in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het ontwerp van een natuurlijke tuin uiterst weloverwogen.
Biotuinen worden vaak geassocieerd met wilde tuinen of onverzorgde tuinen, maar niet is minder waar. Het design is minder strak en gestyled, maar de invulling moet je zorgvuldig bepalen om een perfecte biodiversiteit te bereiken.
Denk na over je ontwerp
Voordat je als een wildeman begint te tekenen, snoeien, planten en zaaien, is het goed om even stil te staan bij het ontwerp van je biotuin. Je wilt natuurlijk een tuin die je zelf mooi vindt, maar denk ook praktisch. Heb je bv. weinig tijd of zin in tuinieren, kies dan voor bloemen en planten die weinig onderhoud nodig hebben. Heb je kinderen? Hou dan ook rekening met hun leeftijd. Oudere kids spelen graag in hoog gras, maar kleintjes houd je beter in het oog in kort gras. Natuurlijk ben je ook gebonden aan de eigenschappen van je huidige tuin. Denk bv. aan afmetingen, natuurlijke borders en grondsoort. Neem ook eens een kijkje naar de omgeving buiten je tuin en stem je biotuin af op de omliggende natuur.
Welke planten kies ik?
Een gouden regel bij de keuze van planten voor je biotuin: ga voor inheemse exemplaren. Het kiezen voor planten van eigen bodem is heel logisch. Deze soorten horen hier thuis, zijn gewend aan ons klimaat, zijn vaak goed bestand tegen plagen en ziekten én trekken vogels aan. Planten van hier zijn bovendien goedkoper en makkelijk verkrijgbaar. Voorbeelden van inheemse planten en bomen zijn lijsterbes, wilde rozen, meidoorn, vlier, dahlia’s, anemonen, duizendknoop en kogeldistel.
Ook variatie is belangrijk. Creëer een brede vegetatiemix en ga voor een gelaagde begroeiing, zoals je die in een bos ziet. In jouw tuin heb je waarschijnlijk niet genoeg plaats voor een strooisellaag, kruidlaag, struiklaag én een boomlaag, maar je kan wel trapsgewijs werken. Heb je een kleine tuin? Plant dan kleine bomen of struiken zoals fruitbomen, seringen en een hazelaar als bovenlaag. Voor een mini-tuintje kun je klimplanten gebruiken. Die hoogte is essentieel als je vogels wilt aantrekken. Lagere struiken zoals hondsroos, aalbes, zwarte bes, kruisbes en brem kunnen dienen als onderlaag.
Zó trek je dieren aan
De perfecte biotuin is een trekpleister voor dieren zoals vlinders, bijen, libellen, egels, padden en vogels. Dit doe je bv. door de juiste planten neer te zetten. Wil je insecten aantrekken, kies dan kleurrijke en makkelijk te bestuiven bloemen en planten.
Trek je ook graag vogels aan? Je maakt meer kans met bomen met een dichte takken en een ruwe schors, zoals een berk of een knotwilg. Of kies bomen of struiken met besjes; daar zijn vogels dol op. Wil je ze meer voedsel geven, plaats dan een voederhuisje in de tuin. Met die laatste soort trek je vooral egels aan en vogels die hun voedsel in de grond zoeken.
Vlinders zijn insecten en houden dus ook van kleurrijke bloemen die makkelijk te bestuiven zijn. Voorbeelden zijn vlinderstruik, lavendel, aster, rode zonnehoed, kamperfoelie en struikklimop.
Hart voor het milieu
Een biotuin staat gelijk aan een ecologische tuin. Denk aan het milieu en gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen in je tuin. Ook op vlak van tuinproducten heb je keuze genoeg als het gaat om ecologie. Substral heeft een uitgebreid gamma natuurlijke producten; van potgronden, meststoffen en bodemverbeteraars tot bestrijdingsmiddelen. In het tuincentrum bij jou in de buurt vind je hun volledige aanbod.
Bedenk ook dat afval eigenlijk niet bestaat in een natuurlijke biotuin. Tuin’afval’ zoals bladeren, afgestorven planten en snoeiresten zijn niet alleen perfect voedsel voor je bodem, maar ook voor andere planten. Laat de groenresten liggen of meng ze in een composthoop. Sommige resten kan je ook recycleren. Gebruik oude of gesnoeide takken bv. om een omheining te maken, een afscheiding of een schuilplaats voor dieren. Kortere stukjes kan je verwerken in bloemstukjes of gebruiken als opvulling van kaarsenhouders en als bodembedekker.
Natuurlijke afwerking en decoratie
Een biotuin afwerken en decoreren doe je zo natuurlijk en subtiel mogelijk. Installeer bv. geen opvallende hekken of scheidingswanden, maar wel afscheiding in natuurlijke materialen, zoals hout. Ook water is een natuurlijke bron van decoratie in je tuin én de ideale manier om dieren te lokken. Wil je geen vijver aanleggen? Zet dan wel een paar waterschalen in je tuin voor vogels en insecten die houden van een vochtige omgeving. Vooral in de zomer zullen de beestjes je schalen graag als drink- of wasplaats gebruiken. Naast een waterbron kan ook een vuurplaats dienen als een natuurlijk element in je biotuin. Denk aan vuurkorven en -schalen, kaarsen, windlichten, olielampen, fakkels en tonnen.