Laurierhaag
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
Daar is het nieuwe jaar weer! Dit betekent weer het opstellen van nieuwe Nieuwjaarsresoluties. Ga je dit jaar meer sporten, meer tijd doorbrengen met vrienden en familie en minder werken of wil je deze keer een prachtige tuin aanleggen en je planten, bomen, fruit en groenten kweken? Wel, als je voor die laatste optie gaat, dan ben je hier zeker aan het juiste adres. Wij gaan namelijk elke maand dieper in op wat je nu allemaal kunt doen in je tuin en net zoals elk jaar begint I Love My Garden ook met januari. Dit is omdat tijdens de eerste maand van het nieuwe jaar enorm veel te beleven valt in je tuin. Lees dus zeker verder en ontdek wat te doen in de tuin in januari.
Wil je in de lente en zomer kunnen genieten van wondermooie struiken of overheerlijke druiven? Dan moet je in januari al de nodige voorbereiding treffen. Check eerst of je snoeigereedschap er nog scherp uitziet. Goed gereedschap zorgt er namelijk voor dat de snoeiwond zeer eenvoudig herstelt Hoewel je in januari geen bomen of struiken kunt planten, kun je wel overheerlijke groenten en fruit planten. We raden wel aan om die in potten of bakken te planten en die op een vensterbank of in warme serre te zetten. Dit is omdat de nachtvorst de groenten kan aantasten. Wil je in januari genieten van je eigen groenten? Overweeg dan om aan het einde van het voorgaande jaar prei, spruitjes, winterprei, knolrapen, schorseneren, pastinaken, etc. in de grond te steken. Die verdragen de koude wintertemperaturen waardoor je die in januari kunt oogsten.
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...
De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...
De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...
De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...
Voordat we ingaan op welke bomen en struiken je moet snoeien in januari, geven we je eerst wat aandachtspunten mee die je in het achterhoofd moet houden bij het snoeien. Zo mag je nooit snoeien als het vriest of net gevroren heeft, want de vorst en koude temperaturen kan namelijk je net gesnoeide en jonge struiken aantasten. Zoals je verderop zult opmerken, is januari de maand waarin je vooral struiken en bomen moet snoeien die hun bladeren verliezen zoals bijvoorbeeld de haagbeuk, blauwe regen, etc. Zo kun je ook lavendel snoeien in januari. Heb je fruitbomen -en struiken staan zoals druivelaars? Dan moet je ook je druiven snoeien in januari.
Zoals vermeld moet je in deze maand dus de bladverliezende struiken en bomen snoeien en enkele meest bekende voorbeelden daarvan zijn de:
Maar waarom moet je nu je struiken en bomen in januari snoeien? Wel, het doel is vooral het onderhouden en het weer in vorm krijgen van al dat groen. Er zijn drie types snoeibeurten: de onderhoudssnoei, vormsnoei en fruitbomensnoei.
Tijdens die eerste snoeivorm zul je dode of aangetaste takken, zware takken, etc. afknippen. Hierdoor zul je er niet alleen voor zorgen dat je bomen en struiken gezond blijven, maar ook dat de bomen veilig zullen groeien. Als de bomen net dat tikkeltje te groot worden, dan kan dit namelijk leiden tot gevaarlijke omstandigheden als het bijvoorbeeld hard gaat waaien.
We geven je ook graag enkele praktische tips mee voor de onderhoudssnoei. Zo is het altijd aan te raden om een zeil onder de struik te leggen zodat je de afgeknipte takken zeer gemakkelijk kunt opruimer.
Voordat je aan de snoei van de struiken begint, raden wij ook aan om de kleine plantjes of onkruid te verwijderen, want dan gaat de grote snoei net dat tikkeltje gemakkelijker.
Tijdens de onderhoudssnoei, is het belangrijk om eerst de zijkanten te snoeien en dan naar binnen te werken. Zo bekom je een egaal afgeknipte struik. Nadat je de zijkant geknipt hebt, moet je de onderkant van de struiken bijwerken en daarna is de bovenkant aan de beurt. Zorg er altijd voor dat je de snoeischaar van boven naar beneden beweegt en dat de onderkant van de struiken 10 cm breder is dan de bovenkant. Dit is omdat op die manier zelfs de onderste takken voldoende zonlicht krijgen.
Als je bomen zoals de knotbomen en leibomen snoeit tijdens een vormsnoei, dan zul je de boom in een bepaalde vorm snoeien om die er zo prachtig mogelijk te laten uitzien. Ga je bijvoorbeeld een knotwilg snoeien? Hou er dan wel rekening mee dat je de overbodige twijgen in twee fasen moet afknippen. Eerst moet je de twijg in de buurt van de stam afzagen en pas daarna de twijg op de stam. Dit is omdat de twijg anders de kans loopt om te gaan scheuren en dat iets wat je wilt vermijden. Je wilg verdraagt dit namelijk niet en als dit gebeurt, dan kan dit de groei belemmeren.
Heb je fruitbomen? Dan zul je ook in januari een fruitbomensnoei moeten uitvoeren. Dit is omdat deze snoei de fruitopbrengst zal vergroten en ook om een sterke en evenwichtige boom te verkrijgen. Bij deze snoei moet je de takken waar weinige vruchten aanhangen, takken die naar beneden groeien en een eventuele versplitste takken af te knippen. Je zorgt er ook altijd het beste voor dat je de tak zo’n 10 centimeter van de stam afknipt. We willen je ook nog meegeven dat januari de perfecte maand is om mulch aan te brengen rondom je fruitbomen. Met mulch zoals je snoeiafval, compost, potgrond en verteerde en oude mest zorg je ervoor dat de fruitbomen de nodige voeding krijgen en vermijd je ook dat de grond boven de wortels te veel dichtgroeit.
Heb je prachtige rozenstruiken geplant? Dan wil je ongetwijfeld wondermooie rozen verkrijgen die je tuin in een instant zullen opvrolijken met hun felle kleuren. Om een net afgewerkte resultaat te verkrijgen, is het belangrijk om te kijken of je het scherpste gereedschap hebt. Als je de rozen met een scherpe snoeischaar snoeit, dan zal de snede namelijk mooi glad zijn, waardoor de struiken goed zullen groeien. Gebruik je een bot voorwerp? Dan kan het zijn dat de snijwonden niet glad genoeg zijn en kan het voorvallen dat de rozenstruiken ziek zullen worden.
Hoewel je meestal je rozen voor de eerste keer moet snoeien in maart, kun je gerust je rozen snoeien in januari. Je moet er wel voor zorgen dat je enkel snoeit als de vriestemperaturen overdag achterwege zijn. Anders kan de rozenstruik namelijk beschadigd geraken door de koude. Als je de rozenstruiken gaat snoeien, dan verwijder je de verwelkte bloemen en snij je de doden takken af. Hierdoor krijgen gezonde takken en nieuwe bloemen de kans om te groeien.
Nu je weet waarom en wanneer je de rozen moet snoeien, gaan we dieper in op hoe je nu het beste kunt snoeien? Trek alvast eerst een paar beschermende en stevige handschoenen aan en pak je scherp gereedschap erbij. Het is belangrijk om te weten welke soort van rozen je in de tuin hebt staan want elke soort vereist namelijk een andere aanpak.
Zo moet je bijvoorbeeld bij de struikrozen zoals de Franse rozen en Lions Rose zeer kort terugsnoeien tot op 10 a 15 centimeter van de grond. De takken daarentegen mag je afsnoeien tot op ongeveer 5 centimeter. Zoals je merkt, mag je die soorten zeer goed onder handen nemen. De enige uitzondering zijn de hoge heesterrozen die je tot op 50 centimeter moet afknippen.
Heb je klimrozen zoals de Eden Rose en Red Flame staan? Dan moet je, aangezien deze rozen maar eenmalig bloeien, de takken volledig afsnijden totdat je alleen maar stevige en jonge takken overhoudt. Als je de rozenstruik op deze manier snoeit, dan zul je volgende bloeiseizoen gegarandeerd een groter aantal rozen opmerken aan de struik.
Er kan ook sprake zijn van stamrozen waartoe rozen zoals de Rosa 'Ballerina' en Rosa 'New Dawn' behoren. Dit zijn meestal de uitlopers die aan de onderstam van de rozen groeien. Het is belangrijk om deze stamrozen te verwijderen en dit kun je het beste doen door ze van de boom te scheuren of te trekken. Als je ze van de boom gaat knippen, dan kan het namelijk gebeuren dat deze uitlopers het volgend bloeiseizoen opnieuw zullen verschijnen.
Als laatste bestaan er ook nog bodembedekkende rozen waarvan Stad Rome en Meidiland de meest bekende soorten zijn. Je herkent deze rozenstruiken aan hun buigzame takken die meestal plat op de grond liggen. Hoewel je alle bovenstaande soorten van rozenstruiken elk jaar moet snoeien, moet je deze bodembedekkers maar om de 2 à 3 jaar bijknippen.
Nadat je de rozenstruiken gesnoeid hebt, is het ook belangrijk om die op zeer goede manier te onderhouden, zeker ook omdat rozen zeer snel groeien. Het is belangrijk om de rozen na die eerste snoeibeurt veel rozenmest zoals Substral Naturen Meststof Voor Rozen te geven of wat van deze Substral Meststof Voor Rozen toe te voegen. Dankzij die mest krijgen ze genoeg voeding binnen voor het groeien en zijn ze ook nog beter bestand tegen ziektes en eventuele vriestemperaturen.
Heb je stamrozen geplant? Dan verdienen die net dat tikkeltje meer aandacht en zeker als er koud weer optreedt. Als er sprake is van strenge vorst, dan moet je bijvoorbeeld die rozen beschermen met een plastic zak. Hierdoor geraakt de koude lucht niet aan de rozen en krijgen de rozen toch nog steeds de kans om te ademen. Om ervoor te zorgen dat de rozen goed groeien, moet je ze niet alleen die meststoffen geven, maar ook nog enorm veel water. Zo moet je de rozen bij extreem warm weer elke dag water geven en anders hebben de struiken om de twee a drie dagen water nodig. Als er normale temperaturen zijn, dan hoef je de rozenstruik maar een keer per week te bewateren.