Komkommers
Kraakverse komkommers smaken heerlijk in een salade of op een broodje en zijn door hun zachtheid onlosmakelijk verbonden...
Maart betekent het begin van de lente en ook van een van de leukste periodes in de tuin! De zon schijnt, de temperatuur gaat de hoogte in en de vogeltjes beginnen weer vrolijk te fluiten. Ja, de lentekriebels bestaan echt! Nu dat het warme weer er weer aankomt, komt je tuin helemaal tot leven en als tuinierder beleef je weer de tijd van je leven. De bloemen beginnen te bloeien, je groenten kunnen eindelijk in je tuin gezet worden en de bomen krijgen blaadjes. Ja, maart is een drukke tuinmaand en daarom geven wij je graag een tuinkalender maart vol tips mee over de tuinklussen in maart.
Maart is de maand waarin de tuin voor de eerste keer echt tot haar recht komt. In die maand zul je al prachtige struiken en bomen in bloei zien staan die je moet afsnoeien en kun je ook nog steeds enkele wondermooie struiken planten die in de zomer dan in volle bloei zullen staan. Maart is ook de perfecte maand om je kruidentuin aan te leggen, want je wilt natuurlijk kunnen genieten van overheerlijke kruiden zoals pepermunt en komijn. Wil je tijdens de zomer graag een prachtige gazon verkrijgen? Dan moet je je gazon verticuteren in maart.
Kraakverse komkommers smaken heerlijk in een salade of op een broodje en zijn door hun zachtheid onlosmakelijk verbonden...
Blauwe bosbessen of bosbessen (Vaccinium corymbosum) zijn heerlijk zo uit het vuistje, verwerkt in een muffin en...
Wil je alles te weten komen over frambozen kweken? Ontdek ons praktische advies voor het planten van frambozen in onze...
Met een vijgenstruik of vijgenboom creëer je eenvoudig een mediterrane sfeer in een tuin. Vijgenbomen doen het goed in...
Hou je van tropische planten en ben je een echte liefhebber van avocado of guacamole? Dan moet je zeker eens proberen...
Hou je van fruit en ben je op zoek naar een echte blikvanger in het voorjaar? Dan is een kersenboom ( Prunus avium), met...
De populariteit van koriander in de keuken en de moestuin is de voorbije jaren toegenomen. De plant wordt vooral...
Ontdek hoe je thuis lekkere chilipepers kunt kweken en oogsten … en bespaar meteen tijd en geld!
Basilicum is een kruid dat in elke keuken thuishoort. De plant staat al eeuwenlang in de moestuin, is een van de...
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...
De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...
De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...
De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...
Maart is de perfecte maand voor fruitliefhebbers, want je kunt niet alleen fruit zaaien in maart, maar ook je fruitbomen -en struiken snoeien. Het is daar waar we dieper op gaan ingaan in dit onderdeel.
Wil je fruitbomen planten? Dan kun je daar al in november mee beginnen aangezien de periode november-maart de perfecte plantperiode is. Hoewel maart de laatste maand is waarin je fruitbomen kunt planten, kun je in deze maand gerust nog de volgende bomen en struiken planten:
Zorg ervoor dat je de appelbomen op een zonnige plaats zet, waar ook schaduw aankan. Eerst moet je een put graven dat iets dieper is dan de pot van de boom. Het is aan te raden om de grond rondom het gat los te maken zodat de wortels van de boom goed kunnen groeien. Daarna moet je het gat opvullen met potgrond. Maak de kluit van de boom nat en maak daarna de wortels los. Zet je de boom in het gat en maak het gat dicht. Druk de aarde beter aan door er op te stampen. Zorg ervoor dat de aarde goed rondom de bodem zit, maar dat de wortels nog steeds doorheen de grond kunnen groeien. Voeg ook de Substral Naturen Meststof toe om je appelbomen beter te laten groeien.
Hoewel januari en februari beter geschikt zijn voor het planten van perenboom, kun je die ook nog planten in maart, mits je die goed bijknipt en regelmatig water geeft. Plaats de perenboom in vol zonlicht, want als je die op een schaduwrijke zet, dan blijven de peren klein. Als je de perenboom planten plant, zorg er dan voor dat het gat diep en breed genoeg is en dat de bomen ver uit elkaar staan. Heb je een jonge perenboom gepland? Plaats er dan een steunpaal of structuur naast als steun voor de boom. Daarna moet je net zoals bij de appelbomen, een gat graven, water geven en het gat terug vullen met de grond en dan goed aandrukken.
Aardbeien planten in maart doe je het beste in plantenbakken, want als je ze in de tuin zet, kan het zijn dat de aardbeien gaan woekeren. Kies eerst een zonnige plek uit want aardbeien houden van veel zonlicht. Doe dan deze universele potgrond in je plantenbakken. Maak er gaten in en plaats de aardbeiplanten op voldoende ruimte van elkaar. Als laatste moet je de gaten terug bedekken en je kunt eventueel ook wat stro toevoegen om verrotting te voorkomen.
Maart is niet alleen de periode waarin je nieuwe fruitbomen kunt planten, maar ook kunt snoeien. Je appelboom snoeien in maart gebeurt op dezelfde manier als het snoeien van een perenboom. Heb je jonge bomen staan? Dan is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk fruit aan de uiteinde van de takken zit. Als er te veel fruit aan het einde van de takken hangt, dan kunnen de takken afbreken. Zorg ervoor dat als je deze fruitbomen snoeit, je takken verkrijgt die zo schuin mogelijk omhoog groeien. Hierdoor zul je sterkere takken verkrijgen. Heb je oudere bomen? Dan moet je die snoeien om ze terug in vorm te krijgen en zeker als je een fruithaag wilt ontwerpen. Snoei doden takken, takken die te veel doorhangen, etc.
In maart kun je ook rozenstruiken in je tuin zetten. Ben je een rozenliefhebber en wil je een struik planten? Lees dan verder, want we geven je tips mee over welke rozen je kunt planten in maart en hoe je je rozen moet snoeien.
Rozen hebben minimaal 4 uur direct zonlicht per dag nodig en daarom moet je ze op een verlichte en warme plaats zetten. Nadat je de perfecte plaats gekozen hebt, graaf je een gat dat vijf keer zo groot is als de pot waarin de roos stond. Gebruik voedingsrijke en goed drainerende grond die vol meststoffen zit zoals de Substral Naturen Meststof.
Haal de roos uit de pot en haal de wortels uit de kluit zodat ze lucht kunnen krijgen. Plaats de kluit in het midden van het gat en gooi daarna de grond terug dicht met aarde en potgrond. We raden aan om nog wat extra meststoffen toe te voegen aan de grond zodat de struiken beter zullen groeien. Daarna wordt het tijd om de struiken ongeveer 10 liter water te geven.
Nadat je de rozen hebt gepland, moet je die op de meest optimale manier verzorgen en onderhouden. Aangezien je de rozen tijdens het planten in een keer veel water gegeven hebt, moet je de struiken alleen maar bewateren tijdens langere droogteperiodes. Rozenstruiken hebben veel voeding nodig dus haal genoeg meststoffen en korrels in huis. Ook mulchen zorgt ervoor dat de rozen er schitterend uitzien. Dit is omdat dankzij het mulchen het water en de warmte beter vastgehouden worden in de grond.
Nu je weet hoe je rozen moet planten, leren we je ook hoe je je roos moet snoeien in maart. Voordat je begint te snoeien, is het belangrijk om te checken of je snoeischaar nog scherp genoeg is, want zo maak je gladde en mooi afgewerkte snijwonden. Hoe je je rozen moet snoeien, hangt af van welke soort rozen je hebt staan. Hoewel je in de tuin verschillende rozen kunt terugvinden, zijn de meest populaire soorten de:
Heb je eenmalige bloeiende klimrozen staan? Dan snoei je die het beste bijna volledig terug totdat je alleen maar jonge takken overhoudt. Als je oudere en dode takken verwijdert, dan zorg je ervoor dat de rozen er prachtig gaan uitzien.
Deze rozenstruiken hebben soepele twijgen die plat op de grond liggen en deze moet je maar om de 2 a 3 jaar snoeien.
Struikrozen kun je gerust zeer kort terugsnoeien tot op 10 centimeter a 15 centimeter van de grond. De takken mag je afsnoeien tot op 5 centimeter. Struikrozen zijn onder andere miniatuurrozen, heesterrozen en trosrozen. De hoge heesterrozen behoren ook tot deze categorie, maar deze vormen een uitzondering. Je mag deze rozen namelijk alleen maar afsnoeien tot op ongeveer 50 centimeter.
Hoewel je bij de voorgaande rozen telkens een snoeischaar moet gebruiken, is dit bij de stamrozen niet het geval. Je moet de 'valse scheuten' die je ziet verschijnen namelijk gewoon afscheuren. Als je ze afknipt, dan kan het zijn dat het volgend jaar weer van die ‘valse scheuten’ ontstaan.
Als je nieuwe kruiden in je tuin gaat zetten, dan moet je die op een zonnige en lichte plaats zetten en altijd in vocht vasthoudende grond met goede drainerende eigenschappen. Je moet ook genoeg organische meststoffen toevoegen zoals deze Substral Naturen Meststof want daardoor zullen je kruiden nog beter groeien. Zo maak je je kruidentuin zaaiklaar zodat je die kunt bezaaien met onder andere:
Nu je weet welke kruiden je mag planten, willen we je nog wat tips meegeven hoe je je kruidentuin kunt verzorgen in maart.
Zet je kruiden in je tuin die tijdens de winter binnen stonden in potten of gebruik je kruidenpotten uit de supermarkt? Dan is het beste om deze over te zetten in een grotere pot of in de volle grond met verse aarde. Voordat je die in de grond zet, is het belangrijk om dode takken weg te knippen. Op die manier kunnen de kruiden direct goed groeien!
Er zijn ook enkele kruiden die je kunt snoeien in maart en een daarvan is de rozemarijn. Heb je die in droge en goed doorlatende grond gezet? Dan zul je zien hoe die er nu prachtig uitziet in de halve/volle zon. Tijdens het rozemarijn snoeien in maart moet je de oude en verhouten takken afknippen zodat de jonge takken de kans krijgen om te groeien. Het is ook belangrijk om de rozemarijn in een bepaalde vorm te snoeien zodat die niet te veel overwoekert.
Maart is ook de perfecte maand om bomen en struiken te planten. Het is wel de laatste kans om dit te doen, want als je de struiken of bomen in bijvoorbeeld april of mei plant, dan zullen die niet in volle bloei staan tijdens de zomer. Maar welke bomen en struiken kun je nu nog planten in maart en hoe kun je de huidige struiken en bomen verzorgen?
De meeste bomen en struiken zijn groenblijvende sierheesters, bomen en planten die niet winterhard zijn. Dit is omdat de grond dan warm genoeg is voor deze planten en omdat er af en toe ook nog regen valt waardoor de planten en de grond niet uitdrogen.
Ben je van plan om de planten te verpotten of te verplanten? Geef ze dan een paar dagen ervoor goed veel water zodat ze niet zullen uitdrogen. Als je de planten gaat verplanten, kies dan voor jonge bomen en struiken en voor een zo groot mogelijke wortelkluit. Check als je gaat verplanten of de plaats in je tuin goed is voor de gekozen struiken en bomen. Nadat je ze gepland hebt, moet je ze zeker 1 a 2 keer per week water geven zodat ze genoeg vocht binnenkrijgen.
Als je deze tips in het achterhoofd houdt, dan kun je in maart gerust onder andere de volgende bomen en struiken planten:
In maart kun je niet alleen bomen en struiken planten, maar kun je er ook al gerust een paar snoeien. Dit zijn de vroegbloeiende sierheesters en bomen zoals winterjasmijn en ook struiken zoals de vlinderstruiken.
Heb je een catalpa of een Boltrompetboom in je tuin staan? Dan is maart ook de perfecte maand om die te snoeien. In deze voorjaarsnoei moet je alle takken terugsnoeien tot net boven de entplaats. Na de snoei zal de boom eruit zien als een knotwilg, maar geen probleem. Vanaf het moment dat die weer in bloei komt, zullen de identieke compacte bolvormige bladeren terug verschijnen.
Ook de caryopteris mag in het midden van maart gesnoeid worden en je mag die drastisch terugsnoeien tot op ongeveer 20 cm boven het verhoute deel.
Hoewel lavendel een kruid is, wordt het ook als struik beschouwd omwille van de struikachtige look. Het lavendel snoeien begin maart mag alleen maar plaatsvinden nadat de kans op vorst gedaald is. Tijdens het lavendel snoeien in maart, moet je de oude, doden en afgestorven taken afknippen zodat je voldoende jonge takken en twijgen overhoudt.
Maart is ook geschikt voor het verticuteren van je gazon. Tijdens het verticuteren, verwijder je dood organisch materiaal, mos, afgevallen bladeren, etc. Dankzij het verticuteren van je gazon, geef je het gras en de gazon terug de kans om groen en gezond te worden. Voor het verticuteren kun je ofwel een verticuteerhark of verticuteermachine gebruiken.
Voordat je gaat verticuteren, is het belangrijk om je gazon zeer kort af te rijden tot op een hoogte tussen de drie en vijf centimeter. Dankzij het kort maaien van je gazon, zal het verticuteren net dat tikkeltje gemakkelijker gaan. Daarna wordt het tijd om te verticuteren. Gebruik je een machine? Ga dan niet te diep in de grond, want anders wordt het verticuteren moeilijker. Probeer minimaal twee keer (en gerust ook drie keer) te verticuteren. Na het verticuteren moet je je gazon enorm veel water geven en ook meststoffen die veel stikstof bevatten zoals deze Substral Naturen Bodemverbeteraar.