Skip to main content
Home

Service menu

  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
nlfr
Home ilovemygarden

Main navigation

  • Producten
    Gazonverzorging
    Meststoffen
    Potgrond bodemverbeteraars & bodembedekkers
    Plantenverzorging- en bescherming
    Onkruidbestrijding
    Ongediertebestrijding
    Groene aanslagreiniger
  • Merken
    Substral®
    Substral Naturen®
    KB®
    Roundup®
  • Tools
    Je maandelijkse tuinkalender
    Een volledige tuinplanner met tips & tricks voor elk seizoen.
    Lees meer
    Plantengids
    Een handleiding voor de teelt en verzorging van elke plant
    Lees meer
    I love my garden plantendokter
    EHBO voor elke plant.
    Lees meer
    Potgrond calculator
    Rekent voor je uit hoeveel potgrond je nodig hebt.
    Bereken nu
    Mulch calculator
    Rekent voor je uit hoeveel mulch je nodig hebt.
    Bereken nu
    Video's
    Ontdek alle handige tuinvideo's.
    Kijk nu
  • Advies & inspiratie
    Biodiversiteit
    Duurzaamheid
    Gazon
    Grond & bodem
    Handige tuintips en weetjes
    Ongewenste gasten, ziektes en onkruid
    Planten, bomen en struiken
    Van eigen kweek
nlfr
  • Zoeken
  • Verkooppunten
  • Contact
  • Duurzame ontwikkeling
  1. Home
  2. Tools
  3. Tuinkalender
  4. mei

Je maandelijkse tuinkalender

Tuinkalender Mei

Mei is een soort van tussenmaand. Het is al warmer dan tijdens de lentemaanden, maar het is nog niet zo warm als tijdens juli en augustus. Dit betekent dat er veel te doen valt in je tuin. Zo moet je alle voorjaarsbloeiers verwijderen en nieuwe zomerplanten en bloemen planten. Je kunt planten en struiken voor de eerste keer een goede snoeibeurt geven. Er valt zo veel te beleven in je tuin in mei! Daarom delen wij deze mei tuinkalender vol tips waarmee je aan de slag kunt in je tuin. 

 

Kalender

jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Wat kun je doen in de tuin in mei?

Wil je in mei meer planten dan alleen maar de bloemen en planten die we in deze kalender besprek? Kies dan voor eenjarige kruiden zoals basilicum en koriander. Zet die in de volle grond, in bakken of speciale kruidenbakjes en dan kun je tijdens de zomermaanden genieten van zelfgekweekte kruiden. 

Het is ook belangrijk om je gazon in mei te maaien. Gedurende deze maand krijgt het gras te maken met een groeispurt waardoor het veel groeit op een korte tijd. Om het gras wat in te perken of om plaats vrij te maken voor bloemen en kruiden, moet je dus je gazon maaien. Check ook of er onkruid aanwezig is. Je zult tijdens het maaien al wat onkruid verwijderen met het grasmachine, maar als je daarna nog onkruid tegenkomt, trek het dan uit met de hand. Als je dat onkruid verwijdert, dan wordt het onderhouden van je tuin ook gemakkelijker. 

  • Bomen & struiken
  • Bloemen en bloembollen
Laurierhaag: hoe planten, snoeien & meer | Ilovemygarden

Laurierhaag

Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...

Lees meer Laurierhaag
Beukenhaag planten – Planter haies - I Love My Garden

Beukenhaag

De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...

Lees meer Beukenhaag
Buxus onderhouden  – Entretien des buis - I Love My Garden

Buxus

De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...

Lees meer Buxus
Hortensia's planten – Planter hortensia - I Love My Garden

Hortensia

De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...

Lees meer Hortensia
Hoe hulst planten - comment planter le houx - Love The Garden

Hulst

De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...

Lees meer Hulst

Hoe kan ik mijn hagen en struiken onderhouden in mei?

Mei is ook zeer geschikt voor het onderhouden en het snoeien van hagen en bomen. De meeste hagen zoals beukenhaag of liguster zijn dan stevig aan het groeien en ook de haagplanten, beginnen vanaf dan aan hun groeispurt. Hoewel maart en april de meest geschikte maanden zijn voor het snoeien van fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en kerselaars, mag je die zeker ook in mei snoeien. Het maakt niet uit welke boom of struik je onder handen neemt, het is belangrijk om te checken of je al de benodigde materialen in huis hebt. Zo zijn een (elektrische) haagschaar, takkenschaar, ladder, een emmer/gieter met water en beschermende kleding van cruciaal belang. Aangezien we het al in de voorgaande artikels hadden over het snoeien van fruitbomen, hebben we het hieronder over het snoeien van hagen en struiken. 

De hagen die je in de maand mei snoeit, worden wintergroene hagen genoemd. Dit zijn de hagen die zelfs tijdens de winter hun groene kleur behouden omdat de bladeren er niet afvallen. Hagen die tot deze soort behoren zijn onder andere de taxushaag, laurierhaag en coniferenhaag. Het is belangrijk om de wintergroene hagen te snoeien, zeker als je die in een bepaalde vorm wilt snoeien zoals een buxus. De algemene regel is dat hoe vaker je een van deze wintergroene hagen snoeit, hoe groter en sterker die wordt.  

Hoewel je elke haag op een andere manier moet snoeien, is het belangrijk om steeds deze tips in het achterhoofd te houden:  

  • Zorg ervoor dat de bovenkant smaller is dan de onderkant: Op die manier krijgt de hele struik evenveel zonlicht en gaan de bladeren aan de onderkant van de struik niet dood. 
  • Snoei de haag zeer regelmatig: Hoe vaker je de struik of haag snoeit, hoe voller die wordt.  
  • Maak met een touw een horizontale lijn: Zo ben je er zeker van dat de haag recht gesnoeid is. 
  • Snoei altijd van boven naar beneden: Dit is omdat je er voor moet zorgen dat de bovenkant smaller is dan de onderkant. 
  • Snoei ook de voorkant van de haag: Nadat je de bovenkant en zijkanten gesnoeid hebt, kun je je ook wagen aan de voorkant. Snoei de te grote takken weg zodat je een mooie egale haag verkrijgt. 

Het snoeien van een haag lijkt een zeer lastige klus, maar over het algemeen heeft de haag weinig verzorging of onderhoud nodig. Zo moet je af en toe checken of de haag mooi groen is. Als je veel groene bladeren ziet, dan weet je dat de haag (en je tuin) gezond is, maar als er bruine bladeren of dode takken aanwezig zijn, dan moet je eventueel wat meer meststof zoals de Substral Naturen Universele tuinmest aan de haag geven. 

Je kunt in mei ook gerust beginnen aan het snoeien van je vlinderstruik. Deze struik krijgt in het voorjaar namelijk bloemen op de scheuten en als je de struik niet snoeit, dan verschijnen de bloemen vooral bovenaan. Als je een vlinderstruik gaat snoeien in mei, dan zorg je voor een gelijke verspreiding van de bloemen en zorg je ook voor een nog prachtigere struik. Maar hoe snoei je de vlinderstruik nu het beste? We leggen het je uit in een kort stappenplan:

  • Verwijder de topgroei: Knip de helft van de topgroei terug door een snoeischaar te gebruiken. Dit zal het snoeiproces vergemakkelijken aangezien je eenvoudiger bij de onderkant van de struik kunt. 
  • Geef de vlinderstruik een grondige snoeibeurt: Daarna is het de bedoeling dat je de struik goed aanpakt. Snoei de vlinderstruik (en zeker ook de dikke en houtigere takken) terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. 
  • Maak komaf met de twijgen en takken: Verwijder alle doden twijgen, stompjes en takken zodat je een mooie en gezonde struik overhoudt. 
  • Kies diverse hoofdtakken: Daarna is het de bedoeling dat je ongeveer vijf tot zes sterke hoofdtakken uitkiest voor een sterke struik. 

We hadden het al over hoe en wanneer je struiken en hagen kunt snoeien, maar wat als je de wintergroene hagen nu wilt verplanten of verplaatsen? Dan moet je wachten totdat de hagen in rust zijn. Bij de loofbomen is die rustperiode gemakkelijk te checken, aangezien die periode optreedt als de bladeren van de boom vallen. Bij de wintergroene hagen en de coniferenhagen is dit moeilijker, aangezien die meestal de bladeren het hele jaar door dragen. Hoe weet je nu wanneer je die hagen moet verplanten? Door te kijken naar de andere planten en bomen in je tuin. Laten die hun bladeren vallen? Dan zijn naar alle waarschijnlijkheid ook de wintergroene hagen in rust en kun je die verplanten. Dit is meestal rond september of oktober en daarom is het verplanten van coniferen in mei nog niet echt toegestaan. Als je de hagen in die herfstperiode verplant, krijgen die de kans om nieuwe wortels te laten groeien waardoor die steviger in de grond staan tijdens de winter.  

Welke bloemen planten in mei?

Mei is een zeer goede maand voor het planten van kleurrijke bloemen en het is van cruciaal belang om je tuin op die zaaibeurten voor te bereiden. Het belangrijkste is om de bodem te verrijken met een mulchlaag van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld afgevallen bladeren. De mulchlaag brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo houdt de laag de grond luchtiger en vochtiger waardoor de bloemen kunnen ademen en steeds voldoende vocht binnen krijgen. De temperatuur blijft dankzij het mulchen steeds op pijl waardoor de bloemen goed groeien. Als de mulchlaag samengesteld is uit verteerbaar (biologisch) materiaal, dan zorgt die laag ook voor meer voeding en moet je de bloemen en planten minder bemesten.  

Het is ook van cruciaal belang om rekening te houden met ongedierte in je tuin. Mei is namelijk de maand waarin die vervelende mollen actief zijn en het laatste wat je wilt is dat ze al de pas geplante bollen opeten. Om mollen en molshopen te vermijden, moet je gaas onder de grasmat aanbrengen. Neem gaas met een maasgrootte van ongeveer 15-25 millimeter en leg die in stroken op je gazon. Leg daarna dunne laag grond zoals Substral Potgrond op die stroken en zaai daarop je bloemen en planten. Je vindt misschien ook nog slakken in je tuin want die smullen graag van je bloemen en planten. De slakken bestrijden kan op een milieu-en diervriendelijke manier door slakkenkorrels te strooien of door koperen ringen rondom je bloemen, planten en potten te plaatsen.

Het is ook belangrijk om de uitgebloeide voorjaarsbloeiers (de narcissen, tulpen en hyacinten behoren) of de eenjarige planten te verwijderen. De bloemknoppen van die eerste soort bloemen, moet je afknippen en de eenjarige planten moet je volledig uit de grond halen aangezien die niet meer zullen bloeien. 

Nu je weet welke planten en bloemen je moet verwijderen uit je tuin, gaan we dieper ingaan op welke de bloemen je kunt planten in mei en hoe. Mei is de perfecte maand om de zomerbollen in de grond te steken. Zo kun je bijvoorbeeld gladiolen, begonia’s en dahlia’s planten, want die staan dan tegen het begin van de zomer echt prachtig. Heb je lenteknollen gekocht van planten zoals narcissen, krokussen en hyacinten en staan ze in een plantenpot? Dan mag je die in mei verplaatsen naar de border in je tuin. Daar komen die namelijk het beste tot hun recht. Je kunt die border nog opvrolijken met andere eenjarige bloemen zoals goudsbloemen of zonnebloemen. Als je nog wat extra voedingsstoffen zoals de Substral Naturen bodemverbeteraar geeft aan de planten en bloemen, dan gaan die nog beter groeien. 

Tuinklusjes deze maand
Mei is een prima maand om een nieuw gazon aan te leggen.
Bemest je gazon, zeker als je dit vorige maand nog niet hebt kunnen doen.
Je kunt nu zomerbollen planten in de tuin of in bloembakken.
Na half mei kunnen eenjarigen en perkplanten naar buiten. Plant zomerbloeiers in potten op het balkon of terras.
Borderplanten kunnen geplant worden, nu is er volop keuze bij je tuincentrum.
Controleer op ziektes en plagen in je tuin en moestuin. De buxusmot is al gesignaleerd.
Bind klimplanten aan en plaats steunmateriaal bij bolhortensia's en andere vaste planten..
Mei is het moment om de meeste bladdragende hagen te snoeien zoals de liguster, beuk, buxus, haagbeuk, larierkers. Coniferen beter rond eind mei.
Niet vergeten om ook jouw borders te bemesten. Met extra voeding zullen je planten het veel beter doen!
Hou het kruid in de gaten als het begint te groeien. Wees er tijdig bij en wied jong onkruid of gebruik onkruidbestrijder op basis van actieve stoffen uit de natuur.
Geef bij droog weer je nieuwe planten, bomen, hagen voldoende water.
Aanbevolen producten
MULT020P-5411463108601-KB Multisect Plus Concentraat - Concentre 200ml.jpg

Multisect Plus

MULT035P-5411463108618-KB Multisect Plus Concentraat - Concentre 350ml.png

Multisect Plus

BE_SGVPV015_SUB_PS.png

Substral Vangplaatjes tegen potgrondvliegjes

Nieuw
RURAC025_front-1.jpg

Roundup® RAPID concentraat 110m²

Nieuw

Vind jouw lokaal verkoopspunt

Zoek je advies van een tuinexpert? Of op zoek naar een bepaald product? Ga langs bij een winkel in de buurt voor advies.

Wat doen in de tuin in mei

Japanese tuin – Japonais jardin - I Love My Garden

10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten

Een Japanse tuin straalt rust en harmonie uit. Een ideale tuin als je een hectisch leven hebt. Zoals elk tuinontwerp, is...

Lees meer 10 tips om een Japanse tuin aanleggen: creëer een rustige ruimte met landschapsarchitectuur en planten
Plantenziektes bestrijden – Lutter maladies des plantes - I Love My Garden

8 meest voorkomende plantenziekten herkennen

Plantenziektes worden vaak veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen, maar ook door insecten en andere dieren...

Lees meer 8 meest voorkomende plantenziekten herkennen
10 exemples d’aménagements de jardins avant pour vous inspirer  - I Love My Garden

10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen

Een verzorgde voortuin kan wonderen doen. Het is uitnodigend, een weergave van jouw persoonlijke smaak en een verlenging...

Lees meer 10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen
Image for mei

Explore all of our articles

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis tuintips, plantenadvies en inspiratie van onze groenexperten. Start vandaag met de creatie van je eigen groene oase.

Schrijf je nu in

Footer

  • Over ons
  • Contact
  • Merken
  • Wettelijke Bepalingen
  • Wedstrijdreglement
  • Evergreen Research Station
  • Technische info
  • Privacy en cookies
  • Cookie voorkeuren aanpassen

© 2025 Evergreen Garden Care – Alle rechten voorbehouden.

Evergreen Garden Care Belgium bvba sprl,
Dieptestraat 2 bus 11, 9160 Lokeren, België
Roundup® is een geregistreerd handelsmerk en gebruikt onder licentie

Flag of België Landkeuze
A local version of The Love The Garden website exists

Switch over if you want to find gardening products and brands available in your country.

Combined ShapeCombined Shapeicon--plusGroup